Το κόκκινο και μπλε παλτό, παραδοσιακό αφρικάνικο παραμύθι
7hmeres Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Παραμυθια

Το κόκκινο και μπλε παλτό, παραδοσιακό αφρικάνικο παραμύθι

March 23, 2015

author:

Parenting.gr

Το κόκκινο και μπλε παλτό, παραδοσιακό αφρικάνικο παραμύθι

b&r coatΚάποτε ήταν δύο αγόρια που ήταν πολύ καλοί φίλοι και είχαν αποφαίσει να μείνουν έτσι για πάντα. Όταν μεγάλωσαν και παντρεύτηκαν, έχτισαν τα σπίτια τους απέναντι το ένα στο άλλο. Υπήρχε ένα μικρό μονοπάτι που χώριζε τις δύο φάρμες τους που βρίσκονταν απέναντι.

Μια μέρα ένας κατεργάρης από το χωριό αποφάσισε να τους κάνει ένα κόλπο. Φόρεσε ένα δίχρωμο παλτό που από τη μία πλευρά ήταν κόκκινο και από την άλλη μπλε.
Ο κατεργάρης φόρεσε αυτό το παλτό και περπάτησε στο στενό μονοπάτι ανάμεσα από τα σπίτια των δύο φίλων. Αυτοί δούλευαν στα χωράφια τους ο ένας απέναντι στον άλλο. Ο κατεργάρης έκανε αρκετό θόρυβο έτσι όπως περνούσε, ώστε να είναι σίγουρος ότι θα γυρίσουν και οι δύο να τον κοιτάξουν.

Στο τέλος της μέρας ο ένας φίλος είπε στον άλλο: “Δεν ήταν πολύ ωραίο το κόκκινο παλτό που φορούσε αυτός ο άνδρας σήμερα;”
“Όχι”, απάντησε ο άλλος. “Το παλτό ήταν μπλε”.
“Είδα τον άνθρωπο καθαρά όπως περνούσε ανάμεσά μας!” είπε ο πρώτος, “Το παλτό του ήταν κόκκινο.”
“Κάνεις λάθος!” είπε ο άλλος άντρας, “Το είδα κι εγώ και ήταν μπλε!”
“Ξέρω τι είδα!”, επέμεινε ο πρώτος. “Το παλτό ήταν κόκκινο!
“Δεν ξέρεις τίποτα”, απάντησε θυμωμένα ο δεύτερος.”Ήταν μπλε!”
Συνέχισαν να διαφωνούν γι΄αυτό για πολλή ώρα προσβάλλοντας ο ένας τον άλλο και σιγά σιγά άρχισαν να χτυπιούνται και να κυλιούνται στο έδαφος.

Εκείνη τη στιγμή επέστρεψε ο κατεργάρης και είδε τους δύο άντρες να χτυπιούνται με μπουνιές και κλωτσιές και να φωνάζουν: “Η φιλία μας ΤΕΛΕΙΩΣΕ!”
Ο κατεργάρης προχώρησε προς το μέρος τους και τους έδειξε το παλτό. Γέλασε με τον γελοίο καβγά τους. Οι δύο φίλοι είδαν τότε ότι το παλτό του ήταν μπλε από τη μία μεριά και κόκκινο από την άλλη.

Οι δύο φίλοι σταμάτησαν τότε να καβγαδίζουν και φώναξαν στον κατεργάρη: “Ζήσαμε δίπλα δίπλα σαν αδέρφια όλη μας τη ζωή και φταις εσύ τώρα που μαλώσαμε. Άρχισες έναν πόλεμο ανάμεσά μας.”

“Μην κατηγορείτε εμένα για τη μάχη”, απάντησε ο κατεργάρης. “Δεν σας έκανα εγώ να μαλώσετε. Και οι δύο έχετε άδικο, και οι δύο έχετε δίκιο. Ναι, αυτό που είδε ο καθένας σας ήταν αλήθεια. Μαλώνετε επειδή κοιτάξατε το παλτό μου μόνο από τη δική σας οπτική γωνία.”