Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε παιδικό σταθμό για το παιδί σας
Επιλογές mommy.gr ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε παιδικό σταθμό για το παιδί σας

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Τι πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε παιδικό σταθμό για το παιδί σας

Σιγά σιγά προχωράμε προς τις Πανελλήνιες εξετάσεις και το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά νιώθουν ένα ένα τα φορτία να φεύγουν από τους ώμους τους και τη διάθεση τους να αλλάζει.  Υπάρχουν όμως και κάποιοι γονείς που αυτές τις ημέρες, νιώθουν τις πλάτες τους να γεμίζουν φορτία! Είναι οι γονείς που συνειδητοποιούν ότι το μωρό τους μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να φύγει από το προστατευμένο οικείο περιβάλλον και να περάσει τις μεγάλες πόρτες ενός παιδικού σταθμού. (Δείτε εδώ Γιατί να πάτε τα παιδιά σας στον παιδικό σταθμό;)

Συνήθως τα πρώτα πράγματα που περνούν από το μυαλό μιας οικογένειας, όταν έρχεται αυτή η στιγμή είναι ο τρόπος που θα το βιώσει το παιδί. Πως θα προσαρμοστεί, εάν θα στενοχωριέται, εάν θα μπορέσει να διαχειριστεί τον αποχωρισμό  κτλ.(Δείτε εδώ Πρώτη φορά στον παιδικό σταθμό).  Ωστόσο, η επιλογή του σωστού παιδικού σταθμού που θα είναι κατάλληλος για τη δική σας οικογένεια και θα πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής είναι πολύ πιο σοβαρό θέμα. 

Ας δούμε, λοιπόν, κάποια σημαντικά θέματα  που θα πρέπει να προσέξετε πριν την τελική επιλογή.

Αρχικά, ξεκινήστε με μια έρευνα στην περιοχή και εξασφαλίστε ότι οι παιδικοί σταθμοί που έχετε επιλέξει καλύπτουν τα παρακάτω  θέματα:

Απόσταση

Καλό θα είναι να επιλέξετε ένα σταθμό που θα είναι κοντά στο σπίτι σας. Ιδανικά, τις ημέρες που θα το επιτρέπει ο καιρός να μπορείτε να πάτε με τα πόδια. Αυτή η επιλογή θα “προστατεύσει” το παιδί από το πρωινό ξύπνημα και από την ταλαιπωρία των μετακινήσεων του και θα του “χαρίσει” πιο ξεκούραστες ώρες στο σπίτι όταν επιστρέφει. Επίσης, σε έκτακτη περίπτωση (ασθένεια, ατύχημα κτλ) θα μπορείτε να φτάσετε χωρίς καθυστερήσεις.

Συστάσεις 

Αναζητήστε γονείς που είχαν παλαιότερα επιλέξει το συγκεκριμένο παιδικό σταθμό και που εμπιστεύεστε την κρίση τους.  Συγκεντρώστε πληροφορίες από φίλους και γνωστούς σχετικά με τους τους κανόνες και τα χαρακτηριστικά του σχολείου και επισκεφτείτε τις ιστοσελίδες τους. Δυστυχώς η πλειοψηφία των δημόσιων σταθμών δεν διαθέτει ενημερωμένη ιστοσελίδα αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ψάξετε. Τα σχόλια των γονιών είναι πιθανό να είναι πολύ κατατοπιστικά.

Ωράριο λειτουργίας και κόστος

Θα πρέπει να υπολογίσετε τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις και το δικό σας ωράριο για να δείτε εάν σας βολεύει ο σταθμός. Όσο κι αν σας αρέσει ένας παιδικός σταθμός, εάν εσείς τελειώνετε τη δουλειά στις 17:00 και ο σταθμός κλείνει στις 16:00, δεν αποτελεί λύση για εσάς.  Αντίστοιχα, πρέπει να υπολογίσετε το κόστος, εάν υπάρχουν δίδακτρα.

Στη συνέχεια επικοινωνήστε τηλεφωνικά και κλείστε ραντεβού για να γνωριστείτε από κοντά.  Προφανώς θα πρέπει να κάνετε μερικές επισκέψεις στον παιδικό σταθμό.  Αρχικά για να δείτε την εξωτερική εμφάνιση (κτιριακές εγκαταστάσεις,  ευρυχωρία, διαμόρφωση και διαρρύθμιση των χώρων, παιδική διακόσμηση κά) αλλά και την εσωτερική εμφάνιση (τους ανθρώπους και τη λειτουργία).  Τα δικά σας μάτια, η δική σας αίσθηση για τον χώρο, η επικοινωνία με τους υπευθύνους, η εμπιστοσύνη που νιώσατε ή δεν νιώσατε για τους ανθρώπους και ο δικός έλεγχος  θα δώσουν την τελική απόφαση. Συγκεκριμένα:

Καθαριότητα

Ζητήστε να δείτε το χώρο χωρίς κανένα ενδοιασμό ή ντροπή. Κάντε σχολαστικό έλεγχο στην κουζίνα και στην τουαλέτα. Έχετε δικαίωμα να ελέγξετε όλους τους χώρους που θα χρησιμοποιεί το παιδί σας. Εάν ο σταθμός λειτουργεί, κλείστε απογευματινό ραντεβού για να μην ενοχλήσετε τα παιδιά που ακολουθούν το πρόγραμμά τους. Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε τίποτα “ανεξερεύνητο”.

