Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί με χαμηλό σίδηρο;
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί με χαμηλό σίδηρο;

January 17, 2018

author:

Parenting.gr

Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί με χαμηλό σίδηρο;

Η σιδηροπενική αναιμία είναι η πιο κοινή μορφή αναιμίας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από έλλειψη σιδήρου υποφέρει το ¼ του πληθυσμού ενώ πιο συχνά παρατηρείται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και στις γυναίκες. Ο έλεγχος για την ύπαρξη της σιδηροπενικής αναιμίας θα πρέπει να είναι τακτικός. Κάθε 6 μήνες αν το παιδί εμφανίζει χαμηλό σίδηρο ενώ η πρώτη εξέτασή του θα πρέπει να γίνει στον 9ο μήνα. Από την εξέταση και μετά, ο γιατρός θα αξιολογήσει αν το παιδί πρέπει να πάρει κάποιο σκεύασμα για να συμπληρώσει σίδηρο ή αν αυτό μπορεί να γίνει με τη διατροφή και μόνο. Εμείς, ας δούμε αναλυτικά τι πρέπει απαραιτήτως να τρώει ένα παιδί με έλλειψη σιδήρου.

-Μοσχαρίσιο κρέας
Ο σίδηρος που υπάρχει στο μοσχαρίσιο κρέας είναι σε τέτοια μορφή που απορροφάται πολύ εύκολα από τον οργανισμό. Το μοσχαρίσιο κρέας είναι μια επαρκής πηγή σιδήρου και δεν θα πρέπει να λείπει από την παιδική διατροφή. Επιπλέον, το μοσχαρίσιο κρέας είναι μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης για την αντοχή των οστών. Ακόμη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β12 που ενισχύει την πνευματική διαύγεια αλλά και νιασίνης που βοηθά το νευρικό σύστημα.

-Μανιτάρια
Τα μανιτάρια αρκετοί τα χαρακτηρίζουν ως «φυτικά συκωτάκια»… Τα μανιτάρια είναι από τις πιο πλούσιες πηγές σιδήρου και πρέπει απαραιτήτως να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην παιδική διατροφή. Όλων των ειδών τα μανιτάρια ανεξαιρέτως. Ένα φλιτζάνι μανιταριών περιέχει 2 mg σιδήρου την ίδια ώρα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

-Σπανάκι
Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο και η απορρόφησή του γίνεται πιο σωστά από τον οργανισμό αν το συνδυάσετε με ρύζι. Το ίδιο να ξέρετε πως ισχύει και για τις φακές. Το σπανάκι, ακόμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C.

-Μαύρη σοκολάτα
Κι όμως η μαύρη σοκολάτα είναι μια πολύ πλούσια πηγή χαλκού, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών. Ένα μικρό κομματάκι μαύρης σοκολάτας στην καθημερινή διατροφή του παιδιού είναι απολύτως απαραίτητο. Επιβάλλεται και στη δική σας διατροφή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

-Αποξηραμένα φρούτα
Αν το παιδί σας έχει διαγνωστεί με έλλειψη σιδήρου, θα πρέπει να αντικαταστήσετε όλα τα γλυκά που πιθανόν τρώει, με αποξηραμένα φρούτα. Συγκεκριμένα, μισό φλιτζάνι αποξηραμένα βερίκοκα περιέχει 4 mg σιδήρου. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και είναι σαφώς προτιμότερα από οποιοδήποτε άλλο γλυκό. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το απογευματινό γλυκάκι, με ένα μπολ γιαούρτι, με αποξηραμένα φρούτα και μέλι.