Τι μπορεί να συμβολίζει μια παιδική μεταμφίεση
Επιλογές mommy.gr ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

Τι μπορεί να συμβολίζει μια παιδική μεταμφίεση

February 24, 2017

author:

Parenting.gr

Τι μπορεί να συμβολίζει μια παιδική μεταμφίεση

Γράφει η Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Αγγελική Καβαλλιεράτου

Μέσω της μεταμφίεσης μας δίνεται η δυνατότητα να καλύψουμε με τον καλύτερο τρόπο τον πραγματικό μας εαυτό και να βγάλουμε προς τα έξω μια διαφορετική πλευρά της προσωπικότητας μας.  Όταν μπορούμε να φοράμε κάτι που “δεν είμαστε”, νιώθουμε ασφάλεια και πράττουμε χωρίς να νιώθουμε ότι λέμε ψέμματα. Παράλληλα,  με την προστασία της μάσκας προχωράμε σε επιλογές που αν και είναι ασυνείδητες, είναι χαρακτηριστικές για εμάς.

Μέσα από την αθώα παιδική σκέψη, μια επιλογή μεταμφίεσης μπορεί να μας δώσει πολλές πληροφορίες για τον εσωτερικό κόσμο του παιδιού μας. Μπορεί η μεταμφίεση που θα επιλέξει το παιδί μας, να είναι ένας ήρωας ο οποίος αποτελεί πρότυπο για αυτό. Σε αυτή την περίπτωση είναι σημαντικό να σκεφτούμε γιατί αυτός ο ήρωας λειτουργεί ως πρότυπο για το παιδί μας.

Επίσης, μια μεταμφίεση μπορεί να λειτουργεί σαν προβολή για κάποιες σκέψεις ή και συναισθήματα του παιδιού μας.  Για παράδειγμα μπορεί το παιδί μας να επιλέξει μια αρκετά τρομακτική στολή με έντονα αξεσουάρ κι αυτό να εκφράζει μια ενδεχόμενη ένταση ή και επιθετικότητα που θα ήταν σημαντικό να αναρωτηθούμε από που πηγάζει. Ίσως αυτά τα συναισθήματα να προέρχονται από λόγια που δεν έχει καταφέρει να εκφράσει έως τώρα ή να είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών που μπορεί να βιώνει στο σχολικό ή φιλικό του περιβάλλον. Όλα αυτά τα συναισθήματα, μπορεί να συσσωρεύονταν μέσα του και να “εκφράζονται” μέσω της μεταμφίεσης.

Επίσης, μια μεταμφίεση μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα εργαλείο που μας βοηθά να εκφράσουμε εσωτερικές πτυχές που έχουμε κρυμμένες. Μπορεί να έχει την μορφή μιας επιθυμίας, ενός φόβου, μιας δημιουργικής έκφρασης ή εκτόνωσης από την καθημερινότητά μας.

Πρέπει όμως να προσέχουμε να μην είμαστε επικριτικοί και να αποδεχόμαστε την επιλογή του παιδιού μας. Η μεταμφίεση μπορεί να γίνει αφορμή να του ζητήσουμε να μας περιγράψει τη στολή που επέλεξε και τον ήρωα που αναπαριστά. Στη συνέχεια, τα χαρακτηριστικά που θα μας περιγράψει,, θα μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε εάν  ανταποκρίνονται και σε κάποια συναισθήματα του παιδιού μας.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα κάνει το παιδί μας αναφορικά με τη μεταμφίεσή του, μπορεί να δώσει το έναυσμα για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση μαζί του, με στόχο να κατανοήσει την αποδοχή μας.  Αντίστοιχα, θα βοηθήσει εμάς να εντοπίσουμε στοιχεία που ενδεχομένως δεν είχαμε παρατηρήσει και να ανακαλύψουμε όσα κρύβει μέσα του με έναν τόσο απλό και άμεσο τρόπο.

Ας γίνουν αυτές οι απόκριες έναυσμα για συζήτηση και για έναν νέο διάλογο με το παιδί μας που θα μας φέρει πιο κοντά στις σκέψεις και τα συναισθήματά του.

 

Αγγελική Καβαλλιεράτου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας/ Ψυχολόγος BSc, MSc
Τηλ: 6983433267
email: aggelikikavallieratoy@gmail.com
site: www.aggelikikavallieratou.com