Το σεξ μετά τον τοκετό
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΥΓΕΙΑ

Το σεξ μετά τον τοκετό

July 10, 2019

author:

Parenting.gr

Το σεξ μετά τον τοκετό

Πότε είναι ασφαλές να έχω σεξουαλική επαφή μετά τον τοκετό;

Θα πρέπει να περιμένεις μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία (lochia), δηλαδή περίπου για 3 εβδομάδες. Αν κάνεις σεξ νωρίτερα, μπορεί να μολυνθείς.

Πότε θα πρέπει να νιώσω την επιθυμία για σεξ ξανά;

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Δεν υπάρχει κάποια νόρμα ή χρονικό όριο, που θα θέλεις να κάνεις σεξ. Το σημαντικότερο είναι να περιμένεις μέχρι να είσαι σωματικά και συναισθηματικά έτοιμη.
Η μειοψηφία των ζευγαριών ξεκινούν τις επαφές μέσα στον πρώτο μήνα, αλλά περίπου το 50% περιμένουν τουλάχιστον για 6 εβδομάδες. Μέχρι τους τρεις μήνες, η πλειοψηφία έχει ξεκινήσει να κάνει σεξ, ενώ υπάρχουν ζευγάρια που περιμένουν μέχρι και έξι μήνες.
Αν και οι δυο αισθάνεστε έτοιμοι να κάνετε σεξ πριν το τσεκαπ των 6 εβδομάδων, δοκιμάστε το. Πολλοί ειδικοί, προτείνουν να γίνει η επαφή πριν την επίσκεψη στον γιατρό, οπότε να μπορούν να συζητήσουν τότε ενδεχόμενα προβλήματα.
Θα χρειαστεί να παίρνεις προφυλάξεις όταν ξεκινήσεις πάλι να κάνεις σεξ. Αν θηλάζεις και έχει επιστρέψει η περίοδος σου, τότε είναι πιθανό να μείνεις πάλι έγκυος.
Αν δεν είσαι έτοιμη για να κάνεις σεξ, μπορείτε να αγκαλιάζεστε, να φιλιέστε και να αγγίζεστε ώστε να νιώθετε κοντά ο ένας στον άλλο. Έτσι, η επιστροφή στο σεξ θα είναι λιγότερο επιτακτική και θα μοιάζει με φυσική εξέλιξη. Δες εδώ γιατί μπορεί να μην νιώθεις επιθυμία για σεξ ακόμα.

Κι αν ο σύντροφός μου θέλει να κάνουμε σεξ πριν νιώσω έτοιμη;

Συζητήστε για το πως αισθάνεσαι και κρατήστε ανοιχτά τα κανάλια της επικοινωνίας. Ενδεχομένως, ο σύντροφός σου να αισθάνεται απόρριψη αν δεν θέλεις να κάνετε έρωτα, αλλά δεν θα πρέπει να πιεστείς να το κάνεις πριν νιώσεις έτοιμη. Το σεξ θα πρέπει να γίνεται με σκοπό την ευχαρίστηση και όχι σαν αγγαρεία.
Μια σεξουαλική επαφή μπορεί να μην εννοείται σαν πλήρης διείσδυση. Η αίσθηση των αγγιγμάτων μπορεί να είναι πολύ απολαυστική. Λέξεις και αγκαλιές μπορούν να προσφέρουν πολλά στην στοργή και στο συναίσθημα, μέχρι να είστε έτοιμοι να κάνετε και πάλι σεξ.
Ο σύντροφός σου, μπορεί να είναι προβληματισμένος ως προς τη σεξουαλική επαφή μαζί σου, ειδικά αν έχει παρακολουθήσει τον τοκετό. Ίσως να φοβάται ότι θα είναι μια πράξη επίπονη για σένα. Συζητήστε τις ανησυχίες σας και να είσαι σίγουρη ότι αν μοιράζεστε τα προβλήματα, θα ξεπεράσετε την κατάσταση αυτή μαζί.

Σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσω;

Αν το σεξ εξακουλουθεί να είναι επίπονο, ακόμα και αν κάνετε προσεχτικές και απαλές κινήσεις, ζήτησε την συμβουλή του γιατρού σου. Συνήθως, ο τρόπος που έχει γίνει ένα σχίσιμο ή η περινεοτομή μπορεί να προκαλέσει μακροχρόνια ενόχληση, που μπορεί να διορθωθεί με άλλη επέμβαση.
Αν έχεις δύσοσμα κολπικά υγρά, μπορεί να έχεις κάποια μόλυνση, η οποία χρειάζεται θεραπεία. Αν έχεις ακόμα αιμορραγία μετά τις τέσσερις εβδομάδες από την γέννα, ή αν έχεις μια ξαφνική αύξηση στην ροή του αίματος,πήγαινε στον γιατρό.
Πάνω από το 80% των νέων μαμάδων αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα με την σεξουαλική τους ζωή κατά τους πρώτους τρεις μήνες. Αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο σε έλλειψη επιθυμίας, όσο και σε πόνο ή ενοχλήσεις.
Το σημαντικό είναι να ζητήσεις για βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Κάποιες φορές, το να συζητήσεις το πως νιώθεις μπορεί να αρκεί για να φτιάξουν τα πράγματα, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη θεραπεία.

Δες εδώ 8+1 tips για να ξανακάνετε γρήγορα σεξ μετά την εγκυμοσύνη!

Originally posted 2014-08-29 09:21:34.