Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί για να ψηλώσει
ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί για να ψηλώσει

December 30, 2021

author:

Parenting.gr

Τι πρέπει να τρώει ένα παιδί για να ψηλώσει

Στην πραγματικότητα καμία διατροφή δεν πρόκειται να κάνει ένα παιδί να ψηλώσει. Το ύψος είναι ζήτημα κληρονομικότητας, τουλάχιστον κατά 80%, οφειλόμενο σε γονιδιακούς παράγοντες. Το υπόλοιπο 20% αναζήτησέ το σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς. Κάπως έτσι λίγα πράγματα μπορείς να κάνεις για να δεις το παιδί σου να ψηλώνει. Όμως ένα παιδί ψηλό ή κοντό, πρέπει να είναι ένα παιδί με δυνατό και γερό μυοσκελετικό σύστημα. Και αυτό είναι κάτι που μπορείς να διορθώσεις ή να ενισχύσεις με τη διατροφή.

Το μυοσκελετικό σύστημα ενισχύεται και παραμένει υγιές με τις πρωτεΐνες. Τέτοιες θα βρεις στα ψάρια, στο κρέας, στα θαλασσινά, στα τυροκομικά και στα όσπρια. Ακόμη, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και τα παιδιά που βρίσκονται μόνιμα στη φάση της ανάπτυξης, πρέπει να λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες ημερησίως. Η κύρια πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους.

Επίσης, ο ψευδάργυρος θεωρείται πως έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σωστή σύνθεση των πρωτεϊνών και αναφέρεται πως η ανεπάρκειά του, συνδέεται με ανωμαλίες στον ρυθμό ανάπτυξης. Τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, είναι το αυγό, τα ψάρια και κυρίως οι σαρδέλες, κάποια θαλασσινά όπως τα στρείδια, οι ξηροί καρποί, κάποια όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια. Και φυσικά το κόκκινο κρέας αλλά και το κοτόπουλο.

Σημαντικές ωστόσο βιταμίνες για την προς τα πάνω ανάπτυξη ενός παιδιού είναι, η βιταμίνες C, D καθώς και το β-καροτένιο. Φρούτα και λαχανικά όπως το σπανάκι, το λάχανο, η κολοκύθα που υπάρχει άφθονη αυτούς τους μήνες, το μπρόκολο, το μαρούλι, το γκρέιπφρουτ και το μάνγκο θα έπρεπε να αποτελούν καθημερινότητα στο διαιτολόγιο ενός παιδιού.

Originally posted 2017-10-31 09:12:32.