Τι πρέπει να κάνεις όταν το παιδί λέει ψέματα
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Τι πρέπει να κάνεις όταν το παιδί λέει ψέματα

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Τι πρέπει να κάνεις όταν το παιδί λέει ψέματα

Μεγαλώνοντας το παιδί ωριμάζει διανοητικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Σταδιακά αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες που πιθανόν θα έχουν κάποιες πράξεις του και ανακαλύπτει ότι μπορεί να παρακάμψει την αλήθεια. (Δείτε εδώ: Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα παιδιά λένε ψέμματα;) Οι συνέπειες αυτές το κάνουν αυτομάτως και με φυσικό τρόπο να σκαρφιστεί δικαιολογίες ή ακόμη και να πει ψέματα. Μην τρομάζεις. Είναι στην ανθρώπινη φύση του.(Δείτε επίσης: Γιατί τα παιδιά λένε ψέματα; Το ξέρετε ότι μπορεί να κρύβεται κάποια διαταραχή;)

Δες πώς μπορείς να το διαχειριστείς.

1. Ψυχραιμία

Ο μικρός σου Πινόκιο δεν κάνει κάτι που θα έπρεπε να σε αγχώσει. Μόνο να σε προβληματίσει. Το ψέμα δεν είναι παρά φυσικό φαινόμενο για τα παιδιά. Οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ορόσημο της πνευματικής τους ανάπτυξης. Το ότι λέει ψέματα δεν σημαίνει ότι μεγαλώνοντας θα γίνει ψεύτης ή εγκληματίας. Το ψέμα του παιδιού σου δεν είναι μια συμπεριφορά που θα έπρεπε βεβαίως να αποδεχθείς. Πρέπει να του πεις ότι γνωρίζεις πολύ καλά πως λέει ψέματα και να του εξηγήσεις γιατί δεν πρέπει να το κάνει. Γιατί δεν πρέπει να ψεύδεται.

2. Τι ψέματα λέει;

Αυτό στο οποίο πρέπει να αφιερώσεις λίγο χρόνο, είναι το να ανακαλύψεις τι είδους ψέματα είναι αυτά που λέει. Κρύβει πράγματα; Παραλείπει, δηλαδή, να σου πει όλη την αλήθεια για κάτι που συνέβη; Έστω ότι τιμωρήθηκε στο σχολείο για μια κακή συμπεριφορά του. Θα σου πει όλα τα γεγονότα; Θα σου πει μια μεγάλη ιστορία που όταν θα την ακούσεις από τον δάσκαλο θα είναι διαφορετική; Τι από όλα αυτά;

Ακόμη, μήπως πλάθει ιστορίες; Μήπως σκαρφίζεται ιστορίες προκειμένου να δικαιολογήσει καταστάσεις ή ακόμη και για να σου αποσπάσει την προσοχή;

3. Εσύ απέναντι στο ψέμα

Οι γονείς απέναντι στα ψέματα των παιδιών τους είναι των άκρων. Συνήθως ή αντιδρούν υπερβολικά ή δεν αντιδρούν καθόλου. Είναι λάθος. Στα διαπιστωμένα ψεύδη των παιδιών, οι γονείς πρέπει να παρεμβαίνουν με μέτρο και τρόπο. Για παράδειγμα, όταν ήδη γνωρίζεις την αλήθεια, θα πρέπει να διακόψεις το παιδί σου πριν ολοκληρώσει το ψέμα που έχει σκοπό να σου πει. Πες του, ότι αυτό που κάνει είναι η λάθος τακτική. Είναι η τακτική που δεν διορθώνει τα πράγματα. Πείσε το παιδί σου να σου πει μόνο του την αλήθεια. Μην το κολλήσεις στον τοίχο εξιστορώντας του εσύ την αλήθεια. Διαβεβαίωσέ το ότι τίποτα κακό δεν θα συμβεί αν πει την αλήθεια. Αν επιμένει να μην λέει την αλήθεια και πάλι μην υποκύψεις να ακούσεις το ψέμα του. Δώσε του χρόνο να σκεφτεί αλλά μην παραλείψεις να επανέλθεις στο θέμα.

Πηγή