Το πρωινό επηρεάζει τη διάθεση των μικρών σας
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Το πρωινό επηρεάζει τη διάθεση των μικρών σας

August 18, 2019

author:

Parenting.gr

Το πρωινό επηρεάζει τη διάθεση των μικρών σας

Tο φαγητό επηρεάζει τη διάθεση μας και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς μέσα στην ημέρα μας. Όταν έχουμε τραφεί σωστά, νιώθουμε ενέργεια και μία “περίεργη” ικανοποίηση. Το πεπτικό μας σύστημα λειτουργεί όπως πρέπει, και το στομάχι μας δεν παραπονιέται.

Ακριβώς έτσι νιώθουν και τα παιδιά σε όποια ηλικία κι εάν βρίσκονται. Σκεφτείτε ότι στη βρεφική ηλικία, το φαγητό αποτελεί τη βασική τους δραστηριότητα. Είναι σημαντικό τα παιδιά να αγαπήσουν τη σωστή διατροφή, γιατί το φαγητό μπορεί να επηρεάσει άμεσα τη διάθεση τους και τα συναισθήματά τους. Όταν, για παράδειγμα, φάνε κάτι με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης και αλατιού, τους προκαλεί υπερένταση. Η επίδραση, όμως, αυτή είναι μικρής χρονικής διάρκειας καθώς ύστερα πέφτει απότομα η ψυχολογία τους, γκρινιάζουν και φυσικά ξαναπεινάνε.

Ειδικότερα, τα νήπια είναι μικροί άνθρωποι, γεμάτοι ενθουσιασμό και ενέργεια, που αν την φορτίσετε με τα κατάλληλα φαγητά, θα είναι πιο χαρούμενα και ευτυχισμένα! Τα πάντα γύρω τους, τα εξιτάρουν και ο κόσμος είναι κάτι καινούργιο για αυτά. Για να κρατήσετε τον ενθουσιασμό και την χαρά τους , χωρίς απότομες αλλαγές στη διάθεση τους αποφύγετε τους πολλούς υδατάνθρακες και τη ζάχαρη.

Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ξεκινήσετε την ημέρα τους με ένα πρωινό, με δημητριακά ολικής αλέσεως, βρώμη ή granola με γάλα. Αυτό που συμβαίνει με αυτά τα φαγητά είναι ότι η ζάχαρη που περιέχεται σε αυτά, μεταβολίζεται σταδιακά από τον οργανισμό και δίνει ενέργεια στα παιδιά μέχρι το επόμενο γεύμα. Επιπλέον, περιέχονται πολλές φυτικές ίνες, που ενεργοποιούν το πεπτικό σύστημα και βοηθάνε στη φυσιολογική λειτουργία του εντέρου. Σχετικά με το γάλα, οι παιδίατροι συνιστούν στους γονείς να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να το επιλέγουν διότι είναι θρεπτικό και βοηθάει να αναπτυχθούν ομαλά, αλλά δίνουν συγκεκριμένες συμβουλές για το πόσο γάλα πρέπει να πίνει ένα παιδί. 

Άλλωστε, αυτό είναι πολύ καλή καλή επιλογή και για τη δική σας διατροφή και αποτελεί ωραία ευκαιρία για να το απολαύσετε μαζί με το παιδί. Αν δει και εσάς να το τρώτε, θα είναι πιο εύκολο να το δοκιμάσει κι εκείνο.
Μια πολύ σημαντική συμβουλή για το πρωινό, είναι και ο φυσικός χυμός πορτοκάλι. Αρχικά, βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τη βρώμη και τα δημητριακά. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τα παιδιά, και τα χαμηλά ποσοστά του, ρίχνουν και τα επίπεδα ενέργειας του. Ένα παιδί χωρίς ενέργεια, είναι και συχνά δυσαρεστημένο και νωχελικό. Επίσης, ο χυμός από πορτοκάλι θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού δίνοντας του την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης C, που χρειάζεται μέσα στην ημέρα. Επίσης, καλή επιλογή αποτελεί και το αυγό: απαραίτητο συστατικό της παιδικής διατροφής.

Το πρωινό γεύμα είναι πολύ σημαντικό  για να έχουν τα παιδιά μια χαρούμενη και γεμάτη ενέργεια ημέρα και για να αποδώσουν, ανάλογα με την ηλικία τους, στο σχολείο. Παράλληλα, τα παιδιά “εκπαιδεύονται” στις σωστές διατροφικές επιλογές και στους υγιεινούς θρεπτικούς συνδυασμούς και βάζουν τις βάσεις για τις μετέπειτα συνήθειες τους. Το πιο σπουδαίο όμως είναι ότι αλλάζει η διάθεσή τους και επηρεάζεται η ψυχολογία τους σε τέτοιο βαθμό που δεν το φανταζόμαστε. Γι΄αυτό θα πρέπει οι γονείς, να είμαστε προσεκτικοί και να μην αφήνουμε την πίεση του χρόνου και την έντονη καθημερινότητα, να μας παρασύρει και να μας κάνει να ξεχνάμε τα σημαντικά. Ειδικά τα Σαββατοκύριακα το πρωινό γεύμα θα πρέπει να σερβίρεται στο τραπέζι και να περιλαμβάνει ποικιλία. Σιγά σιγά θα δείτε ότι τα παιδιά θα το συνηθίσουν και θα το ζητούν.

Originally posted 2017-02-20 04:30:49.