Το να είσαι γονιός μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, έδειξε νέα έρευνα
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Το να είσαι γονιός μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, έδειξε νέα έρευνα

October 11, 2021

author:

Parenting.gr

Το να είσαι γονιός μπορεί να σε βοηθήσει να ζήσεις περισσότερο, έδειξε νέα έρευνα

Τόσο η μητρότητα όσο και η πατρότητα φαίνεται να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επέκταση του προσδόκιμου ζωής, όπως υποδεικνύει νέα έρευνα.

Ειδικότερα,  ομάδα ερευνητών από το ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, κατέγραψαν τη διάρκεια ζωής 1.43 εκατομμυρίων ατόμων ηλικίας άνω των 60, ανδρών και γυναικών, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1911 και του 1925 και διέμεναν στην Σουηδία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας,  άνδρες και γυναίκες που είχαν τουλάχιστον ένα παιδί φαίνεται να αντιμετώπισαν λιγότερους κινδύνους που θα μπορούσαν να επιφέρουν το θάνατο, σε σύγκριση με άνδρες και γυναίκες χωρίς παιδιά.

Στην ηλικία των 60, η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ εκείνων με παιδιά και εκείνων χωρίς, ήταν περίπου 2 χρόνια για τους άντρες και 1.5 χρόνο για τις γυναίκες. Σε απλά μαθηματικά, ένας άνδρας ηλικίας 60 ετών, θα μπορούσε να ζήσει ακόμη 20.4 χρόνια εάν είχε παιδιά ενώ μόνο 18.4 χρόνια εάν δεν είχε.Όσο για τις γυναίκες, μια γυναίκα που βρίσκεται στο 60ο έτος της ηλικίας της αναμένεται να ζήσει ακόμη 24.6 χρόνια εάν έχει παιδιά, ενώ μόλις 23.1 εάν δεν έχει.

 

Οι ανύπαντροι άντρες φαίνεται να επωφελούνται περισσότερο από όλους

Τόσο τα παντρεμένα όσο και τα ανύπαντρα ζευγάρια φαίνεται πως επωφελούνται αμφότερα από την απόκτηση παιδιών. Ωστόσο οι ανύπαντροι γονείς και κυρίως οι άντρες, απολαμβάνουν τα μεγαλύτερα προνόμια, όπως επίσης αναφέρει η έρευνα.

Η ομάδα ερευνητών, που εξέθεσε τα αποτελέσματά της στην επίσημη ιστοσελίδα γνωστής εφημερίδας σχετικά με την επιδημιολογία, δήλωσε ότι το φύλο του παιδιού που θα αποκτήσουν οι ανύπαντροι γονείς δεν παίζει κανένα ρόλο στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής, σε αντίθεση με τα ευρήματα παλαιότερης έρευνας που ήθελε το φύλο του παιδιού να παίζει σημαντικό ρόλο.

Πηγή έρευνας: inews.co.uk

 

Originally posted 2017-03-20 15:08:42.