Τι ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής του μέλλοντα πατέρα στην πιθανότητα σύλληψης;
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τι ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής του μέλλοντα πατέρα στην πιθανότητα σύλληψης;

July 21, 2019

author:

Parenting.gr

Τι ρόλο παίζει ο τρόπος ζωής του μέλλοντα πατέρα στην πιθανότητα σύλληψης;

Η φροντίδα της υγείας για έναν μελλοντικό μπαμπά είναι σημαντική υπόθεση. Η μεγαλύτερη αιτία της υπογονιμότητας στους άνδρες είναι η παραγωγή μη φυσιολογικού σπέρματος. Το σπέρμα μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η λήψη φαρμάκων. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορεί να επηρεάζουν. Τα καλά νέα είναι ότι, από τη στιγμή που θα τους αντιληφθεί ο σύντροφός σου, είναι αρκετά εύκολο να τους αποφύγει.

Είναι αλήθεια ότι η θερμοκρασία των όρχεων επηρεάζει τη γονιμότητα;

Μπορεί και να είναι. Οι όρχεις βρίσκονται έξω από το σώμα για συγκεκριμένο λόγο. Λειτουργούν καλύτερα στους 34,5 βαθμούς C, δηλαδή λίγο πιο κάτω από την κανονική θερμοκρασία του σώματος. Χρειάζονται ψυχρότερο περιβάλλον για να παράγουν καλύτερη ποιότητα σπέρματος. Διάβασε εδώ πως επηρεάζει ο χώρος εργασίας την αντρική γονιμότητα.

bike-080210-lgΜπορεί ορισμένα αθλήματα να προκαλέσουν κάποιο πρόβλημα;

Μπορεί να έχεις ακούσει ότι το ποδήλατο μπορεί να δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Είναι αλήθεια ότι σε άνδρες που ασχολούνται με την ποδηλασία μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των σπερματοζωαρίων, να φτωχύνει η ποιότητα του σπέρματος και τα σπερματοζωάρια να έχουν μικρότερη κινητικότητα.
Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί το ποδήλατο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Μία θεωρία λέει ότι η αιτία είναι ο ερεθισμός και η συμπίεση που προκαλείται από την τριβή των όρχεων στη σέλα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οφείλετε στη θερμότητα που παράγεται από το σφιχτό σορτς ποδηλασίας.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κάνουν ποδήλατο για περισσότερες από πέντε ώρες την εβδομάδα είχαν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Αλλά αυτή η μελέτη έγινε σε άνδρες που συμμετείχαν σε διαδιακασία εξωσωματική γονιμοποίησης, έτσι μπορεί να είναι κάτι άλλο που προκαλούσε το πρόβλημα γονιμότητας.
Επίσης η καθιστή στάση στη σέλα του ποδηλάτου για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος στα γεννητικά όργανα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στύσης.
Μην αποθαρρύνεις όμως τον σύντροφό σου από το ποδήλατο, αν είναι τακτικός ποδηλάτης. Αν δεν είναι ποδηλάτης σε επαγγελματικό επίπεδο, δεν είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει προβλήματα.

fat man holding a measurement tapeΤι σχέση έχει το σωματικό του βάρος;

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους είναι απαραίτητη για την καλή κατάσταση του σπέρματος. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος. Η επίδραση αυτή είναι μεγαλύτερη σε άνδρες που έχουν δείκτη μάζας σώματος 30 ή περισσότερο, αλλά και ο ΔΜΣ πάνω από 25 μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακής ποιότητας σπέρμα. Η απώλεια βάρους έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος σε άνδρες με ΔΜΣ μεγαλύτερο από 30. Έτσι, τα πολλά επιπλέον κιλά επηρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος του, αξίζει μια προσπάθεια για αδυνάτισμα. Δες εδώ συμβουλές για την διατροφή του μέλλοντα πατέρα.

Μήπως το άγχος επηρεάζει τη γονιμότητα;

Το σοβαρό άγχος μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων κάποιων ανδρών. Αυτό οφείλεται στη μείωση των επιπέδων της ορμόνης γοναδοτροφίνης, η οποία απαιτείται για την παραγωγή σπέρματος. Όμως, τα στοιχεία σχετικά με το στρες και την ανδρική γονιμότητα είναι αρκετά ασαφή, επειδή τα επίπεδα του στρες είναι τόσο δύσκολο να καταμετρηθούν.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το άγχος δεν φαίνεται να επηρεάζει τη γονιμότητα σε υγιείς άνδρες. Όμως, ασκεί επιρροή σε άνδρες που είχαν ήδη χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων. Μια άλλη μελέτη εξέτασε άνδρες που είχαν πρόσφατα βιώσει δύο ή περισσότερα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής. Διαπίστωσε ότι ήταν πιο πιθανό να έχουν κακή ποιότητα σπέρματος από τους άνδρες που δεν είχαν τις ίδιες εμπειρίες.
Το άγχος στον άνδρα, μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σχέση του με τη σύντροφό του, μειώνοντας την λίμπιντο και τη διάθεση για σεξ. Αν αργείτε να συλλάβετε και γι’ αυτό υποβάλεστε σε θεραπείες γονιμότητας, να ξέρετε ότι οι διαδικασίες αυτές είναι ιδιαίτερα αγχωτικές. Μερικές φορές, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αν το άγχος αποτελεί την αιτία ή την συνέπεια των προβλημάτων γονιμότητας.

getty_rf_photo_of_man_drinking_juiceΤι γίνεται με το αλκοόλ;

Είναι καλύτερα να περικόψει τις αλκοόλ, αν πίνει τακτικά, αν θέλετε να βελτιώσετε τις πιθανότητές σας. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (μέχρι τρεις έως τέσσερις μονάδες αλκοόλ την ημέρα) θα επηρεάσει τη γονιμότητα του.
Όμως, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η υπερβολική κατανάλωση θα επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος σας. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, ιδίως τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Επηρεάζει επίσης την ικανότητα των όρχεων να ωριμάσουν το σπέρμα σωστά. Αυτό οδηγεί σε κακή ποιότητα σπέρματος, αλλά το αποτέλεσμα είναι αναστρέψιμο, οπότε αν περικόψει το αλκοόλ για αρκετούς μήνες, η ποιότητα του σπέρματος θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Θα πρέπει να σταματήσω το κάπνισμα;

Ναι. Εκτός από το ότι το κάπνισμα είναι γενικά επιβλαβές για την υγεία, οι άνδρες που καπνίζουν μπορεί να βλάψουν την ποιότητα του σπέρματός τους. Αν καπνίζεις και εσύ, αξίζει τον κόπο να κάνετε μαζί μια προσπάθεια να κόψετε το κάπνισμα εν όψη της εγκυμοσύνης.

Πόσο καιρό μετά από την αλλαγή του τρόπου ζωής θα υπάρξει αποτέλεσμα;

Χρειάζονται περίπου τρεις μήνες ώστε το σώμα να ολοκληρώσει έναν κύκλο παραγωγής σπέρματος. Έτσι, τυχόν αλλαγές στον τρόπο ζωής σήμερα, θα πάρει λίγο χρόνο για να οδηγήσουν σε βελτιωμένο σπέρμα. Αν καταφέρει να αφιερώσει στον εαυτό του λίγους μήνες υγιεινού τρόπου ζωής, θα είναι σε άριστη κατάσταση για να τεκνοποιήσετε.

Originally posted 2014-09-05 11:59:40.