Τι να κάνω με το διάβασμα μετά το σχολείο;
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

Τι να κάνω με το διάβασμα μετά το σχολείο;

February 3, 2017

author:

Parenting.gr

Τι να κάνω με το διάβασμα μετά το σχολείο;

Έχετε ήδη βιώσει τη συγκίνηση της πρώτης ημέρας στο σχολείο και έχετε περάσει στο επόμενο στάδιο που είναι το άγχος των μαθημάτων και της μελέτης του παιδιού στο σπίτι. Παρόλο που είναι μικρό σε ηλικία, οι εξωσχολικές δραστηριότητες δε λείπουν από το πρόγραμμα του και εσείς ψάχνετε να βρείτε μια κενή ώρα για να κάτσετε να διαβάσετε. Αυτή η ώρα θα πρέπει να βρεθεί μετά την επιστροφή σας από τη δουλειά και τις δραστηριότητες του παιδιού και φυσικά πριν από την ώρα του ύπνου, που σημαίνει πριν από τις 21:00.

Σας μοιάζει βουνό και πολλές φορές είναι. Ακόμα και όταν βρίσκετε το χρόνο να το κάνετε, είστε κουρασμένη και δεν έχετε την υπομονή αλλά και την εμπειρία για να ασχοληθείτε. Για ποιό λόγο, λοιπόν, να διαβάζετε με νεύρα το παιδί σας και να δημιουργείτε ένταση στις σχέσεις σας  αλλά και να “στιγματίζετε” μια διαδικασία που θα είναι υποχρεωμένο να κάνει σε όλη του τη σχολική ζωή;

 

Η καλύτερη λύση για όλους είναι η επιλογή μιας παιδαγωγού ή μιας δασκάλας, που θα ασχολείται αποκλειστικά με το διάβασμα του παιδιού και θα το “εκπαιδεύσει” να μελετά τα μαθήματά του μόνο του ενώ εσείς θα κερδίζετε παραγωγικό χρόνο με τα παιδιά σας. Άλλωστε, τα παιδιά χρειάζονται εσάς περισσότερο από μία επιπλέον εξωσχολική δραστηριότητα! 

Ας δούμε αναλυτικά τί πρέπει να γίνει: 

Πριν προσλάβετε οποιοδήποτε άτομο, θα πρέπει πρώτα να φτιάξετε το χώρο του παιδιού. Είναι σημαντικό στo δωμάτιο του παιδιού να υπάρχει το γραφείο που θα μελετά και να είναι τακτοποιημένο πριν κάτσει να διαβάσει. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα νιώσει άνετα και παράλληλα θα μάθει την αξία της οργάνωσης και της τακτικότητας .

Στη συνέχεια, πρέπει να καθορίσετε εάν το άτομο που θα προσλάβετε θα αναλάβει τη μελέτη του παιδιού τις ώρες που θα απουσιάζετε ή τις ώρες που θα είστε εκεί.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποφασίσετε εάν παράλληλα θα αναλάβει και τη φύλαξη του παιδιού, όπως π.χ να το παραλάβει από το σχολείο και να το απασχολεί μετά το τέλος της μελέτης και μέχρι να επιστρέψετε από τη δουλειά.

Επίσης θα πρέπει να εξηγήσετε στον άνθρωπο που θα προσλάβετε τη μέθοδο μελέτης που προτιμάτε. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να δηλώσετε ότι επιθυμείτε με το καιρό το παιδί να αυτονομηθεί, οπότε δεν πρέπει να είναι από πάνω του και να του υποδεικνύει συνεχώς τί πρέπει να κάνει.  Στόχος είναι στο τέλος να αναλαμβάνει τα μαθήματά του μόνο του  και εσείς απλά να ελέγχετε εάν τα έχει ολοκληρώσει σωστά.

Είναι πολύ σημαντικό να είστε μέλος αυτής της διαδικασίας, έστω και σαν επιτηρητής, καθώς το παιδί νιώθει ότι μοιράζεστε τις εμπειρίες του και κατανοείτε όσα μαθαίνει καθημερινά στο σχολείο. Πέραν αυτού, η εκτίμηση και επιβράβευση της προσπάθειας τους παιδιού ενισχύει τη σχέση σας. Το να του πείτε μπράβο για μια ημέρα που συγκεντρώθηκε και μελέτησε σωστά, είναι πιο ευεργετικό για τα παιδιά από το να τους πείτε μπράβο για έναν καλό βαθμό.

Επίσης, ένας νέος άνθρωπος μέσα στο σπίτι που εμπνέει εμπιστοσύνη στο παιδί, είναι πιθανό να του δώσει το έναυσμα να εκμυστηρευτεί εμπειρίες  που ίσως ντρέπεται να αναφέρει σε εσάς. Για αυτό είναι σημαντικό να διαηρείτε μια καλή σχέση με τον εκπαιδευτικό που έχετε προσλάβει και να είστε σίγουροι ότι μπορεί να στηρίξει και ψυχολογικά το παιδί.

Ο ρόλος των γονιών στη διαδικασία της μελέτης, πρέπει να είναι υποστηρικτικός χωρίς όμως να επεμβαίνουν ενοχλητικά. Ένα ουδέτερο τρίτο άτομο με εξειδικευμένες γνώσεις και παιδεία, είναι σίγουρα το κατάλληλο πρόσωπο για να ενισχύσει τη μελέτη του παιδιού και να το εκπαιδεύσει να εκτιμά την αξία της μάθησης. Όταν το παιδί θα έχει ολοκληρώσει τη μελέτη, θα έχει τη διάθεση να δει εσάς και να ευχαριστηθεί τη συντροφιά και την αγκαλιά σας και εσείς θα έχετε το χρόνο και την υπομονή να το ευχαριστηθείτε.