Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου εγκυμοσύνης – Γιατί είναι χρήσιμο και απαραίτητο!
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου εγκυμοσύνης – Γιατί είναι χρήσιμο και απαραίτητο!

April 26, 2020

author:

Parenting.gr

Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου εγκυμοσύνης – Γιατί είναι χρήσιμο και απαραίτητο!

Γράφει ο Μαιευτήρας- Χειρουργός- Γυναικολόγος
Βασίλειος Α. Μπαγιώκος.

Αυτό είναι το πρώτο υπερηχογράφημα της εγκυμοσύνης και γίνεται μεταξύ της 5ης και 13ης εβδομάδας μετά την τελευταία έμμηνο ρύση (Τ.Ε.Ρ.).

Στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης η εξέταση γίνεται διακολπικά (4η-5η εβδομάδα) με ειδικά διασκευασμένη κεφαλή Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνουυπερήχων ( κολπική κεφαλή).( στο ιατρείο μας, και λόγω της υψηλής ευκρίνειας κοιλιακής 3D-4D κεφαλής υπερήχου Υπερηχογράφημα 1ου τριμήνου, η συντριπτική πλειοψηφία των υπερηχογραφημάτων 1ου τριμήνου γίνεται διακοιλιακά, χωρίς την, έστω και μικρή, ενόχληση της μητέρας με την κολπική κεφαλή!)> Μεταξύ της 6ης και της 8ης εβδομάδας της κυήσεως αξιολογείται η γενική εικόνα της μήτρας της κυοφορούσης μητέρας (ινομυώματα κλπ..), παρατηρούμε τις ωοθήκες για τυχόν παθολογία( κύστεις ωοθηκών κ.λ.π.), επιβεβαιώνεται η ύπαρξη του εμβρύου μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και διαπιστώνεται η καρδιακή του λειτουργία την οποία και ακούν οι γονείς με την χρήση του Doppler. Σε σημαντικό ποσοστό μπορεί επίσης να εντοπισθεί η έκτοπη( εξωμήτριος) ή πιθανή πολύδυμη κύηση.

Με τη μέτρηση του κεφαλοουριαίου μήκους του εμβρύου (CRL) προσδιορίζεται η ακριβής ηλικία της κύησης και υπολογίζεται η πιθανή ημερομηνία τοκετού. Αυτό βοηθά σημαντικά σε περιπτώσεις όπου η γυναίκα είχε ασταθή κύκλο, εάν η σύλληψη έγινε μετά απο διακοπή αντισυλληπτικών δισκίων, με θεραπεία για πρόκληση ωορρηξίας ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Προς το τέλος του πρώτου τριμήνου γίνεται επίσης και το υπερηχογράφημα της αυχενικής διαφάνειας.


* Ο Βασίλειος Μπαγιώκος είναι Μαιευτήρας- Χειρουργός- Γυναικολόγος M.D., PhD, DFSRH, με ειδικό ενδιαφέρον στον Φυσιολογικό Τοκετό, στην Υπογονιμότητα, Λαπαροσκόπηση, Υστεροσκόπηση. Είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διπλωματούχος της Εταιρείας Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Φροντίδας Υγείας (DFSRH) του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων Αγγλίας (RCOG), Fellowship στην Λαπαροσκοπική Χειρουργική(F.MAS).

Τηλ: 210-6445454, 6932 766070

Αρχική


doctor@bagiokos.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Το υπερηχογράφημα: μια επισκόπηση
Ποιές είναι οι γόνιμες ημέρες μιάς γυναίκας;

 

Originally posted 2015-08-17 04:40:06.