Το πρώτο του γέλιο,ο πιο γλυκός μας ήχος!
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Το πρώτο του γέλιο,
ο πιο γλυκός μας ήχος!

December 19, 2019

author:

Parenting.gr

Το πρώτο του γέλιο,
ο πιο γλυκός μας ήχος!

Στο σημείο μεταξύ του πρώτου χαμόγελου και της πρώτης αναγνωρίσιμης συλλαβής, έρχεται ο μαγικός ήχος του γέλιου του μωρού σου. Μπορεί το γέλιο του να είναι μια αντίδραση εάν το φιλήσεις στην κοιλιά, ή αν το γαργαλήσεις στα πόδια, ή εάν κάνει αλογάκι στα πόδια σου. Τα κίνητρα είναι πολλά και το γέλιο αναπόφευκτο!

Τί πιο όμορφο από το να αφιερώσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου στον πιο γλυκό μας ήχο! Το γέλιο του μωρού μας!

Τι είναι άραγε τόσο αστείο; Ενώ τα παιδιά αρχίζουν να γελάνε από πολύ νωρίς, αρχίζουν να καταλαβαίνουν ένα καλό αστείο αργότερα. Στο μεταξύ αυτό που πιθανότατα προκαλεί το γέλιο τους είναι διάφορα ακουστικά ερεθίσματα και αγγίγματα. Διάφοροι ήχοι με το στόμα, περίεργες ψιθυριστές φωνές, ένα απαλό φύσημα στα μαλλιά του ή φιλιά στην κοιλίτσα του, όλα αυτά μπορούν να το κάνουν να ξεκαρδιστεί στο γέλιο! Υπάρχουν διάφορα παιχνίδια που μπορείς να παίξεις με το μωρό σου και να το κάνεις να ξεκαρδιστεί!

Βρες ένα πολύ παιδικό τραγουδάκι και άρχισε να το λες αστεία και με διάφορες φωνές.Στην αρχή θα σου χαμογελάει ενώ θα διαπιστώσεις ότι σε μερικούς μήνες θα αρχίσει να γελάει όταν γελάς κι εσύ! Eίναι ένα παιχνίδι μίμησης και κάθε φορά επιβεβαιώνεις ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό! Μπορείς να παίξεις επίσης “κούκου” και να κρύβεις το πρόσωπό σου. Κάντο αρκετές φορές από διάφορα σημεία και δοκίμασε διάφορους ήχους. Είναι ένα πολύ γνωστό και συνηθισμένο παιχνίδι που όμως φέρνει σε επικοινωνία το μωρό με τους άλλους και το κάνει να χαμογελάει!

shutterstock_41989864
Σε μεγαλύτερη ηλικία μόλις των 6 μηνών δοκίμασε να κάνεις με τον σύντροφό σου το παιχνίδι “ο μπαμπάς μας έγινε μαϊμού”! Μπορεί να φαίνεται ο μπαμπάς σαν τρελούτσικος αλλά στ’ αλήθεια περνάει καλά! Με το να κάνει διάφορες γκριμάτσες, δίνει σινιάλο στο παιδί για παιχνίδι και διασκέδαση και του μεταφέρει ότι θέλει να περάσουν καλά!

Σε λίγο ακόμη μεγαλύτερη ηλικία μπορείς να δοκιμάσεις να φορέσεις ένα παπούτσι αντί για καπέλο. Τα μωρά που είναι σχεδόν ενός έτους θα το βρουν ξεκαρδιστικό γιατί μπορούν να καταλάβουν ότι συμβαίνει κάτι περίεργο με τη μαμά! Θα σκεφτούν ότι το παπούτσι μπαίνει στο πόδι και όχι στο κεφάλι! Αν το επαναλάβεις μερικές φορές ακόμα θα δείς ότι κάθε φορά γελάει το ίδιο!

Γιατί για τα μωρά όταν κάτι είναι αστείο είναι αστείο και για τις επόμενες 10 φορές! Μετά τον ένα χρόνο, τα μωρά αρχίζουν συνήθως να πειραματίζονται με το τι μπορεί οι άλλοι να θεωρούν αστείο. Οπότε κάνουν διάφορα για να κάνουν τους άλλους να γελάσουν. Αστείες γκριμάτσες, ή θέλουν να τρομάζουν τον άλλον σε παιχνίδι, ή ακόμα και να θέλουν να ταΐζουν τη μαμά!

Όταν πλησιάζουν δύο χρονών τα παιδιά προκαλούν το γέλιο με το να κάνουν κάτι επίτηδες. Ίσως να πούνε λάθος λογάκια ενώ ξέρουν ήδη τα σωστά, ή μπορεί να κάνουν επίτηδες λάθος ήχους για το κάθε ζώο γιατί ξέρουν ότι ο άλλος μπορεί να γελάσει, ή ακόμα και πει τη μαμά μπαμπά, και τον μπαμπά μαμά!

Όποιο κι αν είναι το παιχνίδι που θα διαλέξεις να κάνεις με το μωρό σου θα νιώθεις πολύ καλύτερα μετά και η κούραση όλη εξαφανίζεται με το γέλιο του! Το γέλιο είναι μια έμφυτη διαδικασία στον άνθρωπο και μπορούμε εύκολα να το αντιληφθούμε από τα μωρά που έχουν πολύ διάθεση για να ξεκαρδίζονται και να περνούν καλά! Ας τους το κάνουμε λοιπόν πιο εύκολο!

Διαβάστε επίσης: Μεγαλώνοντας ευτυχισμένα παιδιά!

Originally posted 2015-05-02 04:30:29.