Το πιο δύσκολο πράγμα στο τένις
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Το πιο δύσκολο πράγμα στο τένις

September 15, 2020

author:

Parenting.gr

Το πιο δύσκολο πράγμα στο τένις

shutterstock_394387999

Το παιχνίδι του τένις έχει πολλές προκλήσεις, αλλά ποιο είναι το πιο δύσκολο πράγμα που το χαρακτηρίζει;

Βλέπουμε πολλούς ανθρώπους να βασανίζονται με το τεχνικό μέρος, όπως το πώς είναι τα πλάνα τους, πώς να διατηρήσουν της ψυχραιμία τους όταν έχει τη μεγαλύτερη σημασία, ή πώς δυσκολεύονται να χτυπήσουν ένα σωστό σερβίς. Αλλά σπάνια θα αναζητήσουν τον πραγματικό λόγο για τα λάθη που κάνουν.

Ορισμένοι θεωρούν ότι τα τεχνικά μέρη είναι το πιο δύσκολο:

 • πώς να πιάσουν σωστά τη ρακέτα
 • πώς είναι το drive τους
 • ποια είναι η σωστή κίνηση των ποδιών
 • ποιος είναι ο σωστός τρόπος να σερβίρουμε

Μερικοί βρίσκουν το στρατηγικό πλαίσιο το πιο δύσκολο:

 • πώς να νικήσουν στρατηγικά
 • πώς να κάνουν τον αντίπαλό τους να τρέχει
 • τι είδους χτυπήματα της μπάλας να προτιμήσουν για να αιφνιδιάσουν τον αντίπαλο

Μερικοί παίκτες του τένις βρίσκουν το ψυχολογικό μέρος το πιο δύσκολο:

 • πώς να ξεπεράσουν τον φόβο της ήττας
 • πώς να αντιμετωπίσουν συνολικά το παιχνίδι
 • πώς να σταματήσουν να χάνουν από τον ίδιο αντίπαλο
 • πώς να διαχειριστούν το άγχος και την πίεση

Ωστόσο, πέρα από όλα αυτά, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση από όλα τα παραπάνω.

Το πιο δύσκολο μέρος του τένις είναι να αποφασίσεις την τακτική που πρέπει να εφαρμόσεις και πώς, και να γίνει η σωστή εκτέλεση, σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο για κάθε μπαλιά που παίζουμε (εκτός από το σερβίς).

Ένας παίκτης του τένις πρέπει να αποφασίσει περίπου 200 έως 300 φορές, σε ένα πλήρες Σετ, το πώς πρόκειται να παίξει, και να πάρει την κάθε μία από αυτές τις αποφάσεις σε μισό δευτερόλεπτο!

Όταν ο αντίπαλός μας χτυπά την μπάλα προς το μέρος μας, θα πρέπει να στηρίξουμε την απόφασή μας για την επόμενη βολή μας:

 1. Στις ικανότητές μας και τις δεξιότητες στο τένις (Είμαστε γρήγοροι; Έχουμε καλό συντονισμό; Έχουμε ορθή κρίση στις μπαλιές μας; Τί βολή να παίξουμε; κλπ)
 2. Τι είδους μπαλιά έρχεται προς το μέρος μας; (γρήγορη; Αργή; Κοφτή; Ψηλοκρεμαστή; κλπ);
 3. Στο σημείο που στεκόμαστε στο γήπεδο (πίσω από τη βασική γραμμή; μέσα στο γήπεδο; έξω από το γήπεδο; κ.λπ.);
 4. Ποιες είναι οι ειδικές δεξιότητες του αντιπάλου μας (δεν μπορεί να εκτελέσει κάποια τεχνική καλά; έχει πρόβλημα με τις ψηλοκρεμαστές μπαλιές; δυσκολεύεται να χτυπήσει drive από το μέσο του γηπέδου; κ.λπ.);
 5. Πού στέκεται ο αντίπαλός μας στο γήπεδο (έρχεται προς το φιλέ; υποχωρεί προς τα πίσω; βρίσκεται έξω από το γήπεδο; κλπ);
 6. Σε τι είδους επιφάνεια παίζουμε : χώμα ; – αργή , σε τάπητα; – γρήγορη, κλπ);
 7. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις (φυσάει; ο αντίπαλος έχει τον ήλιο στα μάτια; παίζουμε σε ολισθηρό γήπεδο; κ.λπ.);
 8. Ποια είναι η ψυχική και σωματική μας κατάσταση (είμαστε νευρικοί και σφιχτοί; Χαλαροί; Έχουμε αυτοπεποίθηση; Είμαστε κουρασμένοι; κλπ);
 9. Ποιά είναι η ψυχική και σωματική κατάσταση του αντιπάλου μας (είναι ταραγμένος/η, ήρεμος/η και νηφάλιος/α; έχει κράμπες; κλπ);
 10. Ποια είναι η βαθμολογία (χάνουμε; Κερδίζουμε; Πλησιάζουμε στο τέλος του σετ; κλπ);

