Τρόποι πρόληψης των παιδικών λοιμώξεων
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Τρόποι πρόληψης των παιδικών λοιμώξεων

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Τρόποι πρόληψης των παιδικών λοιμώξεων

Η παιδίατρος Αντωνία Μουτάφη, προτείνει στο mommy, τρόπους πρόληψης των παιδικών λοιμώξεων με στόχο τον περιορισμό τους, όσο αυτό είναι δυνατόν.

-Με την επιστροφή από το σχολείο, τα παιδιά θα πρέπει να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους με ζεστό νερό και σαπούνι.  Ιδανικά, θα πρέπει να αλλάζουν και τα ρούχα που φορούσαν στον εξωτερικό χώρο και να μην τα ξαναφορέσουν εάν δεν πλυθούν.

-Άτομα με κρύωμα, με ή χωρίς πυρετό, ακόμη και με ήπια συμπτώματα (όπως «μπούκωμα» ή ρινίτιδα) , καλό είναι να αποφεύγουν την επαφή με το παιδί μας.  Αν πρόκειται για άτομο απαραίτητο στη φροντίδα του παιδιού, θα πρέπει να φοράει μάσκα και να πλένει τακτικά τα χέρια του.

-Το παιδί μας δεν θα πρέπει να εκτίθεται καθόλου στον καπνό του τσιγάρου, διότι γίνεται πιο επιρρεπές στις λοιμώξεις αναπνευστικού.  Θυμηθείτε ότι και η αναπνοή ενός ανθρώπου που μόλις κάπνισε, «μυρίζει» νικοτίνη!

-Οι γονείς θα πρέπει αντίστοιχα να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους πριν αγγίξουν τα σκεύη που θα χρειαστεί το παιδί, για παράδειγμα πριν την παρασκευή ή το σερβίρισμα του φαγητό του παιδιού.

-Οι χώροι που βρίσκεται το παιδί θα πρέπει να αερίζονται καλά και καθημερινά. Επίσης, είναι καλό να αποφεύγονται τα πολλά αντικείμενα στο χώρο (πχ διακοσμητικά κλπ) καθώς και πολλά χαλιά (πχ μοκέτες) που συγκεντρώνουν σκόνη και δεν καθαρίζονται εύκολα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το χώρο που το παιδί κοιμάται.

-Στους χώροι που βρίσκεται το παιδί θα πρέπει να μην είναι ξηρή η ατμόσφαιρα. Επίσης να μην υπάρχουν δυσάρεστες και ενοχλητικές οσμές, όπως χλωρίνη ή άλλα καθαριστικά χώρου, από τηγάνισμα κλπ.

-Τα σεντόνια και οι κουβερτούλες του παιδιού θα πρέπει να αλλάζονται τακτικά. Καλό είναι να αποφεύγονται τα σκεπάσματα με χνούδι.

-Τακτικό “μπάνιο” θέλουν και όλα τα παιχνιδάκια που έρχονται σε επαφή με το παιδί, τα πάνινα στο πλυντήριο και τα υπόλοιπα με ζεστό νερό και σαπούνι.

-Τέλος,  το παιδί θα πρέπει να κάνει μπάνιο συχνά , προσέχοντας όμως τη θερμοκρασία του χώρου καθώς και του νερού.

Αντωνία Χ. Μουτάφη
Παιδίατρος MD, MSc, PhD
Επιμελήτρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική
του “Ιατρικού Κέντρου Αθηνών”
“Ανακουφιστική Παιδιατρική” στη ΜΕΡΙΜΝΑ
Τηλ: 6972 951972/ e-mail: Tania.Moutafi@yahoo.com