Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην βλάψει το Πασχαλινό αρνί τα παιδιά;
ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην βλάψει το Πασχαλινό αρνί τα παιδιά;

May 22, 2019

author:

Parenting.gr

Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην βλάψει το Πασχαλινό αρνί τα παιδιά;

Το έθιμο του οβελία είναι άκρως ελληνικό και αποτελεί το εθνικό μας φαγητό την Κυριακή του Πάσχα. Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή του χριστιανισμού καθώς συμβολίζει τη νίκη της ζωής ενάντια στο θάνατο, την ανάσταση στις ψυχές μας και το ξύπνημα της φύσης.

Από νωρίς το πρωί μικροί και μεγάλοι, συγγενείς και φίλοι συναντιούνται για να γλεντήσουν αλλά και να απολαύσουν τις ξεχωριστές γεύσεις της ημέρας.  Την πιο ξεχωριστή θέση όμως στο εορταστικό τραπέζι έχει το αρνί που σιγοψήνεται στη σούβλα και παρόλο που έχει μια πιο «χαρακτηριστική» μυρωδιά, εκείνη τη στιγμή μοσχομυρίζει. Τα παιδιά αγαπούν τη διαδικασία και ό,τι συνεπάγεται το έθιμο, αλλά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το εάν επιτρέπεται ή όχι να το φάνε.

Ας δούμε, λοιπόν, τί πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε σίγουροι :

Σωστός προγραμματισμός

Θα πρέπει να προγραμματίσουμε εγκαίρως τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα πολλών επιλογών ως προς την τιμή και αλλά κυρίως ως προς την ποιότητα του προϊόντος.

Επιλέγουμε ελληνικά

Επιλέγουμε πιστοποιημένα και ιδανικά, ελληνικά προϊόντα. Οι παλιοί έλεγαν Ο γιατρός και ο χασάπης πρέπει να είναι φίλοι σου, υπονοώντας ότι πρέπει να εμπιστευόμαστε απόλυτα την προέλευση των κρεάτων που αγοράζουμε, ιδίως όταν αφορούν στα παιδιά μας.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα εγχώρια κρέατα έχουν μπλε σφραγίδα. Τα εισαγόμενα κρέατα από την Ε.Ε. φέρουν κι αυτά μία μπλε σφραγίδα, αλλά έχουν και ξεχωριστή ένδειξη της χώρας από την οποία προέρχονται. Εναλλακτικά μπορεί να δείτε πράσινη σφραγίδα και ένδειξη με τη χώρα προέλευσης, η οποία σημαίνει ότι τα ζώα δεν είναι ελληνικά αλλά εισάγονται στη χώρα μας ζωντανά και θρέφονται και σφάζονται εδώ. Αντίστοιχα, ειδική ένδειξη και ειδική σφραγίδα πιστοποίησης έχουν τα βιολογικά προϊόντα.

Το σημαντικό για την ποιότητα του κρέατος, δεν είναι τόσο η προέλευση του αλλά να προέρχεται από οίκους με πιστοποιημένη ποιότητα.  Είναι επικίνδυνο να επιλέξουμε, ένα αρνί που μας προσφέρει ακόμα και σε ειδική χαμηλή τιμή ένας «ανώνυμος» κτηνοτρόφος που δεν συνδέεται με κάποιο τρόπο με αναγνωρισμένη εμπορική αλυσίδα ή πιστοποιημένο φορέα. Θα πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση της προέλευσης προϊόντος που επιλέγουμε καθώς και της ηλικίας του.

Αρνί ή Αρνάκι γάλακτος

Το γάλακτος, δε σημαίνει μόνο ότι το συγκεκριμένο ζώο έχει τραφεί αποκλειστικά με γάλα αλλά είναι ενδεικτικό και της ηλικίας του. Συνήθως, στο εμπόριο αρνάκι γάλακτος σημαίνει ένα ζώο μέχρι 3 μηνών το οποίο μαζί με το μητρικό γάλα έχει δοκιμάσει κι άλλες τροφές. Στα παιδιά θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητα που τους σερβίρουμε γιατί παρόλο που το αρνάκι γάλακτος, είναι πιο νόστιμο και τρυφερό και θεωρείται ποιοτικά ανώτερο, είναι φτωχότερο σε πρωτεΐνες και πλουσιότερο σε λίπος.

Προσοχή στο χρώμα

Το φρέσκο κρέας πρέπει να έχει ζωηρό ροζ χρώμα ενώ τα εντόσθια το κόκκινο χρώμα τους αίματος. Το εξωτερικό του δέρμα πρέπει να είναι λαμπερό, άσπρο και μαλακό στην υφή όπως το δικό μας. Μην το επιλέξετε εάν το χρώμα σας μοιάσει ξεθωριασμένο και η υφή του άκαμπτη και σκληρή.

Ιδιότητες και ποσότητα

Η κατανάλωσή του αρνιού από τα παιδιά πρέπει να γίνεται με μέτρο αλλά δεν πρέπει να τους το απαγορεύουμε γιατί εκτός από κορεσμένο λίπος, προσφέρει και πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σίδηρο που δυναμώνουν τους μύες και το νευρικό μας σύστημα. Μάλιστα, ο σίδηρος του είναι σε μορφή που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό των παιδιών. Επίσης, αποτελεί βασική πηγή της βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για το μεταβολισμό τους λίπους και της πρωτεΐνης .
Για τα παιδιά επιλέγουμε το μπούτι που είναι το πιο άπαχο τμήμα του ενώ εντόσθια και συκώτι, καλό είναι να αποφεύγονται.

Είναι σημαντικό, να πείσουμε τα παιδιά να συνδυάσουν το πασχαλινό αρνί με άφθονη πράσινη σαλάτα και να μην το φάνε μαζί με το κόκκινο παραδοσιακό αυγό τους. Παρόλο που το αυγό είναι απαραίτητο συστατικό της παιδικής διατροφής στη συγκεκριμένη περίπτωση θα πρέπει να “περιμένει”.  Επίσης, τα παιδιά δεν θα πρέπει να «βρέξουν» το φαγητό  τους με αναψυκτικά και ζαχαρώδη ροφήματα και θα πρέπει να το «ξεπλύνουν» με άφθονο νερό.

Και φυσικά το γλυκό μπορεί να περιμένει μέχρι το βράδυ!

Originally posted 2017-01-05 05:00:34.