Και η λίστα δεν τελειώνει εδώ …

Αν θέλουμε να χτυπήσουμε το πιο αποτελεσματικό πλάνο σε μια δεδομένη κατάσταση, θα πρέπει να εξετάσουμε όλα τα παραπάνω σημεία και να πάρουμε μια απόφαση πολύ γρήγορα, έτσι ώστε ο εγκέφαλός μας να έχει αρκετό χρόνο για να στείλει τα κατάλληλα σήματα στους μυς μας και το σώμα μας να έχει αρκετό χρόνο για να εκτελέσει τις κατάλληλες ενέργειες πριν η μπάλα φτάσει σε εμάς.

Η ικανότητα να αποφασίζουμε σωστά σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα είναι το πιο σημαντικό, και όμως συχνά είναι αυτή που παραβλέπεται περισσότερο, από όλες τις δεξιότητες που απαιτούνται για παίξουμε καλό τένις.

Είναι επίσης ένας από τους λόγους που το να μάθουμε να παίζουμε τένις τακτικής ανταγωνιστικά  παίρνει τόσο πολύ καιρό.

Ένας παίκτης του τένις πρέπει να αποθηκεύσει στη μνήμη του χιλιάδες εσφαλμένες και σωστές αποφάσεις ώστε να κρατήσει μόνο τα επιτυχημένα πρότυπα και να παίζει σωστά σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση.

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για την ανάλυση συνειδητά όλων των παραπάνω 10 σημείων, προκειμένου να πάρουμε μία απόφαση με βάση αυτή την ανάλυση, σε λιγότερο από μισό δευτερόλεπτο. (Αν η μπάλα ταξιδεύει αργά, έως και 1,5 δευτερόλεπτα είναι διαθέσιμα για την απόφαση αυτή, αλλά αυτό είναι σπάνιο).

Αν λοιπόν είστε καλοί σε αυτό το τόσο ενδιαφέρον σπορ, μπορείτε να είστε ιδιαίτερα περήφανοι για τις επιδόσεις σας, γιατί συνδυάζετε ταυτόχρονα πάρα πολλές δεξιότητες όταν βρίσκεστε στο τερέν. Αν πάλι δεν είστε όσο καλοί θα θέλατε και προσπαθείτε να βελτιωθείτε, δεν είναι κακό να ξέρετε τί έχετε να αντιμετωπίσετε προκειμένου κάθε κατακτημένη δεξιότητα να είναι και μία μικρή νίκη που μπορεί να σάς προσφέρει χαρά και ικανοποίηση. Δικαίως.

 

Για να αντιμετωπίσετε λοιπόν όλες τις παραπάνω προκλήσεις, που δεν είναι λίγες, είναι καλό να έχετε τον απαραίτητο εξοπλισμό και φυσικά να είναι κορυφαίας ποιότητας. Ο εξοπλισμός για το τένις δεν είναι απαραίτητα ακριβός και μπορούμε να βρούμε μέχρι και τις πιο επώνυμες ρακέτες, όπως τις ρακέτες Wilson, σε πολύ καλές τιμές.

Originally posted 2016-04-25 04:53:09.