«Τοξική» υπερπροστασία: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοια επίπεδα άγχους στα παιδιά»
Επικαιρότητα

«Τοξική» υπερπροστασία: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοια επίπεδα άγχους στα παιδιά»

July 23, 2019

author:

Parenting.gr

«Τοξική» υπερπροστασία: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοια επίπεδα άγχους στα παιδιά»

Ο John Marsden μιλά για την «τοξική» διαπαιδαγώγηση: «Δεν έχω δει ποτέ τέτοια επίπεδα άγχους στα παιδιά»

Ο John Marsden έχει περάσει δεκαετίες γράφοντας, διδάσκοντας και ιδρύοντας σχολεία για νέους – και τον τελευταίο καιρό, ανησυχεί. Ανησυχεί πραγματικά.

Στο νέο βιβλίο του για το πώς αντιμετωπίζουμε και κατανοούμε τα παιδιά, ο Marsden – ο συγγραφέας που είναι πιο γνωστός για τη σειρά του “Αύριο, όταν ξεκίνησε ο κόσμος” (Tomorrow, When the World Began) – δεν έχει καμία διάθεση για θετικά σχόλια γύρω από την σύγχρονη γονική μέριμνα. “Αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια επιδημία επιβλαβούς διαπαιδαγώγησης”, γράφει.

John Marsden: “Δεν επιτρέπεται να τρέχετε, δεν επιτρέπεται να αγγίζετε άλλους ανθρώπους, δεν επιτρέπεται να μοιράζεστε φαγητό … Η κλίμακα του προβλήματος είναι τεράστια.”

Στην Τέχνη του μεγαλώματος παιδιών, ο Marsden γράφει για την προβληματική στάση των γονέων που είναι ερωτευμένοι με τα παιδιά τους, αντί να τα αγαπούν. Προειδοποιεί για γονείς να παίζουν τον ρόλο γου αιώνιου υποστηρικτή για τα παιδιά τους που μπορεί να μην είναι τόσο χαρισματικά ή απονήρευτα όπως οι ίδιοι θέλουν να φαντάζονται. Απογοητεύεται από τους γονείς που διώχνουν παθιασμένα όλα τα εμπόδια από τα μονοπάτια που διανύουν τα παιδιά τους. “Η τοξική διαπαιδαγώγηση,” γράφει, έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Είναι όμως αρκετά διαδεδομένη η “τοξική διαπαιδαγώγηση” όπως την περιγράφει; Ή μήπως είναι μόνο μια περίπτωση ακραίων περιπτώσεων;

Πηγή: Parenting.gr