Το χάπι της επόμενης ημέρας
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Το χάπι της επόμενης ημέρας

November 25, 2019

author:

Parenting.gr

Το χάπι της επόμενης ημέρας

Το χάπι της επόμενης ημέρας απασχολεί πολλές γυναίκες και συχνά η πιθανότητα χρήσης του τις πανικοβάλει.
Είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα γύρω από τη χρήση, την αποτελεσματικότητα αλλά κυρίως τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανίσει.
Σε μια προσπάθεια ψύχραιμης και εμπεριστατωμένης ενημέρωσής σας, δώσαμε απαντήσεις σε μερικά βασικά ερωτήματα.

Τί είναι το χάπι της επόμενης ημέρας;
Το χάπι της επόμενης ημέρας ή αλλιώς η “αντισύλληψη έκτακτης ανάγκης” είναι ένα χάπι που έχει σκοπό να προσφέρει μια “μεταχρονισμένη πρόληψη” σε μια γυναίκα που δεν επιθυμεί εγκυμοσύνη και είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή που η μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποίησε για κάποιο λόγο δε λειτούργησε σωστά (πχ έσπασε το προφυλακτικό).

Ποιός μπορεί να το λάβει;
Αφορά στις γυναίκες όλων των ηλικιών που δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνη αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλες. Ιδανικά πριν τη χρήση, επικοινωνήστε με το γυναικολόγο σας.  Είναι απαραίτητο να το κάνετε εαν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε κάποιο χρόνιο νόσημα. Επίσης, θα ήταν καλό να το αποφύγετε εαν θηλάζετε.

Πότε πρέπει να το πάρω;
Το ιδανικό είναι να χορηγηθεί στο πρώτο εικοσιτετράωρο καθώς η αποτελεσματικότητά του μειώνεται όσο περνά χρόνος από τη σεξουαλική επαφή. Παρόλα αυτά ανάλογα με το χάπι που θα επιλέξετε υπάρχει περιθώριο χρήσης και αναγράφεται στην εκάστοτε συσκευασία. Να υπενθυμίσουμε ότι ένα ωάριο για να γονιμοποιηθεί χρειάζεται τουλάχιστον τρεις ημέρες από την σεξουαλική επαφή. Προσοχή μην το χρησιμοποιήσετε δύο φορές σε ένα μήνα.
shutterstock_414002740
Πώς λειτουργεί;
Το βασικό συστατικό του χαπιού είναι η προγεστερόνη, η οποία είναι μια ορμονή που “καταστρέφει” την οιστρογονική εικόνα του ενδομητρίου με σκοπό να μην επιτευχθεί η εμφύτευση του εμβρύου σε περίπτωση γονιμοποίησης ωαρίου. Είναι η ορμόνη που υπάρχει και στα αντισυλληπτικά χάπια. Αναλυτικότερα, δεν επιτρέπει στις ωοθήκες να απελευθερώσουν το ωάριο, στο σπερματοζωάριο να γονιμοποιήσει το ωάριο εάν έχει ελευθερωθεί και στο ωάριο να προσκολληθεί στην εσωτερική στοιβάδα της μήτρας, εάν έχει γονιμοποιηθεί.

Ποιά είναι η αποτελεσματικότητα του;
Καμία μέθοδος αντισύλληψης δεν είναι 100% αποτελεσματική. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το χάπι έχει 95% επιτυχία αν ληφθεί μέσα σε 24 ώρες, 85% αν ληφθεί σε 25-48 ώρες και 58% εάν ληφθεί σε 49-72 ώρες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δε μπορεί να τερματίσει μια εγκυμοσύνη που έχει ήδη ξεκινήσει. Δε μπορεί δηλαδή να “επέμβει” έαν το έμβρυο έχει ήδη εμφυτευθεί.

Πού το βρίσκω;
Το χάπι μπορείτε να το ζητήσετε στα φαρμακεία, χωρίς συνταγή γιατρού. Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε με μεγάλη προσοχή τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων και ιδανικά να ενημερώσετε το γιατρό σας. Αν είστε κάτω των 18 ετών και δεν έχετε επισκεφτεί ακόμα γυναικολόγο, είναι σημαντικό να μιλήσετε σε έναν ενήλικα που εμπιστεύεστε και να λάβετε μια υπεύθυνη απόφαση για τον εαυτό και την υγεία σας. Προσοχή δεν είναι ένα απλό φάρμακο ούτε αποτελεί τρόπο αντισύλληψης.

Μπορείτε να μην αγχωθείτε εάν μετά τη χρήση:
Η περίοδος σας καθυστερήσει έως και μία εβδομάδα. Εαν ξεπεραστεί αυτή η χρονική περίοδος πρέπει να κάνετε τέστ εγκυμοσύνης.
Νιώσετε ναυτία ή ζάλη ή κόπωση.
Νιώσετε πόνο ή ευαισθησία στους μαστούς.
Νιώσετε πονοκέφαλο.
Νιώσετε κράμπες περιόδου.
Εμφανίσετε διάρροια.
Δείτε λίγες κηλίδες αίματος πριν την αναμενόμενη περίοδο.
shutterstock_135468821
Πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό εάν μετά τη χρήση:
Κάνετε εμετό.
Eχετε αιμορραγία.
Νιώσετε έντονους πόνους χαμηλά στην κοιλιά, τρεις έως πέντε εβδομάδες μετά τη λήψη του χαπιού. Πιθανώς αυτά τα συμπτώματα να είναι μια αποβολή ή μια εξωμήτριος κύηση.

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το χάπι της επόμενης ημέρας είναι μια έκτακτη λύση και όχι μία εύκολη λύση. Θα πρέπει ανάλογα με την ηλικία και τον οργανισμό σας να αποφασίσετε ποιά μέθοδο αντισύλληψης προτιμάτε και να την ακολουθήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν σοβαρές και επικίνδυνες σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικές.
Η πρόληψη σώζει ζωές!

Originally posted 2016-08-04 04:30:19.