Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν σκεπάζετε με πάπλωμα το παιδί σας;
ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΕΕΣ

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν σκεπάζετε με πάπλωμα το παιδί σας;

October 27, 2016

author:

Parenting.gr

Τι πρέπει να γνωρίζετε εάν σκεπάζετε με πάπλωμα το παιδί σας;

Το πάπλωμα είναι μια καλή και ζεστή επιλογή για τα παιδιά το χειμώνα. Μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων καθώς και πολλές διαφορετικές ποιότητες.  Πολλοί γονείς, όμως, αποφεύγουν να σκεπάζουν τα παιδιά τους με το φόβο της ανάπτυξης αλλεργιών αλλα και της υπερθέρμανσης που μπορεί να οδηγήσει στον ξαφνικό θάνατο

Τι πρέπει να γνωρίζετε, λοιπόν, για τη σωστή χρήση των παπλωμάτων στα παιδιά;

Σε ποιά ηλικία μπορώ να χρησιμοποιήσω πάπλωμα;
Τα μικρά μωρά δεν μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία τους και η υπερθέρμανση είναι ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στον ξαφνικό θάνατο. Συνεπώς δε συνίσταται η χρήση του παπλώματος σε βρέφη έως 12 μηνών.  Όμως, μετά την συμπλήρωση του πρώτου έτους, το πάπλωμα διεκδικεί δυναμικά μια θέση στο παιδικό κρεβάτι.

Παπλώματα από πούπουλο ή από μαλλί;
Τα πουπουλένια παπλώματα είναι πολύ δημοφιλή γιατί είναι ελαφριά, έχουν μεγάλη αντοχή και προσιτό κόστος. Τα πούπουλα χήνας σε συνδυασμό με φτερά για τη γέμιση, είναι ένας ζεστός και ποιοτικός συνδυασμός. Πριν την αγορά τους όμως θα πρέπει να επιβεβαιωθείτε ότι τα παιδιά δεν είναι αλλεργικά σε αυτά τα υλικά.
Εναλλακτικά, θα πρέπει να επιλέξετε ένα ολόμαλλο αντιαλλεργικό πάπλωμα. Συγκριτικά με τα πουπουλένια, τα μάλλινα παπλώματα είναι πιο βαριά αλλά εξίσου ζεστά.

Τι ύφασμα θα έχει το κάλυμμα;
Για το κάλυμμα του παπλώματος, αλλά και για την παπλωματοθήκη, το βαμβακερό υλικό είναι μια από τις καλύτερες επιλογές. Το βαμβάκι επιτρέπει στο ύφασμα να αναπνέει, είναι ανθεκτικό στο χρόνο και μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών. Προτιμήστε μια καθαρή εκδοχή βαμβακερού, χωρίς προσμίξεις.

Πώς θα συντηρήσω σωστά το παιδικό πάπλωμα;
Ένα πάπλωμα καλής ποιότητας έχει ορίζοντα ζωής περίπου 10 χρόνια. Πλένεται στους 60 βαθμούς στο πλυντήριο, θερμοκρασία που μπορεί να εξουδερώσει τα ακάρεα, και αντέχει στο χρόνο εάν  ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή του.