Υγιεινά λαχταριστά γλυκά για παιδιά
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Υγιεινά λαχταριστά γλυκά για παιδιά

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Υγιεινά λαχταριστά γλυκά για παιδιά

pasteli-005Η παιδική ηλικία είναι σίγουρα συνυφασμένη με πάσης φύσεως γλυκίσματα, με καραμέλες και γενικά με όλους εκείνους τους απολαυστικούς πειρασμούς που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι τόσο πολύ. Όμως είναι γεγονός πως όλο και περισσότεροι λόγοι μας κάνουν να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί πλέον απέναντι στα τυπικά γλυκά του εμπορίου και ιδιαίτερα στο κύριο συστατικό τους, την ζάχαρη! Ο λόγος είναι απλός: η ζάχαρη συνδέεται άμεσα με πολυάριθμα προβλήματα υγείας, με την παχυσαρκία, με την καταστροφή των δοντιών μας και τόσα άλλα δυσάρεστα.
Τα παιδιά μας όμως σε κάθε περίπτωση αγαπούν πολύ τα γλυκά και όταν εμείς τους τα απαγορεύουμε, μπαίνουν στη διαδικασία της ζήλιας. Γι αυτό, η λύση δεν είναι να τους τα στερήσουμε, αλλά να αντικαταστήσουμε τα γλυκά του περιπτέρου – σοκολάτες, κρουασάν, κλπ – με δικές μας σπιτικές συνταγές, με αγνά υλικά και φυσικά αποφεύγοντας τη ζάχαρη! Ακολουθούν τρεις συνταγές για υγιεινά λαχταριστά γλυκά που περιέχουν από ελάχιστη μέχρι καθόλου ζάχαρη, για να σερβίρουμε στα παιδιά μας!

Παστέλι
Υλικά
• 200 γραμμάρια σουσάμι
• 50 γραμμάρια φυστίκια
• 50 γραμμάρια ωμά αμύγδαλα
• 300 γραμμάρια μέλι
• 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

– Πριν ξεκινήσετε την προετοιμασία, διαλέξτε ένα μέτριο ταψί και στρώσετε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος στο εσωτερικό του.
– Για να ρευστοποιήσετε το μέλι ζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά σε μια μικρή κατσαρόλα. Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι καβουρδίζετε τους ξηρούς καρπούς μαζί με το σουσάμι για ελάχιστα λεπτά.
– Όταν το μέλι έχει λιώσει καλά το περιχύνετε στο τηγάνι με τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε καλά. Στη συνέχεια αφήνετε το μείγμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθεί εντελώς η υγρασία του.
– Μεταφέρετε το μείγμα των ξηρών καρπών στο ταψί και απλώνετε ομοιόμορφα. Για καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι.
– Για να σταθεροποιηθεί το παστέλι το αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου και περιμένετε μέχρι να κρυώσει. Έπειτα το τεμαχίζετε σε ορθογώνια κομμάτια.
Μελόπιτα
Υλικά
• 300 γραμμάρια αλεύρι
• 200 γραμμάρια βούτυρο
• 150 γραμμάρια μέλι
• Ξύσμα από τις φλούδες ενός λεμονιού
• Λίγη ζάχαρη
• Λίγη κανέλα

– Αναμειγνύετε το μέλι με το βούτυρο και το αλεύρι. Προσθέτετε το ξύσμα του λεμονιού και ανακατεύετε καλά.
– Σε ένα μικρό ταψάκι απλώνετε ένα κομμάτι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Μεταφέρετε εκεί το μείγμα των υλικών και απλώνετε ομοιόμορφα με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
– Τοποθετείτε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε για μισή ώρα σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις πάρει χρώμα την βγάζετε από το φούρνο.
– Μόλις κρυώσει πασπαλίζετε με ελάχιστη ζάχαρη και κανέλα.

Κέικ χωρίς ζάχαρη

Υλικά
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι ολικής άλεσης
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι κονιάκ ή λικέρ
1 ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
1 κ. γ. ξύσμα πορτοκαλιού
κανέλα σκόνη & γαρύφαλλο
1 κ. γ. μαγειρική σόδα
1 μπέικιν πάουντερ
Αποξηραμένα φρούτα
½ φλιτζάνι τριμμένα καρύδια και αμύγδαλα
30 γραμμάρια κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
1 βανίλια
1 κ. σ. μέλι
– Αλευρώνετε τα αποξηραμένα φρούτα και διαλύετε τη σόδα μέσα στο φλιτζάνι με το χυμό του πορτοκαλιού.
– Στο μίξερ προσθέτετε το ελαιόλαδο, το μέλι, το ξύσμα και το λικέρ και ανακατεύετε μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιόμορφο.
– Έπειτα ρίχνετε σταδιακά το αλεύρι και συνεχίζετε να χτυπάμε το μείγμα. Τέλος, προσθέτετε τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζετε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
– Κλείνετε το μίξερ και προσθέτετε τα αποξηραμένα φρούτα, τους τριμμένους ξηρούς καρπούς, τη σοκολάτα, την κανέλα και το γαρύφαλλο. Ανακατεύετε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
– Κόβετε δυο κομμάτια αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και τα απλώνετε μέσα σε δυο μακρόστενα ταψιά. Μοιράζετε το μείγμα.
– Ψήνετε για μια ώρα μέχρι το κέικ να πάρει χρώμα

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!

Διαβάστε επίσης:

5 λάθη που δημιουργούν στα παιδιά αντιπάθεια για τα λαχανικά!

Παιδί δύσκολο στο φαγητό; Βάλε πρόγραμμα!

Γλυκιά Κολοκυθόπιτα