Τι πραγματικά νιώθει το έμβρυο σας όταν κλαίτε στην εγκυμοσύνη;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι πραγματικά νιώθει το έμβρυο σας όταν κλαίτε στην εγκυμοσύνη;

June 8, 2019

author:

Parenting.gr

Τι πραγματικά νιώθει το έμβρυο σας όταν κλαίτε στην εγκυμοσύνη;

Η μέλλουσα μαμά και το μωράκι στην κοιλιά της ενώνονται με δεσμούς ζωής. Το έμβρυο είναι απόλυτο εξαρτημένο και η ανάπτυξή του εξαρτάται από εκείνη. Οι περισσότερες γυναίκες από την πρώτη στιγμή της εγκυμοσύνης , αλλάζουν διατροφικές συνήθειες, μειώνουν το αλκοόλ ή το καφέ, σταματούν το κάπνισμα και προχωρούν σε μια σειρά μηνιαίων ιατρικών εξετάσεων για να εξασφαλίσουν στο μωρό τους υγεία και φυσιολογική ανάπτυξη.

Ξεχνούν όμως πως τα μωράκια επηρεάζονται κι από τη διάθεση της μητέρας τους και έχουν ανάγκη την ηρεμία, την αισιοδοξία, το χαμόγελο και την ευτυχία της. Το συναίσθημα της μαμάς γίνεται το συναίσθημα του μωρού και οι φόβοι της, η ανασφάλεια του. Έρευνες που έγιναν από την Ένωση Ψυχολόγων, απέδειξαν ότι τα συναισθήματα της μητέρας  μπορούν να επηρεάσουν το έμβρυο στην κοιλιά και συμβάλλουν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του.

Τι νιώθει λοιπόν, και πώς επηρεάζεται το μωρό στην κοιλιά σας όταν στενοχωριέστε και κλαίτε; Ας δούμε αναλυτικά:

Για τις αγχώδεις μαμάδες

Όλες οι μέλλουσες μαμάδες έρχονται αντιμέτωπες με το άγχος των νέων ευθυνών και το φόβο για την αλλαγή της ζωής τους. Χαμηλά και ελεγχόμενα επίπεδα άγχους δε δημιουργούν μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στο μωρό. Οι μητέρες  όμως που παρουσιάζουν έντονο στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βλάπτουν τη σωματική και ψυχική υγεία των μωρών τους. Όταν αγχώνονται, το σώμα παράγει μια ορμόνη, η οποία περνάει στον πλακούντα και δημιουργεί το αντίστοιχο στρες στο έμβρυο. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Οχάιο, απέδειξε ότι οι αγχωμένες μητέρες εμφανίζουν βακτήρια στον πλακούντα και τα σπλάχνα τους, τα οποία μπορούν να αποικίσουν και στο έμβρυο και να μείνουν μαζί του μέχρι και την ενήλικη ζωή του. Εκτός αυτού, οι παλμοί της καρδιάς ανεβαίνουν και ο πανικός της μαμάς, περνά στο μωρό. Σε προχωρημένη κύηση, οι κινήσεις του μωρού “δείχνουν” το σοκ που βιώνει.

Για τις μαμάδες που έχουν κατάθλιψη

Δυστυχώς η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  είναι τόσο συνηθισμένη όσο και η επιλόχειος κατάθλιψη. Τα μωράκια που γεννιούνται από “καταθλιπτικές” μαμάδες , εμφανίζουν πολύ συχνότερα και τα ίδια κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή τους. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παρουσιάζουν συναισθηματικά προβλήματα και διαταραχές συμπεριφοράς.  Αυτό που βιώνουν στην κοιλιά, είναι η θλίψη και η απελπισία σας. Εκτός αυτού, η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα μιας γυναίκας να φροντίσει τον εαυτό της και να ακολουθήσει τις ιατρικές συμβουλές και συνεπώς να οδηγήσει  σε πρόωρο τοκετό ή περιορισμό ανάπτυξης του εμβρύου στη μήτρα.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science η αλλαγή των συναισθημάτων ανάμεσα στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό, επηρεάζει περισσότερο την ανάπτυξη του μωρού, από ότι η σταθερότητα μιας συμπεριφοράς ακόμα κι εάν προέρχεται από καταθλιπτική μητέρα.  Δηλαδή, εάν μια μητέρα πάσχει από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνεχισθεί μετά τον τοκετό δεν θα επηρεάσει τόσο μωρό όσο μια μητέρα που θα βιώσει ξαφνικά επιλόχειο κατάθλιψη.

Για τις μαμάδες που δεν ευχαριστιούνται την εγκυμοσύνη ή φοβούνται τον τοκετό (τοκοφοβία: η νέα μάστιγα ). Η αντιπάθεια της μητέρας  προς το έμβρυο  κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μητέρες που δεν ένιωθαν καμία σύνδεση με το μωράκι που μεγαλώνει μέσα τους, απέκτησαν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Το μωρό νιώθει ότι η μητέρα του το απορρίπτει, του λείπει η φωνή της και το χάδι της. Υπάρχουν γυναίκες που δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των 9 μηνών δεν άγγιξαν καθόλου την κοιλιά τους! Μπορεί να φαίνεται απίστευτο αλλά το μωρό βιώνει την πρώτη του απόρριψη και στενοχωριέται.

Η διάθεση και τα συναισθήματα της μέλλουσας μητέρας επηρεάζουν πολύ την ιδιοσυγκρασία του μωρού της.  Είναι λογικό γιατί τα έμβρυα ζουν μέσα σε ένα περιβάλλον χημικών ουσιών που παράγονται από τη μητέρα και “τρέφονται” από αυτά. Τα δάκρυα της γίνονται και δικά τους δάκρυα. Γι’ αυτό το λόγο, μέλλουσες μαμάδες, προσπαθήστε να αντισταθείτε στην κακή διάθεση και τη “συννεφιά” που μπορεί να νιώθετε και κοιτάξτε προς τον “ήλιο” για να φωτίσετε και τα μωράκια σας!

Originally posted 2017-01-14 04:30:49.