Τι να κάνεις όταν το παιδί σου ζητάει συνεχώς ακριβά πράγματα
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι να κάνεις όταν το παιδί σου ζητάει συνεχώς ακριβά πράγματα

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Τι να κάνεις όταν το παιδί σου ζητάει συνεχώς ακριβά πράγματα

Σε στενοχωρεί και συχνά σε φέρνει σε δύσκολη θέση αυτή η μανία του παιδιού σου να ζητάει συνεχώς ότι βλέπει. Mε προτίμηση μάλιστα στα ακριβά πράγματα. Δεν είναι κάτι μη φυσιολογικό. Είναι αυτονόητο πως θέλει ό,τι βλέπει πιθανόν γιατί δεν αντιλαμβάνεται τι σημαίνει αντίτιμο. Δεν διαχειρίζεται χρήματα και δεν αναγνωρίζει με ποιον τρόπο αποκτά κανείς κάτι. Ακόμα όμως και αν το παιδί σου γνωρίζει πολύ καλά πώς αγοράζουμε τα πράγματα ή πώς βγάζουμε χρήματα, αυτό είναι άσχετο με την επιθυμία του να ζητάει ολοένα και περισσότερα πράγματα.

Κάπως έτσι η κατάσταση χρειάζεται «διπλωματία». Αν για παράδειγμα αντιδράσεις άσχημα την ώρα που σου ζητάει κάτι και μάλιστα χωρίς να εξηγήσεις γιατί αρνείσαι να του το πάρεις, έχεις χάσει το παιχνίδι. Το παιδί σου δεν θα σκεφτεί σε βάθος για να ανακαλύψει τους λόγους. Θα πιστέψει πως είναι πείσμα ή απλή άρνηση για να του πας κόντρα. Αν όμως του πεις «Μακάρι να μπορούσα να σου αγοράζω οτιδήποτε μου ζητάς αλλά αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να πληρώσουμε το ενοίκιο ή τη δόση του σπιτιού μας. Πρέπει να αγοράσουμε φαγητό και να πληρώσουμε το σχολείο», τότε ίσως θα καταλάβει ότι και εσύ προσπαθείς πολύ ώστε να βάλεις μια τάξη στα πράγματα. Μόνο αν του εξηγήσεις, θα καταλάβει ότι και εσύ κάνεις τον οικονομικό σου προγραμματισμό για πράγματα που αφορούν την επιβίωση της οικογένειας. Δηλαδή, ότι δεν γίνεται να ζήσει η οικογένεια με περισσότερα παιχνίδια ή μπλουζάκια αλλά μπορεί να ζήσει με καλής ποιότητας τροφή.

Αν πάλι το παιδί σου είναι αρκετά επίμονο και κλαίει και ίσως σου λέει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό το νέο παιχνίδι, θα πρέπει να κάνεις υπομονή και να μην αντιπαρατεθείς. Ό,τι είχες να πεις το είπες. Μην μπεις στη διαμάχη για το ποιος έχει δίκιο ακόμη κι αν σου πει σκληρά πράγματα όπως για παράδειγμα ότι δεν είσαι καλή μητέρα όπως εκείνη του Γιαννάκη που του παίρνει ό,τι θέλει. Αφενός δεν υπάρχει τέτοια μητέρα, αφετέρου και να υπάρχει δεν σε αφορά και θα ήταν παράδειγμα προς αποφυγήν.