Τι θα πρέπει να κάνω αν το μητρικό γάλα δεν επαρκεί;
ΒΡΕΦΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΘΗΛΑΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙ

Τι θα πρέπει να κάνω αν το μητρικό γάλα δεν επαρκεί;

July 9, 2019

author:

Parenting.gr

Τι θα πρέπει να κάνω αν το μητρικό γάλα δεν επαρκεί;

Πολλές θηλάζουσες μητέρες ανησυχούν ότι το γάλα τους δεν είναι αρκετό για το μωρό τους. Αυτός είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι μητέρες εγκαταλείπουν το θηλασμό, ή επιλέγουν να δώσουν στα μωρά τους γάλα φόρμουλας μαζί με το μητρικό γάλα (μικτή διατροφή).

Δεν είναι πολύ πιθανό να μην έχεις αρκετό γάλα για να ταΐσεις το μωρό, καθώς η χαμηλή παροχή γάλακτος είναι σπάνια. Οι περισσότερες μαμάδες παράγουν εύκολα αρκετό γάλα για το μωρό τους, ή για περισσότερα από ένα μωρά, αν έχουν δίδυμα.

Αν αρχίσεις να δίνεις γάλα φόρμουλας στο μωρό, μαζί με το μητρικό γάλα, μπορεί να βρεθείς σε ένα φαύλο κύκλο. Επειδή το μωρό θα χρειάζεται λιγότερο μητρικό γάλα, καθώς θα λαμβάνει και βρεφικό γάλα, οι μαστοί σου θα μειώσουν την ποσότητα του γάλακτος που παράγουν. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου παράγει γάλα με βάση την προσφορά και ζήτηση.

Γενικά συνίσταται να προσπαθήσεις να δώσεις στο μωρό μόνο μητρικό γάλα για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του. Ο θηλασμός προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία του μωρού σου, συμπεριλαμβανομένης και της προστασίας από ασθένειες.

Όμως οποιαδήποτε ποσότητα θηλασμού έχει θετική επίδραση. Όμως, όσο περισσότερο το θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της προστασίας και τόσο μεγαλύτερα τα οφέλη. Ο θηλασμός βοηθά επίσης τη μητέρα να προστατευτεί από τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο των ωοθηκών. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος μετά τη γέννα.

Το μωρό σου πίνει αρκετό μητρικό γάλα εάν:

– το τάισμα γίνεται εύκολα και χωρίς πόνο για εσένα
– το μωρό έρχεται στο στήθος με δική του πρωτοβουλία
– το μωρό είναι χαρούμενο μετά το τάισμα
– το μωρό έχει ένα καλό τόνο στο χρώμα του δέρματος του
– το μωρό βρέχει περίπου 5 με 8 πάνες το 24ωρο και μόλις από την 14η ημέρα αρχίζει να κερδίζει βάρος

Να θυμάσαι ότι σχεδόν όλα τα νεογέννητα χάνουν λίγο από το αρχικό βάρος της γέννησης τους. Όμως, μέσα σε 3 με 5 ημέρες, θα πρέπει να αρχίσει να βάζει και πάλι σε βάρος.
Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το θηλασμό και σκέφτεσαι να δώσεις γάλα φόρμουλας στο μωρό, πριν το κάνεις, βεβαιώσου ότι το μωρό έχει καταφέρει να θηλάσει σωστά. Αν μπορείς, άφησε το μωρό να θηλάζει όποτε έχει όρεξη, αντί να προσπαθείς να το κάνεις να ακολουθήσει μια ρουτίνα διατροφής.

Originally posted 2014-08-29 09:21:26.