Υπάρχει βρεφική ακμή;
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Υπάρχει βρεφική ακμή;

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Υπάρχει βρεφική ακμή;

Πολλά μωρά εμφανίζουν μικρά κόκκινα σπυράκια που μοιάζουν σαν εκείνα του ερεθισμού από τις πάνες ή από την εφίδρωση, σε σημεία όμως που δεν υπάρχει τριβή με κάποιο ύφασμα ή κάτι σχετικό. Ακούγεται παράδοξο κι όμως πρόκειται για βρεφική ακμή. Η βρεφική ακμή εμφανίζεται σε μωρά δύο μηνών έως ενός έτους. Περισσότερο συχνά στα αγόρια και σπανιότερα στα κορίτσια. Έχει παρατηρηθεί ωστόσο νεογνική ακμή και σε μωρά λίγων ημερών ή εβδομάδων. Διαφέρει από την βρεφική ακμή καθώς είναι πιο ήπια.

Η βρεφική ακμή μπορεί να μείνει έως και μήνες στο δέρμα του μωρού. Είναι λιγότερο κοινή από την νεογνική ακμή αλλά υποχωρεί δυσκολότερα. Συνηθέστερα ως τα 2 έτη του παιδιού, η βρεφική ακμή έχει υποχωρήσει. Συνήθως αντιμετωπίζεται χωρίς φάρμακα εκτός από τις περιπτώσεις που είναι σε τέτοια ένταση που πιθανόν θα αφήσει σημάδια όπως ουλές στο δέρμα του μωρού.

Θα αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει την βρεφική ακμή. Η ακριβώς αιτία δεν έχει αποσαφηνιστεί. Οι ειδικοί λένε ότι η βρεφική ακμή έχει τις ρίζες της στους ίδιους παράγοντες που προκαλούν και την εφηβική ακμή. Οι ορμόνες, τα ανδρογόνα διεγείρουν τους σμηγματογόνους αδένες. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν σημαίνει ότι το μωρό σου έχει πρόβλημα με τις ορμόνες του καθώς τα περισσότερα μωρά με βρεφική ακμή που ελέχθησαν για σχετικά προβλήματα βρέθηκαν στα φυσιολογικά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση ο παιδίατρος είναι εκείνος που θα εκτιμήσει αν η εικόνα του μωρού σου είναι τέτοια που πρέπει να εξετασθεί για ορμονικά προβλήματα.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της βρεφικής ακμής, αυτό που πρέπει να ξέρεις είναι ότι συχνά δεν προλαβαίνεις να αντιδράσεις αφού περνάει μόνη της. Οπωσδήποτε όμως ο σωστός καθαρισμός στο προσωπάκι του μωρού σου ειδικά μετά από κάθε γεύμα του με ένα μαλακό ύφασμα, καθαρό νερό και κάποιο ήπιο και χωρίς άρωμα σαπούνι, κρίνεται απαραίτητος. Ακόμη, μην τρίβεις και γδέρνεις τα σημεία με την ακμή. Το δέρμα του μωρού σου είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και θα το τραυματίσεις. Εννοείται πως δεν πειράζεις τα σπυράκια του! Ποτέ! Και μην διανοηθείς να εφαρμόσεις στην βρεφική ακμή του μωρού σου μάσκες ή συνταγές της γιαγιάς που στο παρελθόν δοκίμασες εσύ στον εαυτό σου και δούλεψαν! Μίλα με τον παιδίατρό σου. Είναι η πιο σωστή κίνηση που θα κάνεις.

Πηγή