Το πρώτο τσεκάπ μετά την γέννηση του μωρού
ΒΡΕΦΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΠΑΙΔΙ ΥΓΕΙΑ

Το πρώτο τσεκάπ μετά την γέννηση του μωρού

July 9, 2019

author:

Parenting.gr

Το πρώτο τσεκάπ μετά την γέννηση του μωρού

Mετά την γέννηση, θα πρέπει να επισκεφθείς τον/την γιατρό σου, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι όλα πάνε καλά με την μητέρα και το βρέφος. Το τσεκάπ αυτό θα πρέπει να γίνει μεταξύ της έκτης και όγδοης εβδομάδας μετά την γέννα.

Ποιες είναι οι εξετάσεις που θα χρειαστεί το μωρό; 

Ο/Η γιατρός θα ελέγξει προσεχτικά ότι το μωρό μεγαλώνει κανονικά. Θα επιβεβαιώσει ότι η καρδιά, τα πνευμόνια, η σπονδυλική στήλη και τα πνευμόνια αναπτύσσονται κανονικά.
Αν το μωρό σου είναι αγόρι, ο/η γιατρός θα ελέγξει το άνοιγμα του πέους και τους όρχεις. Αν είναι κορίτσι, θα εξετάσει αν όλα είναι καλά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Ο/Η γιατρός θα δει αν το μωρό χαμογελάει και αν εστιάζει σε αντικείμενα και αν τα ακολουθεί με το βλέμμα. Θα ελέγξει την ακοή του και θα ακούσει αν το μωρό γουργουρίζει και κλαίει κανονικά για την ηλικία που βρίσκεται. Οι παρατηρήσεις θα καταγραφούν στο βιβλιάριο υγείας.
Αν προκύψει κάποια ανησυχία, ο/η γιατρός θα σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό.

Ποια θέματα μπορούμε να συζητήσουμε με τον/την γιατρό;

H στιγμή είναι κατάλληλη ώστε οι γονείς και ο/η γιατρός να συζητήσετε για τις ανησυχίες που αντιμετωπίζεται. Θα ενημερωθείτε για τα πρώτα εμβόλια που θα πρέπει να κάνει το μωρό. Μπορείτε να θέσετε τα ερωτήματά σας για τον εμβολιασμό.
Αν σας τρομάζει το φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου, ρωτήστε πως θα μειώσετε τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, είναι σημαντική η στάση του βρέφους στον ύπνο, αλλά και η αποφυγή καπνίσματος μέσα στο σπίτι.
Αν το μωρό έχει λίγο ερεθισμένο δέρμα, αυτό οφείλεται ότι έχει ακόμα ορμόνες της μαμάς στον οργανισμό του. Όμως, αν σας ανησυχεί το θέμα, συμβουλευτείτε τον/την γιατρό στην παρούσα φάση.
Αν το μωρό έχει κολικούς, είναι κάπως δύσκολο να εντοπιστεί η ακριβής αιτία, όμως ο/η γιατρός μπορεί να εξάγει κάποιες γνωστές αιτίες όπως δυσανεξία στην λακτόζη. Θα σας δώσει συμβουλές για το πως θα καπραΰνετε τους κολικούς.
Επίσης, μπορείτε να συζητήσετε για τον θηλασμό ή το βρεφικό γάλα.

Θα κάνω και εγώ εξετάσεις;

O/H γιατρός θα σου μετρήσει την πίεση και θα ψιλαφήσει την κοιλιά σου για να δει αν η μήτρα εξελίσσεται κανονικά.
Ίσως σου κάνει περισσότερες εξετάσεις αν σε προβληματίζει κάποιο από τα εξής ζητήματα:
– απώλεια αίματος
– επούλωση σκισιμάτων
– η καισαρική τομή
– το στήθος
Θα σε παραπέμψει αν κριθεί απαραίτητο, σε:
– εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα του σιδήρου
– εξέταση τραχηλικού επιχρίσματος
– εμβολιασμό

Μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου κατά την συνάντησή αυτή;

Φυσικά! Το ραντεβού αυτό είναι μια ευκαιρία για σένα ώστε να μιλήσεις για τον εαυτό σου, το σώμα σου και τα συναισθήματά σου.
Μπορεί να έχεις ακράτεια, ή να σε στενοχωρεί ότι δεν μπορείς να ενεργηθείς καλά.
Ο/Η γιατρός θα σε ρωτήσει για την άφιξη του μωρού και πως αισθάνεσαι που έγινες μητέρα. Επίσης, θα ελέγξει αν έχεις την απαραίτητη συνδρομή από συγγενείς και φίλους. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να διατυπώσεις ερωτήσεις που σε προβληματίζουν. Επίσης, μπορείς να αναφέρεις αν αισθάνεσαι ανήσυχη, πεσμένη ή αν έχεις προβλήματα ύπνου.

Πότε μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή;

Πολλές μητέρες θεωρούν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν κάνει σεξ , για να επιβεβαιώσουν ότι όλα πηγαίνουν καλά. Όμως, μην πιέζεσαι. Είναι καλύτερο να επανέλθεις στην σεξουαλική σου ζωή όταν εσύ και ο σύντροφός σου θα είστε έτοιμοι. Αν σε απασχολεί το ζήτημα, ή αν ήδη δοκιμάσατε και η εμπειρία ήταν επίπονη, συζήτησέ το με τον/την γιατρό.
Ακόμη και αν δεν έχεις σεξουαλικές επαφές, ο/η γιατρός θα σε ρωτήσει αν ενδιαφέρεσαι για μεθόδους αντισύλληψης. Η γονιμότητά σου θα επιστέψει πολύ άμεσα, ειδικά αν δεν θηλάζεις. Αν θέλεις να συζητήσεις το θέμα του σεξ, μόνη με τον/την γιατρό, μην ντραπείς να ζητήσεις από τον σύντροφό σου να βγει έξω για λίγο.

Originally posted 2014-08-29 09:21:30.