Το υπερηχογράφημα: μια επισκόπηση
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Το υπερηχογράφημα: μια επισκόπηση

June 17, 2019

author:

Parenting.gr

Το υπερηχογράφημα: μια επισκόπηση

Τι είναι ένα υπερηχογράφημα;
Οι υπέρηχοι στέλνουν ηχητικά σήματα υψηλής συχνότητας μέσα στη μήτρα σου. Τα ηχητικά κύματα αναπηδούν από το έμβρυο σαν ηχώ. Αυτή ακριβώς η ηχώ μετατρέπεται σε μια εικόνα πάνω στην οθόνη, η οποία αποτυπώνει την στάση και τις κινήσεις του εμβρύου.
Οι σκληροί ιστοί, όπως τα οστά, αντανακλούν την μεγαλύτερη ηχώ. Αυτό εμφανίζεται σαν λευκό στην
απεικόνιση, ενώ οι μαλακοί ιστοί εμφανίζονται με γκρι χρώμα. Τα υγρά, όπως το αμνιακό υγρό μέσα στο οποίο κολυμπά το μωρό, εμφανίζονται με μαύρο χρώμα, επειδή η ηχώ τα διαπερνά. Ο γιατρός που εκτελεί τη διαδικασία, παρατηρεί αυτές τις σκιές για να αποκρυπτογραφήσει την εικόνα.
Κατά πάσα πιθανότητα είσαι ενθουσιασμένη με τον πρώτο σου υπέρηχο, γιατί σου δίνει την πρώτη εικόνα του μωρού σου. Ο γιατρός θα σου δώσει και μια εκτυπωμένη εικόνα του μωρού για ενθύμιο. Όσο ανεκτίμητη κι αν είναι αυτή η πρώτη λήψη, ο σκοπός για τον οποίο γίνεται ο υπέρηχος δεν είναι για να αποκτήσεις την πρώτη φωτογραφία του μωρού για το άλμπουμ του, ή για να μάθεις το φύλο του. Κατά βάση γίνεται για να γίνει έλεγχος ότι το μωρό αναπτύσσεται κανονικά.

Είναι το υπερηχογράφημα ασφαλές;
Οι υπέρηχοι χρησιμοποιούνται στις εγκύους εδώ και δεκαετίες, και δεν έχουν παρατηρηθεί ως επιβλαβείς, αν διεξαχθούν σωστά. Για να βρεθείς στην ασφαλή πλευρά, υπάρχουν ξεκάθαρες οδηγίες για τη χρήση υπερήχων στην εγκυμοσύνη. Έρευνες δεν έχουν βρει σύνδεση ανάμεσα στους υπερήχους και στο βάρος του νεογέννητου, στον παιδικό καρκίνο, στην δυσλεξία ή τα προβλήματα ακοής. Παρ’όλα αυτά όμως, οι πλειοψηφία των ειδικών συμφωνούν ότι οι υπέρηχοι δεν θα πρέπει να γίνονται χωρίς καθαρά ιατρικά κίνητρα.

