Πώς να φτιάξετε Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πώς να φτιάξετε Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι!

December 17, 2019

author:

Parenting.gr

Πώς να φτιάξετε Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι!

Ο πιο ανοιξιάτικος, μυρωδάτος και χρωματιστός μήνας έφτασε! Και μας καλεί να τον πιάσουμε στη φύση για να φτιάξουμε το παραδοσιακό πρωτομαγιάτικο στεφάνι! Η δημιουργία του Πρωτομαγιάτικου στεφανιού είναι το πιο γνωστό έθιμο στη Ελλάδα. Την καταγωγή του εθίμου αυτού πιθανότατα την οφείλουμε στην αρχαία γιορτή των Θαργηλίων κατά την οποία οι συμμετέχοντες κρεμούσαν σε ένα πράσινο κλαδί σύκα και κρασί και άλλα καλούδια κι έτσι γιόρταζαν την υγεία, τη ζωή και την καλοτυχία. Και όπως συμβαίνει στα περισσότερα έθιμα και παραδόσεις με το χρόνο δέχτηκε κι αυτό ορισμένες αλλαγές για να φτάσει στις γενιές μας όπως το γνωρίζουμε. Να πηγαίνουμε δηλαδή στη φύση όπου έχουν ανθίσει τα λουλούδια, να διαλέγουμε μερικά και να φτιάχνουμε ένα στεφάνι για να καλωσορίσουμε το Μάη! Χρειάζεται λίγα υλικά, καλή διάθεση και δημιουργική φαντασία!

Στεφάνι με σύρμα

Τι θα χρειαστούμε:

1. Ένα ψαλίδι
2. Μία πένσα (όπου χρειαστεί)
3. Σύρματα ή κλαδιά λεπτά κι ευλύγιστα
4. Μία ταινία ή ένα κομμάτι ύφασμα σε λωρίδες, ή κορδέλες
5. Λουλούδια

Πώς το φτιάχνουμε:

1. Χρησιμοποιούμε το σύρμα ή τα κλαδιά και φτιάχνουμε έναν κύκλο, που να ταιριάζει στο κεφάλι.
2. Παίρνουμε το πρώτο κλαδί ή το σύρμα και ενώνουμε τις δύο άκρες τους ώστε να καλύπτονται μεταξύ τους και να στερεωθούν καλά. Το ίδιο κάνουμε και με το δεύτερο σύρμα ή τα υπόλοιπα κλαδιά και τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο.
3. Έπειτα πλέκουμε το στεφάνι χρησιμοποιώντας λουλούδια που έχουν μακρύ κοτσάνι για να μπορούν να σταθούν καλύτερα στο στεφάνι.
4. Περνάμε προσεκτικά τα κοτσάνια των λουλουδιών μέσα από τα κλαδιά ή τα σύρματα του στεφανιού και στερεώνουμε τα λουλούδια. Για να στερεωθούν καλά τα δένουμε με λίγο σπάγγο.
5. Χρησιμοποιούμε την ταινία και τις λωρίδες υφάσματος ή τις κορδέλες για να καλύψουμε τυχόν ατέλειες ή κενά.

Έτοιμο το λουλουδένιο στεφάνι μας! Εσείς που θα πιάσετε το Μάη φέτος για να κάνετε στεφάνι;

 

Originally posted 2015-04-30 04:30:14.