Το λουλούδι της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana)
7hmeres

Το λουλούδι της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana)

April 14, 2020

author:

Parenting.gr

Το λουλούδι της Ακρόπολης (Micromeria acropolitana)

P6240009Η Μικρομέρια της Ακρόπολης ή αλλιώς η Micromeria acropolitana, (Lamiaceae) είναι ένα φυτό που φυτρώνει μόνο στην Ακρόπλη της Αθήνας! Λόγω της σπανιότητας του, θεωρείται απειλούμενο είδος ενώ μέχρι την πιο σύγχρονη ανακάλυψή του το 2006 υπήρχε η πεποίθηση ότι ήταν εξαφανισμένο! Για την ιστορία του φυτού, η πρώτη ανακάλυψη του έγινε περίπου έναν αιώνα πριν, το 1906 από Γάλλους βοτανολόγους, και εκατό χρόνια μετά ο Γρηγόρης Τσούνης και ο Λάμπρος Τσούνης το έφεραν πάλι στο φως.

Το φυτό έχει μέγεθος από 5 έως 20 εκατοστά με ροζ ανθάκια, ανθίζει από τον Μάιο έως τον Ιούνιο και ανήκει στην οικογένεια των Lamiaceae ή Labiatae. Είναι μοναδικό και πανέμορφο, όσο μοναδικό είναι και το μνημείο της Ακρόπολης, και αποτελεί σύμβολο επιβίωσης!

Η Ακρόπολη ως το πιο μεγάλο μνημείο της Ελλάδας δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες και άρα το ενδημικό της φυτό που φυτρώνει μόνο στα βράχια και στα μάρμαρα, δέχεται απειλή από αυτές τις δραστηριότητες. Γι΄αυτό το μέρος όπου ευδοκιμεί το φυτό θα πρέπει να απομονωθεί από τους επισκέπτες και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να μπορούν οι επισκέπτες της Ακρόπολης να το θαυμάζουν αλλά να μην το κόβουν! Το 1981 με Προεδρικό Διάταγμα 67 «Περί προστασίας της Αυτοφυούς Χλωρίδας και Άγριας Πανίδας» προστατεύεται στην Ελλάδα.

Μέχρι και σήμερα η θέση του πληθυσμού δεν έχει φανερωθεί για λόγους προστασίας!

Ο Γρηγόρης Τσούνης αναφέρει συγκεκριμένα για τη Μικρομέρεια της Ακρόπλης στο “ΑΚΡΟΠΟΛΗ ένα μνημείο Φύσης και Πολιτισμού”

“Το 2006 εντοπίσαμε έναν μικρό πληθυσμό από Μικρομέριες (200 φυτά). Από την πρώτη στιγμή που τις είδαμε καταλάβαμε ότι είχαμε ξανανακαλύψει το χαμένο φυτό, το θησαυρό της Ακρόπολης, το στενότοπο ενδημικό της! Τη Μικρο μέρια της Ακρόπολης! [….]

Ο πληθυσμός του φυτού, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν στα- θερός, με μία μικρή αύξηση το 2009. (Αυτό το γεγονός ίσως να οφείλεται στη μεγάλη και παρατεταμένη βροχόπτωση). Το φυτό βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο, γιατί ο πληθυσμός του δεν ξεπερνά τα 200 άτομα. Κινδυνεύει κυρίως από την ανθρώπινη παρουσία, την τουριστική δραστηριότητα, την εκρίζωση και από τον καθαρισμό του αρχαιολογικού χώρου. Η Micromeria acropolitana πρέπει να προστατευθεί και να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Είναι το ενδημικό της Ακρό- πολης! Από εδώ και στο εξής πρέπει να γίνει το σύμβολο της Ακρόπολης, το σύμβολο της επιβίωσης! Είναι φυτό από τα πιο σπάνια και μοναδικά του κόσμου, με ιστορία πιο μακρά από εκείνην του χώρου που το φιλοξε- νεί. Γι’ αυτό, όπως δείχνουμε μεγάλο ενδιαφέρον για τα μνη- μεία του πολιτισμού μας, οφείλουμε να δείξουμε το ανάλογο ενδιαφέρον και για τους θησαυρούς της φυσικής μας κλη- ρονομιάς. Και η Micromeria acropolitana είναι ένας μεγάλος θησαυρός της φυσικής μας κληρονομιάς, που οφείλουμε να τον παραδώσουμε στις επόμενες γενιές!”

 

Πηγή: louloudia.gr

Διαβάστε επίσης: Τα 12 λουλούδια του χρόνου

 

 

Originally posted 2015-08-03 04:35:47.