Δες περισσότερα για την ασφάλεια του υπερηχογραφήματος εδώ

Ποια είναι η χρήση του υπερηχογραφήματος;
Ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης σου, οι υπέρηχοι μπορούν:
– Να επιβεβαιώσουν ότι το έμβρυο έχει καρδιακό παλμό
– Να αποφανθεί αν έχεις μονή, διπλή κλπ κυοφορία
– Να ανιχνεύσει μια έκτοπη κύηση, όταν δηλαδή το έμβρυο είναι εμφυτευμένο έξω από τη μήτρα, συνήθως στη σάλπιγγα
– Να ανακαλύψει το λόγο κάποια αιμορραγίας που έχεις
– Να προβλέψει την ημερομηνία τοκετού, υπολογίζοντας το βάρος του μωρού
– Να υπολογίσει τον κίνδυνο συνδρόμου Down, μετρώντας το υγρό στον αυχένα του εμβρύου και την 11η και 13η εβδομάδα συν 6 ημέρες
– Να ανακαλύψει το λόγο που μια εξέταση αίματος δεν ήταν καλή
– Να συνεισφέρει σε διαγνωστικά τεστ όπως το CVS ή η αμνιοπαρακέντηση, δείχνοντας την θέση του εμβρύου και του πλακούντα
– Να εξετάσει το μωρό για να τσεκάρει ότι όλα τα όργανα είναι φυσιολογικά
– Να διαγνώσει επιπλοκές όπως η spina bifida.
– Να υπολογίσει την ποσότητα του αμνιακού υγρού που έχεις και να εντοπίσει που βρίσκεται ο πλακούντας
– Να μετρήσει το ρυθμό ανάπτυξης του μωρού μέσα από διαδοχικά υπερηχογραφήματα
Ένα υπερηχογράφημα ίσως δείξει αν περιμένεις κορίτσι ή αγόρι. Άλλα αν το μωρό είναι τοποθετημένο σε άβολη στάση, δεν είναι πάντα εύκολο να βγει συμπέρασμα.

Πώς διεξάγεται ένα υπερηχογράφημα;
Αν κάνεις τον υπέρηχο νωρίς μέσα στην εγκυμοσύνη, θα χρειαστεί να πιεις μερικά ποτήρια νερό λίγο πριν. Η ουροδόχος κύστη τότε θα πιέζει τη μήτρα, δίνοντας στον ακτινολόγο μια καλή εικόνα του εμβρύου. Θα τοποθετήσει λίγο τζελ στην κοιλιά σου και θα μετακινεί ένα χειροκίνητο εξάρτημα πάνω στο δέρμα σου για να πιάσει εικόνες του μωρού. Αν το μωρό βρίσκεται αρκετά μέσα σε σχέση με τη λεκάνη σου, ή αν είσαι υπέρβαρη, οι εικόνες δεν θα είναι καθαρές, οπότε ένας κολπικός υπέρηχος ίσως κριθεί απαραίτητος. Οι κολπικοί υπέρηχοι δίνουν μια πολύ καθαρότερη εικόνα του μωρού, ειδικά σε αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Το κολπικό αισθητήριο εξάρτημα είναι μακρύ και στενό για να ταιριάζει απόλυτα στον κόλπο. Ο ακτινολόγος θα χρησιμοποιήσει ένα κάλυμμα παρόμοιο με προφυλακτικό και άφθονο τζελ, ώστε να διεισδύσει εύκολα. Δεν θα χρειαστεί να τοποθετηθεί πολύ βαθιά και δεν θα είναι επιβλαβές για το έμβρυο.

Είναι το υπερηχογράφημα επίπονο;
Ένα κοιλιακό υπερηχογράφημα είναι ανώδυνο εκτός από την ήπια ενόχληση από την πίεση του εξαρτήματος στην κοιλιά αν έχεις πολύ γεμάτη κύστη. Αν αισθάνεσαι πόνο, ενημέρωσε τον ακτινολόγο. Ίσως σου ζητήσει να αδειάσεις λίγο την κύστη σου, γεγονός που θα κάνει την εξέταση πιο άνετη. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί να γεμίσεις την κύστη σου σε προχωρημένα στάδια της εγκυμοσύνης, όμως συμβουλεύσου πρώτα τον γιατρό.
Κάποιες γυναίκες προτιμούν τον κολπικό υπέρηχο, καθώς δεν απαιτείται γεμάτη κύστη. Ίσως να αισθάνεσαι κάπως αμήχανα, αλλά μην ξεχνάς ότι ο/η ακτινολόγος διεξάγει τέτοιες εξετάσεις καθημερινά. Θα σε καλύψει με χαρτί και αν αφήσεις τους μύες σου να χαλαρώσουν , το αισθητήριο θα διεισδύσει χωρίς να νιώσεις ενόχληση.

