Το άγχος νωρίς στην εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων σε ενήλικες γιους
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Το άγχος νωρίς στην εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων σε ενήλικες γιους

May 31, 2019

author:

Parenting.gr

Το άγχος νωρίς στην εγκυμοσύνη συνδέεται με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων σε ενήλικες γιους

«Ο ιδανικός χρόνος για να μείνετε έγκυος είναι όταν είστε πιο υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά», είπε ένας ερευνητής.

Το στρες στις αρχές της εγκυμοσύνης συνδέεται με μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων και χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης σε ενήλικους γιους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη που σχετίζεται με την Ανθρώπινη Αναπαραγωγή, περιελάμβανε 643 άνδρες, 407 από τις μητέρες των οποίων είχαν εκτεθεί σε ένα αγχωτικό γεγονός εντός των πρώτων 18 εβδομάδων της εγκυμοσύνης: θάνατος ενός συγγενή ή φίλου, απώλεια θέσεων εργασίας, διαζύγιο, εγκυμοσύνη, ή άλλες πηγές άγχους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τους άντρες όταν ήταν 20 ετών. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν είχαν εκτεθεί στο μητρικό άγχος, αυτοί που είχαν εκτεθεί σε τρεις ή περισσότερους παράγοντες στρες κατά την πρώιμη κύηση είχαν 36% χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων, 12% χαμηλότερη κινητικότητα σπέρματος και 11% χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα.

Η κρίσιμη περίοδος ανάπτυξης για την κανονική ανάπτυξη των αρσενικών αναπαραγωγικών οργάνων είναι από τις 8 έως τις 14 εβδομάδες και η συσχέτιση δεν ήταν σημαντική μετά από τις 18 εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Ο συγγραφέας της έρευνας, ο Δρ. Roger Hart, καθηγητής της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια παρατηρητική μελέτη και ότι η ανίχνευση συνδέσεων 20 χρόνια αργότερα μπορεί να είναι προβληματική.

Ακόμα, είπε, υπάρχει ένα μήνυμα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε εδώ: “Η ώρα για να μείνετε έγκυος είναι όταν είστε πιο υγιείς, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, και σε ένα περιβάλλον γύρω σας που είναι απαλλαγμένο από άγχος”.