Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Συνέντευξη με εκπρόσωπο του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με σκοπό να αναδείξει το σημαντικό ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία. Το μήνυμα αυτής της ξεχωριστής ημέρας είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Το mommy στα πλαίσια της Ημέρας των Μουσείων αλλά κυρίως στα πλαίσια της προσπάθειας παρουσίασης φορέων που σέβονται τα παιδιά και εργάζονται για την πνευματική τους καλλιέργεια, συνάντησε την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο και επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, κα Θεανώ Κοτταρίδου.
Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών έως 14 ετών. Είναι ένας χώρος που αναδεικνύει την παιδική τέχνη και στην οποία, όπως μας λέει χαρακτηριστικά η κα Κοτταρίδου μπορείς να διακρίνεις την ελευθερία και τον αυθορμητισμό των παιδιών.

Ας δούμε τί μας είπε:
Τι είναι το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και σε ποιους απευθύνεται;
Το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ιδρύθηκε το 1994, και παρουσιάζει ζωγραφιές και κατασκευές παιδιών από 3 έως 14 ετών. Είναι Νομικό πρόσωπο Ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Το μότο του Μουσείου «μαθαίνοντας μέσω της τέχνης» αποτελεί για τα 23 χρόνια λειτουργίας του, το βασικό άξονα επάνω στον οποίο στηρίζονται οι εκθέσεις του, με έργα παιδιών, εκπαιδευτικά προγράμματα και εικαστικά εργαστήρια. Απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παιδιά, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, φοιτητές και σε όσους αγαπούν την τέχνη.
Ποιος είναι ο βασικός σκοπός του Μουσείου;
Σκοπός του Μουσείου είναι η διαφύλαξη, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης, η συμβολή στη διαμόρφωση μιας γενιάς νέων με ενδιαφέρον για την τέχνη και τον πολιτισμό από την παιδική ηλικία, η οργάνωση εκπαιδευτικών και εικαστικών δραστηριοτήτων, η ανταλλαγή εκθέσεων με Μουσεία, Ιδρύματα, καλλιτεχνικά εργαστήρια και αντίστοιχους φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τι περιλαμβάνουν οι συλλογές του Μουσείου
Οι συλλογές του περιλαμβάνουν περίπου 7.000 έργα, ζωγραφιές και κατασκευές, παιδιών 3 έως 14 ετών. Τα έργα προέρχονται από Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Ζωγραφικής, συνεργασίες, δωρεές και εικαστικά εργαστήρια που πραγματοποιεί στο χώρο του.
Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να πάρει μέρος σε ένα εικαστικό εργαστήρι;
Από 4 ετών τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος στα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου. Τα εργαστήρια διαφέρουν στο περιεχόμενο και την προσέγγιση ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Ανακοινώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα εικαστικά εργαστήρια και για πιο μικρά παιδιά 2,5-4,5 ετών μαζί με τη μαμά ή τον μπαμπά.
Επίσης, το Μουσείο πραγματοποιεί καλοκαιρινό camp για τους μήνες Ιούνιο –Ιούλιο και το οποίο απευθύνεται σε παιδιά 5-10 ετών. Σκοπός είναι τα παιδιά να περάσουν ένα δημιουργικά το χρόνο τους, γι’ αυτό οι δραστηριότητες οι οποίες έχουν σχεδιαστεί περιλαμβάνουν μια ποικιλία δράσεων, όπως εξερευνήσεις στην Πλάκα, παιχνίδια της γειτονιάς, θεατρικά εργαστήρια, μουσικοκινητική, παρουσιάσεις παιδικών βιβλίων από τους ίδιους τους συγγραφείς και φυσικά κάθε μέρα 2 ώρες εικαστικά στο εργαστήριο του Μουσείου.
