Τι πρέπει να περιέχει η τσάντα του παιδικού σταθμού
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΝΗΠΙΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να περιέχει η τσάντα του παιδικού σταθμού

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Τι πρέπει να περιέχει η τσάντα του παιδικού σταθμού

Οι πρώτες τσαντούλες ετοιμάζονται και τα παιδιά είναι έτοιμα να αποχωριστούν το ασφαλές οικογενειακό τους περιβάλλον. Εσείς νιώθετε συγχρόνως συγκίνηση και άγχος για το μεγάλο βήμα που ετοιμάζεται να κάνετε το μωρό σας. Πώς θα νιώσει; Μήπως στενοχωρηθεί; Άραγε θα τα καταφέρει;

Ανάμεσα στις σκέψεις σας, εμφανίζονται και τα “πρακτικά¨θέματα. Τι ώρα πρέπει να είμαστε εκεί; Μήπως καθυστερώ για τη δουλειά μου; Τι να φορέσει; Τι να πάρει μαζί του;

Εμείς για να σας διευκολύνουμε συγκεντρώσαμε τα απαραίτητα που θα πρέπει να βάλετε μέσα στην τσάντα για να μην του λείψει τίποτα. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε παιδικός σταθμός έχει δικούς του κανονισμούς και συνεπώς καλό θα ήταν πρώτα να συμβουλευτείτε τις δασκάλες του παιδιού.

Σε γενικές γραμμές όμως το παιδί θα χρειαστεί:

Μία αλλαξιά ρούχα

Έχετε συνηθίσει να έχετε μαζί σας μια  αλλαξιά ρούχα για το παιδί. Τα παιδιά λερώνονται, πέφτουν, βρέχονται, καταστρέφουν συχνά τα ρούχα τους και χρειάζονται μια δεύτερη επιλογή. Προτιμήστε η αλλαξιά να περιλαμβάνει άνετα και κυρίως ευκολοφόρετα ρούχα. Ενδεικτικά μπορείτε να έχετε ένα φανελάκι, μία μπλούζα (μακρύ ή κοντό μανίκι ανάλογα την εποχή), φόρμα ή σορτσάκι. Αποφύγετε σαλοπέτες για τα αγόρια  ή φουστάνια για τα κορίτσια (ιδίως το Χειμώνα που θα πρέπει να φορέσουν και καλσόν) γιατί δυσκολεύουν τις δασκάλες.

Πάνες ή Εσώρουχα

Αν το παιδί  δεν έχει κόψει την πάνα, είναι δική σας υποχρέωση να δώσετε πάνες στον σταθμό. Κάποιοι παιδικοί σταθμοί προτιμούν να αγοράσετε πακέτο και να γράψετε επάνω το όνομα του παιδιού. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε το “κουβάλημα” αλλά και την πιθανότητα να ξεχάσετε να τις ανανεώνετε.  Άλλοι πάλι ζητούν να βάζετε στην τσάντα τις απαραίτητες πάνες για κάθε ημέρα. θα πρέπει να υπολογίσετε περίπου 4 με 5 πάνες καθημερινά.

Αν το παιδί έχει κόψει την πάνα, τότε θα πρέπει να βάλετε στην τσάντα  τουλάχιστον δύο καθαρά εσώρουχα, για κάθε ενδεχόμενο.

Ένα ζευγάρι παπούτσια και κάλτσες

Θα χρειαστείτε ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, σε περίπτωση που χαλάσουν αυτά που φοράει το παιδί (ή τα βρέξει) και τουλάχιστον δυο ζευγάρια κάλτσες. Καλό είναι τις κάλτσες να αφήνετε και το καλοκαίρι.

Μωρομάντηλα

Ένα πακέτο μωρομάντηλα είναι πάντα απαραίτητο. Ακόμα κι όταν έχει βγάλει την πάνα, θα το χρειαστεί για την τουαλέτα.

Σεντόνια

Αν το παιδί κοιμάται στον παιδικό, θα πρέπει να τους πάτε ένα σετ σεντονάκια και μια κουβερτούλα (εάν είναι χειμώνας). Επίσης, εάν το παιδί χρησιμοποιεί μαξιράκι, θα πρέπει αντίστοιχα να το πάτε εσείς στο σχολείο. Συνήθως, οι παιδικοί σταθμοί λαμβάνουν αυτά τα είδη στην αρχή της εβδομάδας και σας τα επιστρέφουν στο τέλος για καθαριότητα. Καλό είναι να γράψετε σε κάποιο σημείο το όνομα του παιδιού για να διευκολύνετε τις δασκάλες.

Αντηλιακό και καπέλο

Για τα παιχνίδια στον κήπο. Οι σταθμοί τα ζητούν αλλά οι μαμάδες τα ξεχνάνε. Καλό είναι να τα έχετε πάντα στην τσάντα του παιδιού.

Πιπίλα

Θα πρέπει να επιβεβαιώσετε ότι επιτρέπεται η πιπίλα και στη συνέχεια να φροντίσετε να την βάλετε στην τσάντα. Καλό είναι να μην συνδέσει το παιδί την χρήση της πιπίλας με το σταθμό. Θα σας βοηθήσει αργότερα όταν προσπαθείτε να τη σταματήσετε.

Παγούρι για νερό

Αφού βεβαιωθείτε ότι το χρειάζεται το παιδί. Συνήθως οι σταθμοί έχουν ειδικά ποτηράκια, στα οποία αναγράφεται το όνομα του κάθε παιδιού.