Τι να ΜΗΝ κάνετε όταν το μωράκι σας έχει κολικούς
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Τι να ΜΗΝ κάνετε όταν το μωράκι σας έχει κολικούς

December 1, 2019

author:

Parenting.gr

Τι να ΜΗΝ κάνετε όταν το μωράκι σας έχει κολικούς

Οι κολικοί είναι μια κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει το μωράκι σας αλλά κι εσείς, συνήθως μετά τις 15 ημέρες της ζωής του.  Εκδηλώνονται τις απογευματινές ώρες με την εμφάνιση έντονου κλάματος και σταματούν απότομα περίπου μετά από 3 μήνες. Η αιτιολογία τους δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και θεωρούνται μια “φάση” στη ζωή των μωρών, χωρίς επιπτώσεις στην υγεία του.

Παρόλα αυτά έχουν επιπτώσεις στην ηρεμία και κάποιες φορές στην ψυχική υγεία της οικογένειας καθώς όσο υποφέρει το μωρό οι γονείς απελπίζονται και χάνουν την ελπίδα τους. Συχνά, αυτή η απόγνωση τους οδηγεί σε λάθος πρακτικές που αντί να βοηθήσουν να ξεπεραστεί το πρόβλημα, επιδεινώνουν την κατάσταση.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές γενικές συμβουλές αντιμετώπισης της κατάστασης, όπως παρουσιάζονται από την παιδίατρο Ελένη Βαλάσση-Αδάμ στο βιβλίο “Γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι” σε έκδοση της μη-κερδοσκοπικής Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού “Ελίζα”.
shutterstock_227799043
-Μην χάνετε την ψυχραιμία σας.

-Μην εφαρμόζετε συγχρόνως όλες τις συνταγές αντιμετώπισης που σας έχουν προτείνει συγγενείς και φίλοι.

-Μην απογοητεύεστε αν δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα αυτό που κάνετε. Δώστε ένα μικρό χρονικό περιθώριο.

-Μην βιάζεστε να βάλετε το μωράκι σας στο κρεβάτι του μόλις ηρεμήσει.Αν έχει βολευτεί στον ώμο σας αφήστε το εκεί λίγο ώρα. Νιώθει καλά. Δεν κακομαθαίνει!

-Μην φοβάστε ότι θα πάθει κάτι το μωρό επειδή κλαίει. Το κλάμα αποτελεί σύμπτωμα και όχι την αιτία του προβλήματος. Προφανώς ισχύει το ίδιο για αγόρια και κορίτσια.

-Μην επιμένετε να πάρει φάρμακα το μωρό. Δεν λύνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα.

-Μην πιστέψετε ότι είστε κακοί γονείς επειδή το μωρό σας κλαίει. Δεν πρόκειται για προσωπική αποτυχία αλλά για μια φάση στην ανάπτυξη του βρέφους που θα περάσει.

-Μην θυμώνετε με τον εαυτό σας και κυρίως με το μωρό. Δεν φταίει κανένας από τους δυο.

-Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια. Ξεκαθαρίστε ότι δεν χρειάζεστε συμβουλές ή γνώμες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έχετε ανάγκη από πρακτική και ουσιαστική βοήθεια. Όπως για παράδειγμα, να αναλάβει κάποιος “βάρδια” για λίγες ώρες για να μπορέσετε να ασχοληθείτε με κάτι άλλο ή να βγείτε λίγο έξω να αλλάξετε κατάσταση.

-Ποτέ μην εκνευριστείτε και από λάθος τραντάξετε το μωρό. Μπορεί να προκαλέσετε ανεπανόρθωτες βλάβες.

-Μην εγκαταλείψετε τον εαυτό σας. Δώστε του χρόνο και φροντίδα. Το χρειάζεστε κι εσείς και το μωρό σας.

Μην νομίσετε ότι το πρόβλημα δεν λύνεται. Η κατάσταση θα βελτιωθεί σε λίγο καιρό.

Originally posted 2016-08-13 04:30:47.