Τι θα “κερδίσει” ένα παιδί από τη συμμετοχή του;
Το παιδί θα βρεθεί σε ένα χώρο όπου εκθέτουν τα έργα τους, παιδιά της ηλικίας του. Θα του δοθεί η δυνατότητα να πειραματιστεί με διαφορετικά υλικά και να γνωρίσει τεχνικές ζωγραφικής. Θα περιπλανηθεί στο χώρο της τέχνης και θα έλθει σε επαφή με το έργο Ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Θα εκφραστεί, θα δημιουργήσει, θα διασκεδάσει, θα νιώσει ικανοποίηση. Θα εξοικειωθεί με το χώρο του Μουσείου και θα αποκτήσει θετική στάση.
Πόσο σημαντική είναι η Παιδική Τέχνη για τον κόσμο των τεχνών;
Η παιδική δημιουργία και έκφραση βασίζεται στον ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο που αντιλαμβάνεται το παιδί τον κόσμο αλλά και στον τρόπο που καταγράφει τη γνώση, την ανακαλύπτει και την εμπλουτίζει καθημερινά. Τα έργα των παιδιών λειτουργούν έξω από κανόνες, ρυθμούς και σχολές. Είναι μια γλώσσα με το δικό της λεξιλόγιο που σκοπό έχει να βοηθήσει το παιδί να κοινοποιήσει τα θέλω του, τις επιθυμίες του, τα ερωτήματά του, τις απορίες του, αυτά που του αρέσουν ή δεν του αρέσουν, αυτά που τον κάνουν να χαίρεται και αυτά που τον δυσαρεστούν. Αν η Τέχνη απελευθερώνει τον Άνθρωπο είτε σαν δημιουργό είτε σαν αποδέκτη στα έργα των παιδιών μπορείς να διακρίνεις αυτή την ελευθερία και τον αυθορμητισμό ο οποίος αποδίδεται αβίαστα και με απλότητα.

Τι έχετε σχεδιάσει για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων;
«Μαζί ζωγραφίζουμε όσα δεν λέμε» είναι ο τίτλος της δράσης που σχεδιάζει το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης για το Σάββατο 20 Μαΐου με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Μουσείων και της οποίας το κεντρικό θέμα είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται». Καλεί όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως εθνικότητας 5-11 ετών που ζουν στην Ελλάδα, μαζί με τους γονείς και τους ενήλικες συνοδούς τους, να ζωγραφίσουν από κοινού όσα δεν… λέγονται προφορικά. Θα περιηγηθούν δημιουργικά στις δύο εκθέσεις του Μουσείου «Μόνος ή Μοναδικός; διαφορετικότητά & ρατσισμός» και «Φροντίζω με τέχνη. Από τον μικρόκοσμο του εγώ στο πλανήτη του εμείς». Με βιωματικές δράσεις, εικαστικά παιχνίδια και ζωγραφική όλοι θα επεξεργαστούν έννοιες όπως διαφορετικότητα, ρατσισμός, απομόνωση αλλά και φροντίδα, σεβασμός, αλληλεγγύη. Παιδιά και ενήλικες θα ζωγραφίσουν μαζί –θα φροντίσουν τα άτομα των ευπαθών ομάδων, δημιουργώντας ένα χαρούμενο, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον. Στο τέλος του προγράμματος, κάθε παιδί θα πάρει μαζί του τη δική του ζωγραφιά, ως ένα μικρό τεκμήριο κοινωνικής συμφιλίωσης και αρμονικής συμβίωσης των ανθρώπων.
Τι ονειρεύεστε για το μέλλον;
Ο τυφώνας, που λέγεται οικονομική κρίση, δεν θα μπορούσε να αφήσει αλώβητο και τον πολιτισμό. Δυστυχώς δεν αφήνει πολλά περιθώρια για μακροπρόθεσμα σχέδια. Ωστόσο η παρουσία του Μουσείου όλο αυτό το διάστημα ήταν και παραμένει δυναμική και ουσιαστική τόσο στο χώρο της τέχνης όσο και της εκπαίδευσης. Αυτή είναι και η ευχή μας για το μέλλον, να παραμείνουμε ενεργοί και το Μουσείο να συνεχίσει το επί 23 χρόνια έργο του στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό.