Το ήξερες ότι το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου έχει ημερομηνία λήξης;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Το ήξερες ότι το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου έχει ημερομηνία λήξης;

July 26, 2017

author:

Parenting.gr

Το ήξερες ότι το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου έχει ημερομηνία λήξης;

Το ήξερες ότι το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου λήγει; Μοιάζει παράξενο, όμως ισχύει. Αρκετοί γονείς δεν αντιλαμβάνονται με ποιόν τρόπο μπορεί ένα παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου να φτάσει στο τέλος της ωφέλιμης ζωής του. Παρακάτω σου εξηγούμε γιατί συμβαίνει αυτό και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις…

1. Γιατί λήγουν τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου;

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πραγματοποιούν συνεχώς crash tests –δοκιμές σύγκρουσης- προκειμένου να βελτιστοποιήσουν την ασφάλεια των οχημάτων τους. Συνεχώς εφευρίσκουν νέους τρόπους για πιο ασφαλείς μετακινήσεις. Βελτιστοποιούν τα μοντέλα τους και κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τα παιδικά καθίσματα. Συνεπώς, αν το καθισματάκι του μωρού σου είναι παλιό ή το έχεις δανειστεί από τα μεγαλύτερα ξαδέλφια ή παιδιά φίλων, δεν αποκλείεται η τεχνολογία πάνω στην οποία φτιάχτηκε, να αποτελεί πια παρελθόν. Ένα ξεπερασμένο σε πρότυπα ασφάλειας κάθισμα είναι ακριβώς ό,τι ένα παλιό και επικίνδυνο όχημα στο οποίο βάζεις τα παιδιά σου δίχως καν ζώνη ασφαλείας.
Από την άλλη υπάρχουν φθορές που είναι αδύνατον να δεις με γυμνό μάτι αν δεν είσαι κατασκευαστής παιδικών καθισμάτων. Ειδικά αν αυτό το κάθισμα έχει αλλάξει χέρια πολλές φορές ή έχει κουμπώσει και ξεκουμπώσει σε πολλά αυτοκίνητα, δεν αποκλείεται κάποιο εξάρτημα να έχει χαλαρώσει ή μετακινηθεί από την πολλή χρήση. Επίσης, η υπερβολική ζέστη μπορεί να αλλοιώσει τα πλαστικά μέρη του καθίσματος, χωρίς ωστόσο οι φθορές να είναι ορατές. Τι γίνεται όμως αν το κάθισμα αποδειχθεί ότι ήταν σαν καινούριο σε μια ανεπιθύμητη πρόσκρουση;

2. Πού θα βρείτε πληροφορίες για την λήξη του καθίσματος

Λογικά θα πρέπει να αναγράφεται πάνω σε κάποια από τις ετικέτες του καθίσματος. Αν δεν υπάρχει θα πρέπει να δείτε την ημερομηνία κατασκευής, να καλέσετε τον κατασκευαστή και να ρωτήσετε ποια είναι η διάρκεια ζωής του εν λόγω μοντέλου. Αν ξέρετε ήδη ότι το καθισματάκι σας είναι μεγαλύτερο των 6 ετών, μην μπείτε καν στη διαδικασία. Αλλάξτε το!

3. Τι πρέπει να κάνεις αν διαπιστώσεις πως το κάθισμα του παιδιού έχει λήξει

Προφανώς θα πρέπει να το αντικαταστήσεις με άλλο. Όμως αυτό που πρέπει να κάνεις με το παλιό καθισματάκι, δεν είναι άλλο από το να το καταστρέψεις. Πρέπει να το διαλύσεις και όχι να το αφήσεις στα σκουπίδια γιατί δεν αποκλείεται να το βρει κάποιος και να το χρησιμοποιήσει για το δικό του παιδί. Κόψε το κάλυμμα, κόψε τους ιμάντες πρόσδεσης και σπάσε τον σκελετό του. Αν πάλι η περιοχή στην οποία ζεις έχει προβλέψει για την ανακύκλωση αυτών των καθισμάτων ή ακόμη καλύτερα η εταιρεία από την οποία πήρες το κάθισμα ή το αυτοκίνητο, δεν έχεις πολλά να σκεφτείς. Ανακύκλωσέ το!

Πηγή