Το παιδί και οι φίλοι του: Τι να κάνετε για να αποκτήσει καλούς φίλους!
Τα παιδιά όταν ξεκινούν να φοιτούν στο νηπιαγωγείο ή στον παιδικό σταθμό, έρχονται για πρώτη φορά αντιμέτωπα με ένα μεγάλο πλήθος από συνομήλικα παιδιά. Αυτό, τους δίνει την θαυμάσια ευκαιρία να αποκτήσουν τους πρώτους τους φίλους! Και εμείς οι γονείς τους, θα πρέπει να τα ενθαρρύνουμε προς την κατεύθυνση αυτή, εξηγώντας πόσο υπέροχη είναι η αξία της φιλίας για τη ζωή και πόσο σημαντικό είναι να αποκτήσει καλούς φίλους από αυτή την ηλικία.
Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο ότι όλα τα παιδάκια είναι έτοιμα να συνάψουν φιλίες αυτή τη στιγμή. Τι θα πρέπει να κάνουμε για να τονώσουμε την κοινωνικότητα του παιδιού μας; Επίσης, αν ένα παιδί διακρίνεται από επιθετική συμπεριφορά που το απομονώνει από άλλα παιδιά, πως πρέπει να χειριστούμε την κατάσταση;
Προσπάθησε να τιθασεύσεις τα συναισθήματά τους. Όλοι οι άνθρωποι διακρινόμαστε από αρνητικές συμπεριφορές και εγωκεντρικές τάσεις, πόσο μάλλον τα παιδιά, που δυσκολεύονται ακόμα να ελέγξουν τα συναισθήματά τους. Όμως, αν κάποιος θέλει να αποκτήσει πραγματικούς φίλους, οφείλει να κοπάσει τα δύστροπα ένστικτα του και αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξηγήσουμε στα παιδιά μας. Μέσα από το διάλογο, μπορούμε να επιτύχουμε τον συναισθηματικό τους αυτοέλεγχο, αρκεί να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τις συναισθηματικές τους εξάρσεις με ήπιο και συγκαταβατικό τρόπο.
Δίδαξε του έμπρακτα πως να επικοινωνεί με ευγενικό τρόπο. Τα πρώτα μαθήματα επικοινωνίας, παραδίδονται ουσιαστικά στα παιδιά μέσα από την επικοινωνία με τους γονείς τους. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι παιδιά που ανατράφηκαν σε περιβάλλον αμοιβαιότητας στην επικοινωνία με τους γονείς, ανέπτυξαν ικανότερες δεξιότητες κοινωνικότητας, αλλά και αυξημένες διαπραγματευτικές δυνατότητες.

Στα παιδιά που δυσκολεύονται να κάνουν φιλίες, απέφυγε τα ανταγωνιστικά σπορ και τις δραστηριότητες που λειτουργούν αποτρεπτικά στη συνεργασία. Πολύ συχνά οι γονείς πιστεύουν ότι ένα «κουμπωμένο» παιδί, αν βρεθεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως π.χ. σε ένα γρήγορο σπορ, τότε θα «τριφτεί» και θα πάρει μπρος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των μελετών αποδεικνύουν ότι τα μη δημοφιλή παιδιά τείνουν να απογοητεύονται περισσότερο από την απομόνωση που τους επιβάλλουν τέτοιες καταστάσεις. Αντίθετα, παρατηρείται αύξηση της συμμετοχής τους σε ομαδικές εργασίες που η συμβολή τους είναι απαραίτητη.
Να παρακολουθείς στενά την κοινωνική ζωή του παιδιού. Η διακριτική παρακολούθηση των παιδιών, θα μπορέσει να δώσει στο γονιό μια εικόνα για τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικότητάς του, αλλά και τις επιρροές που δέχεται από τους φίλους που κάνει. Φυσικά, δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση μια συνεχή παρουσία – τα παιδιά το καταλαβαίνουν και ενοχλούνται -, αλλά μια εποπτεία που θα έχει σαν στόχο την παρατήρηση του παιχνιδιού, και την υποστήριξη στην επιλογή των φίλων. Μια έρευνα σε παιδιά του νηπιαγωγείου, κατέδειξε ότι τα παιδιά που σχετίστηκαν με επιθετικούς φίλους, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα προβλημάτων συμπεριφοράς. Επίσης, τα επιθετικά παιδιά, παρουσίασαν αυξημένα επίπεδα απομόνωσης από τους συμμαθητές τους.
Όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν, άφησέ το να τα βγάλει πέρα μόνο του. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, ο γονιός έχει υποχρέωση να υποχωρεί από την παρεμβατική επίβλεψη. Όταν οι γονείς αγνοούν αυτό τον κανόνα, τότε καταδυναστεύουν την επικοινωνιακή ανάπτυξη του παιδιού τους και εμποδίζουν την εξέλιξη της κοινωνικής τους ζωής.
Έχε το νου σου για κρούσματα σχολικού εκφοβισμού. Όταν αποφασίζουμε όμως να αποχωρήσουμε από την συστηματική επιτήρηση και να το αφήσουμε να λειτουργεί μόνο του, οφείλουμε και πάλι να συνεχίσουμε να παρατηρούμε. Γιατί ένας τυπικός διάλογος, ή ένας τσακωμός μεταξύ «φίλων» δεν αποκλείεται να εξελίσσεται ερήμην μας δυσανάλογα ως προς τη μια πλευρά. Θα είναι λάθος αν δεν αναγνώσουμε τα σημάδια, σκεπτόμενοι: «Παιδιά είναι, θα τσακωθούν». Ενημερώνουμε τα παιδιά μας και τα εκπαιδεύουμε να διακρίνουν τους καλούς από τους κακούς φίλους, αλλά και τις συμπεριφορές εκφοβισμού απέναντι στα ίδια ή σε άλλα παιδιά.
Διαβάστε επίσης: Πως το παιδί μας θα βάλει φρένο στον σχολικό εκφοβισμό