Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη

April 2, 2021

author:

Parenting.gr

Ερωτήσεις και απαντήσεις για το σεξ στην εγκυμοσύνη

Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, είναι λογικό να απασχολεί τα ζευγάρια το πόσο είναι ασφαλές να έχουν σεξουαλικές επαφές και να εκφράζουν φόβους σχετικά με την ασφάλεια του εμβρύου.
Το θέμα δεν είναι απλό και φυσικά έχει πολλές διαφορετικές πλευρές.

To mommy συγκέντρωσε τις 10 πιο συχνές ερωτήσεις και σας παρουσιάζει τις απάντησεις.

Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή με το σύντροφό μου στην εγκυμοσύνη;
Γενικότερα η επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολύ ασφαλής. Το πρώτο τρίμηνο είναι καλό να αποφεύγεται καθώς το σπέρμα του άντρα προκαλεί συσπάσεις στη μήτρα και μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική όμως, οπότε πριν προσωρήσετε είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Μπορεί η σεξουαλική επαφή να κάνει κακό στο έμβρυο;
Οχι, η επαφή δε μπορεί να βλάψει το έμβρυο. Η μήτρα είναι πολύ καλά προστατευμένη και τα υγρά που υπάρχουν στον κόλπο εμποδίζουν οποιοδήποτε μικρόβιο να πλησιάσει το έμβρυο.

Μπορεί ο οργασμός μιας εγκύου να προκαλέσει πρόωρο τοκετό;
Αν ο γιατρός σας έχει πει πως δεν έχει πρόβλημα με την μήτρα σας, τότε όχι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Οι συσπάσεις του τοκετού δεν έχουν κάποια σχέση με τις συσπάσεις που βιώνετε κατά την διάρκεια του οργασμού.

Πρέπει να χρησιμοποιούμε προφυλακτικό όταν υπάρχει σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη;
Όταν η επαφή γίνεται αποκλειστικά με το σύζυγό σας, όχι. Αν είστε ελεύθερη και υπάρχει επαφή με διαφορετικούς συντρόφους τότε πρέπει όπως όλες οι γυναίκες να χρησιμοποιήσετε.

shutterstock_289925099

Πόσο σύντομα μετά τον τοκετό μπορώ να έρθω σε σεξουαλική επαφή;
Οι συνθήκες τοκετού κι ο χρόνος ανάρρωσης διαφέρουν για κάθε γυναίκα. Συνεπώς, διαφέρει κι η στιγμή που θα θελήσει και θα μπορέσει να έχει επάφή με το σύζυγό της. Σε έναν φυσιολογικό τοκετό το σύνηθες είναι μετά από ένα μήνα.

Είναι φυσιολογικό να έχω έντονη σεξουαλική επιθυμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Είναι φυσιολογικό, και ο λόγος είναι η  αύξηση των οιστρογόνων που δημιουργούν και μεγαλύτερη διάθεση  για σεξ. Παρατηρείται συνήθως από  τον 6ο μήνα και μετά.

Μπορεί το μωρό να καταλάβει ότι κάνουμε σεξ;
Είναι πιθανό να νιώθει ένα ελαφρύ σπρώξιμο,  σαν αυτό που νιώθει και όταν ανεβαίνετε σκάλες . Καλό είναι να γνωρίζετε πως το έμβρυο είναι απόλυτα προστατευμένο από τον αμνιακό σακό και δεν καταλαβαίνει τίποτα από όσα κάνετε.

Ποια είναι η ιδανική στάση;
Θα πρέπει να επιλέξετε μια στάση που δεν σας καταπονεί και να αποφύγετε πιθανούς τραυματισμούς. Δεν είναι τώρα η στιγμή να πειραματιστείτε!

Είναι φυσιολογικό να βλέπω “περίεργα” όνειρα;
Το υψηλό επίπεδο των οιστρογόνων στον οργανισμό σας αυξάνει τη σεξουαλική σας διάθεση και επηρεάζει τα όνειρα σας.  Συνεπώς, είναι απόλυτα φυσιολογικό

Υπάρχει ιδανική περίοδος για σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Από τον 3ο μήνα και μετά, μπορείτε να κάνετε σεξ χωρίς να υπάρχει καμία ενόχληση για εσάς. Οι αδιαθεσίες έχουν σταματήσει και η κοιλιά σας δεν είναι ακόμα πολύ φουσκωμένη.