Ασφάλεια

Εξετάστε προσεκτικά το χώρο και ζητήστε να δείτε την άδεια λειτουργίας. Μην αφήσετε τίποτα να σας διαφύγει. Ενδεικτικά κοιτάξτε:  Πόση ασφάλεια υπάρχει;  Πως προστατεύεται ο χώρος; Ποιος ελέγχει την πρόσβαση τω ξένων; Σε τι ύψος είναι τα πόμολα της εξωτερικής πόρτας (δεν θα πρέπει να τα φτάνουν τα παιδιά), Πως ασφαλίζουν τα παράθυρα; (δεν θα πρέπει να μπορούν να τα ανοίξουν τα παιδιά) Μήπως έχουν φθορές τα παιχνίδια του κήπου; Πως ασφαλίζει η πόρτα της κουζίνας; κά

Γνωριμία με το προσωπικό

Ζητήστε να γνωρίσετε όλες τις δασκάλες του παιδιού και το υπόλοιπο προσωπικό. Είναι σημαντικό να ξέρετε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους θα συναναστρέφεται το παιδί σας.  Μην διστάσετε  να ρωτήσετε για τα επαγγελματικά τους προσόντα και τις ειδικότητες τους. Εκτός από τα προσόντα, αναζητήστε και τους χαρακτήρες. Εάν δεν βρείτε θετικούς, χαρούμενους, χαμογελαστούς και καλοσυνάτους ανθρώπους, ξανασκεφτείτε την επιλογή σας.

Παιδαγωγικό Πρόγραμμα

Ζητήστε λεπτομέρειες για τη φιλοσοφία του παιδαγωγικού συστήματος που ακολουθεί ο σταθμός και για τους στόχους που έχουν θέσει οι παιδαγωγοί για τη νέα σχολική χρονιά. Επίσης, ζητήστε το αναλυτικό ημερήσιο πρόγραμμα που θα παρακολουθεί το παιδί σας καθώς και τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετέχει. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε και για τις προγραμματισμένες εκδρομές ή εξωτερικές δραστηριότητες και για την καλοκαιρινή γιορτή. Ξεκαθαρίστε εάν θα υπάρχει επιπλέον χρέωση για κάποιες δραστηριότητες, στολές ή υλικά χειροτεχνίας.

Αναλογία παιδιών/προσωπικού

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας (αν και θα πρέπει να το επιβεβαιώσετε γιατί οι κανόνες αλλάζουν συχνά), για παιδιά ηλικίας 2,5-3,5 χρόνων είναι απαραίτητη μια παιδαγωγός ανά 8 παιδιά. Στα μεγαλύτερα η αναλογία μπορεί να γίνει μια παιδαγωγός για 10-12 παιδιά. Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή αναλογία, για να λαμβάνει και το παιδί την ανάλογη προσοχή. Επίσης, επιβεβαιωθείτε ότι υπάρχει βοηθός της δασκάλας  που το παιδί θα γνωρίζει. Αν χρειαστεί δηλαδή να λείψει η μία να υπάρχει κάποιος να επιβλέπει τα παιδιά που θα τον γνωρίζουν και θα τον εμπιστεύονται.

Ενημέρωση γονέων

Η επικοινωνία σας με το σταθμό είναι ύψιστης σημασίας. Ζητήστε πληροφορίες σχετικά με τις ομάδες ενημέρωσης γονέων αλλά και τους επιστημονικούς συνεργάτες (παιδίατρο, ψυχολόγο, κοινωνικός λειτουργός, λογοθεραπευτή κτλ.). Επίσης, ρωτήστε τη διαδικασία σε περίπτωση που το παιδί αρρωστήσει ή χτυπήσει στο χώρο του σχολείου.

Διατροφικό πρόγραμμα

Ενημερωθείτε για τις υποχρεώσεις σας σχετικά με το φαγητό. Κάποιοι σταθμοί ζητούν από τους γονείς να προετοιμάζουν φαγητό και κολατσιό, ενώ άλλοι παρέχουν γεύμα. Ζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα και ρωτήστε εάν το υπογράφει διατροφολόγος. Μην ξεχάσετε να ενημερώσετε για πιθανές αλλεργίες ή διατροφικά θέματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί.

Συζητήστε το με τα άλλα μέλη της οικογένειας και πάρτε το χρόνο σας. Δεν χρειάζεται να βιαστείτε ή να αγχωθείτε. Η απόφαση που καλείστε να πάρετε είναι πολύ σημαντική για να είναι βιαστική. Και μην ξεχνάτε, το βασικότερο κριτήριο είναι γελαστά, χαρούμενα και ευχαριστημένα παιδιά!