Πότε γίνονται συνήθως τα υπερηχογραφήματα;
Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, ίσως κάνεις το πρώτο, περίπου στις 6 ή 7 εβδομάδες. Αλλά αυτό θα συμβεί μόνο αν εχεις κάποαι προβλήματα, όπως πόνο ή κολπική αιμορραγία. Το πρώτο προγραμματισμένο υπερηχογράφημα είναι πιθανό να γίνει ανάμεσα στην 10η και 13η εβδομάδα συν έξι ημέρες. Αυτό θα επικυρώσει και την ημερομηνία τοκετού.
Ο προγραμματισμένος υπέρηχος είναι σημαντικός αν κάνεις τεστ για σύνδρομο Down, καθώς μια σωστή ημερομηνία τοκετού είναι απαραίτητη για να κάνει τα αποτελέσματα ακριβή. Μπορεί να έχεις έναν (ΝΤ) υπέρηχο ανάμεσα στις εβδομάδες 11 και 13 συν έξι μέρες, ή όταν το ύψος του εμβρύου είναι από 45mm έως 84mm. Αυτό θα συνοδεύεται στις περισσότερες περιπτώσεις και από μια εξέταση αίματος, για πιο ακριβή αποτελέσματα.
Κατά το δεύτερο τρίμηνο, θα έχεις έναν υπέρηχο περίπου την 20η εβδομάδα. Αυτό, για να τσεκάρεις ότι το έμβρυο αναπτύσσεται κανονικά.
Κατά το τρίτο τρίμηνο, ίσως σου συστηθεί να κάνεις έναν ακόμα υπέρηχο, ανάμεσα στην 28η και 40η εβδομάδα. Αυτό θα συμβεί αν:
– σε παλαιότερη εγκυμοσύνη σου το νεογέννητο ήταν μικρό
– είχες δίδυμα
– το έμβρυο ήδη έχει μικρότερο μέγεθος από το προβλεπόμενο

Είναι υποχρεωτικό να κάνω υπερηχογράφημα;
Οι υπέρηχοι μπορούν αν δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την εγκυμοσύνη, και πολλές μέλλουσες μητέρες τις θεωρούν καθησυχαστικές. Παρ’όλα αυτά, πολλές ανωμαλίες δεν μπορούν να ιδωθούν από τους υπερήχους, ενώ συχνά τα ευρήματα μπορεί να στενοχωρήσουν τη μαμά.

Τι συμβαίνει όταν ο υπέρηχος διακρίνει κάποιο πρόβλημα;
Σίγουρα θα στενοχωρηθείς αν ο υπέρηχος αποφανθεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Κάποιες φορές, κάποιες ξεκάθαρες διαγνώσεις, όπως για spina bifida, μπορούν να προέλθουν από το υπερηχογράφημα. Ή μπορεί να δείξει μικρές αλλαγές, οι οποίες συνήθως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Κάποιες φορές, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις για κάτι πιο επικίνδυνο, όπως το σύνδρομο Down.
Αν ο ακτινολόγος παρατηρήσει κάτι το ανησυχητικό, θα σε παραπέμψει άμεσα στον γιατρό σου. Ο γιατρός ίσως σου κάνει περισσότερες εξετάσεις, για να δει με περισσότερες λεπτομέρειες πως αναπτύσσεται το έμβρυο.
Αν ο υπέρηχος διαγνώσει σοβαρό πρόβλημα, τότε θα σου δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες καθώς και όλες οι επιλογές. Παρ’ όλο που τέτοια σοβαρά προβλήματα είναι σπάνια, κάποιες οικογένειες αντιμετωπίζουν την δυσκολότερη απόφαση από όλες: αν θα τερματίσουν την εγκυμοσύνη ή όχι.
Άλλα θέματα ίσως να σημαίνουν ότι το μωρό θα χρειαστεί επέμβαση μετά τον τοκετό, ή και μέσα στη μήτρα. Ή μπορεί να χρειαστεί να προετοιμαστείς για μια ειδική φροντίδα του μωρού μετά τον τοκετό. Υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι άνθρωποι για να σε βοηθήσουν με κάτι τέτοιο, όπως μαιευτήρες, μαίες, παιδίατροι, φυσιοθεραπευτές και οι νοσοκομειακές μονάδες.

Originally posted 2014-07-18 08:33:31.