Το γράμμα που πρέπει να διαβάσεις αν μεγαλώνεις αγόρι
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Το γράμμα που πρέπει να διαβάσεις αν μεγαλώνεις αγόρι

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Το γράμμα που πρέπει να διαβάσεις αν μεγαλώνεις αγόρι

Είναι μητέρα τριών αγοριών και υπέρμαχος της άποψης ότι τα αγόρια πρέπει να μεγαλώνουν με ευαισθησία και να ενθαρρύνονται να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. H Jaime Primak Sullivan εξηγεί πως είναι λάθος να μεγαλώνουμε τα αγόρια με το «οι άνδρες δεν κλαίνε».

Με αφορμή παρατήρηση που της έγινε από πατέρα ο οποίος την είδε να αγκαλιάζει τον γιό της όταν τραυματίστηκε από μια μπάλα στο πρόσωπο, η Jamie δημοσίευσε στον λογαριασμό της στο Facebook, το παρακάτω σημείωμα.

«Αυτή η αντίληψη ότι τα αγόρια δεν μπορούν ποτέ να πονέσουν, να αισθανθούν, είναι τόσο επιζήμια για αυτά μακροπρόθεσμα. Η πεποίθηση ότι σημάδια ή χειρονομίες στοργής θα μειώσουν με κάποιον τρόπο τον ανδρισμό τους –αυτή η μόνιμη πίεση να ανδρωθούν, τα ακολουθεί στην ενηλικίωση όπου αγωνίζονται να βιώσουν πλήρως το σύνολο της αγάπης και της στοργής. Το μόνο συναίσθημα που μαθαίνουν να εκφράζουν είναι η χαρά και τότε είναι που αναρωτιόμαστε γιατί πάντα την κυνηγούν. (…)Διδάσκονται πως η θλίψη είναι αδυναμία, πώς το να μιλούν για τους φόβους τους, του κάνει πιο «λίγους». Δεν θρηνούν σωστά. Αγωνίζονται για να θρηνήσουν και φοβούνται να κλάψουν. (…) Η αγάπη είναι ρήμα. Είναι κάτι που κάνεις. Είναι κάτι που ο γιος μου αξίζει. Θα τον αγαπώ πάντα όταν πονάει και η προσευχή μου για αυτόν είναι να είναι πάντα ανοιχτός να λαμβάνει την αγάπη ώστε να μπορεί να την επιστρέψει και να διατηρεί αυτόν τον κύκλο…»

Έχουν και τα αγόρια ανάγκη από στοργή. Ένα αγόρι που μεγαλώνει με αγκαλιές δεν θα γίνει λιγότερο άνδρας. Πιθανότερο είναι να γίνει σωστός άνδρας. Θα έχει γνωρίσει την αξία της αγκαλιάς. Τη δύναμη της αγάπης. Τα στερεότυπα που ήθελαν τους άνδρες άκαμπτους και σκληρούς ή ανέκφραστους ανήκουν πια στο παρελθόν. Το πρότυπο της αυστηρής πατρικής φιγούρας που δεν συμμετείχε στην οικογενειακή ζωή παρά μόνο ως τιμωρία με τη «ζωστήρα» έχει παρέλθει. Οι μπαμπάδες πια συμμετέχουν, γελούν, δακρύζουν και είναι κανονικοί. Αν έναν τέτοιον πατέρα θέλεις για τα παιδιά σου και όχι το παρελθόν πρότυπο που μόλις αναφέραμε, τότε πάρε αγκαλιά και κανάκεψε το αγόρι σου. Μην αναθρέψεις έναν άνδρα που η ίδια δεν θα ήθελες για πατέρα των παιδιών σου.

Πηγή