Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα πρέπει να είναι όμορφo αλλά όχι επικίνδυνο για τα παιδια!
ΒΡΕΦΟΣ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα πρέπει να είναι όμορφo
αλλά όχι επικίνδυνο για τα παιδια!

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο θα πρέπει να είναι όμορφo
αλλά όχι επικίνδυνο για τα παιδια!

Ίσως να μην θυμάστε την πρώτη φορά που είδατε σπίτι σας το Xριστουγεννιάτικο δέντρο στολισμένο, σίγουρα όμως, μεγαλώνοντας δημιουργήσατε ωραίες αναμνήσεις στολίζοντας το δέντρο.
Τώρα, έχετε  δικά σας παιδιά και θέλετε να τους χαρίσετε τις ίδιες γλυκιές αναμνήσεις και να κάνετε το στόλισμα, μια όμορφη και αξέχαστη οικογενειακή γιορτή.

Τι γίνεται, όμως, όταν τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, και δεν μπορούν να κατανοήσουν τι είναι επικίνδυνο για αυτά και τι όχι;

Τα παιδιά μέχρι την κρίσιμη ηλικία των 2 ετών, περνάνε την περιόδο της εξερεύνησης με όλες τις αισθήσεις τους. Θέλουν να γευτούν, να μυρίσουν και να επεξεργαστούν ό,τι βρεθεί στο δρόμο τους . Προφανώς, το ίδιο ισχύει και με το δέντρο, τα στολίδια, τα διακοσμητικά και τα φωτάκια.

Μια πρώτη χρήσιμη συμβουλή, είναι να στήσετε το δέντρο νωρίτερα και να περιμένετε λίγες ημέρες για να το στολίσετε. Έτσι, το παιδί θα το συνηθίσει σαν εικόνα και δεν θα του κάνει εντύπωση ακόμα και όταν προχωρήσετε στο στολισμό του.

Εάν υπάρχει δυνατότητα, θα ήταν καλό να το τοποθετήσετε το δέντρο σε ένα δωμάτιο που δεν έχει πρόσβαση το παιδί, ή να κλείνετε τις πόρτες όταν δεν υπάρχει κάποιος ενήλικας παρόν.

shutterstock_64588645

Τα πρώτα χρόνια, ξεχάστε την φάτνη που τοποθετούσατε κάτω από το δέντρο, καθώς είναι πιθανό να το βρείτε να καταπίνει τους 3 μάγους και τα δώρα. Επίσης, αποφύγετε να στολίσετε με φωτάκια και κορδέλες στο κάτω μέρος του δέντρου και περιορίστειτε στο επάνω μέρος.

Εάν έχετε όρεξη και χρόνο, μια ιδανική και ανατρεπτική λύση είναι το ανάποδο δέντρο, δηλαδή στερεωμένο και καρφωμένο ανάποδα σε τοιχογωνία. Είναι πολύ εντυπωσιακό και συγχρόνως ασφαλές.

Τα φωτάκια, προσδίδουν όλη τη λάμψη και τη μαγεία των Χριστουγέννων. Δυστυχώς όμως, αποτελούν  μεγάλο κίνδυνο για το μωρό σας,  καθώς εκτός από  μπορεί εύκολα να τα πάρει και να τα μασήσει. Για μεγαλύτερη σιγουριά, καλό θα ήταν να τα αποφύγετε τα πρώτα χρόνια.

Εάν θέλετε όμως οπωσδήποτε να “φωτίσετε” τις γιορτές σας, τα φωτάκια που θα αγοράσετε πρέπει να είναι πιστοποιημένα και να έχετε ελέγξει πριν τα αγοράσετε ότι δουλεύου όλα και δεν έχουν κάποιο ελάττωμα. Εάν πάλι, χρησιμοποιήσετε τα περσινά σας φωτάκια, βεβαιωθείτε ότι δεν εξέχει κάποιο γυμνό καλώδιο και ότι δεν έχουν καεί ολόκληρες σειρές.

Επιπλέον, εαν στολίζετε τους εξωτερικούς χώρους με φωτάκια, στερεώστε με μονωτική ταινία και όχι με σύρμα ή πετονιά, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας αλλά και για να είναι πιο σταθερά. Εννοείται πως είτε εξωτερικά είτε εσωτερικά, όλες οι μπρίζες, τα φις και τα ταφ που θα χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να είναι καλυμμένα!

shutterstock_227780641

Τα στολίδια του δέντρου, αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση αλλά ευτυχώς μπορείτε να βρείτε πολλές όμορφες και οικονομικές λύσεις. Για λίγα χρόνια, θα πρέπει να αφήσετε στην άκρη τα γυάλινα στολίδια, τις μπάλες που σπάνε και τα όμορφα κρυσταλλάκια που προτιμούσατε παλιά. Είναι σίγουρα πολύ εντυπωσιακά αλλά δε θέλετε τίποτα τόσο εύθραστο και επικίνδυνο κοντά στο παιδί σας που μπουσουλάει. Οι επιλογές στην αγορά είναι πολλές!
Τα πάνινα στολίδια είναι πολύ δημοφιλή και όμορφα και μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία σε καταστήματα και μπαζάρ. Τα χάρτινα, επίσης, είναι μια ωραία ιδέα καθώς και τα πλεκτά! Μπορείτε, επίσης, να “ψήσετε” μπισκοτοστολίδια σε χριστουγεννιάτικα φορμάκια, να τα διακοσμήσετε με γλάσο και να ομορφύνετε το δέντρο σας με αυτά! Αν πρόκειται τα παιδιά να μασήσουν κάτι, ας μασήσουν κάτι που τρώγεται!

Φυσικά, πέρα από το στόλισμα του δέντρου και της βεράντας, πολύς κόσμος στολίζει και το τραπέζι του σαλονιού και την τραπεζαρία.

shutterstock_309787721

Αν στολίζετε κάποιο χαμηλό τραπέζι που έχει πρόσβαση το παιδί σας, φροντίστε να βάλετε ένα τραπεζομάντηλο που να μην μπορεί να το τραβήξει και να ρίξει ό,τι υπάρχει επάνω του. Επίσης, αποφύγετε τα κεριά και τα ρεσό. Αν βάλετε τελικά κεριά, φροντίστε να μην είναι σε πυκνή διάταξη γιατί όταν τα ανάψετε όλα μαζί, ο καπνός θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα και το παιδί.
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε να σβήνετε κεριά και φωτάκια πριν πάτε για ύπνο ή πριν φύγετε από το σπίτι.

Τέλος, είτε έχετε προμηθευτεί φυσικό είτε ψεύτικο δέντρο, είναι βέβαιο ότι θα αφήνει πευκοβελόνες και θα λερώνει το πάτωμα ή τα χαλιά σας. Την πρώτη μέρα που θα στολίσετε, όταν θα έχετε ολοκληρώσει καθαρίστε καλά με την ηλεκτρική σκούπα, όχι μόνο το πάτωμα, αλλά και όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται γύρω από το δέντρο. Οι πευκοβελόνες μπορεί να έχουν εισχωρήσει παντού, και ο μικρός σας εξερευνητής θα τις βρεί σίγουρα!

Μην αφήσετε τους κινδύνους να χαλάσουν τα πρώτα Χριστούγεννα με τα παιδιά σας! Ακολουθείστε όλες τις συμβουλές και δεν θα καταλάβετε πότε θα έρθει ο καιρός που θα στολίζετε μαζί τους και θα απολαμβάνετε τη στιγμή δημιουργώντας τις πιο γλυκές αναμνήσεις!