Τι θα πρέπει να κάνετε στην εγκυμοσύνη για να αποφύγετε μελλοντικές διαταραχές του παιδιού
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΥΓΕΙΑ

Τι θα πρέπει να κάνετε στην εγκυμοσύνη για να αποφύγετε μελλοντικές διαταραχές του παιδιού

November 19, 2021

author:

Parenting.gr

Τι θα πρέπει να κάνετε στην εγκυμοσύνη για να αποφύγετε μελλοντικές διαταραχές του παιδιού

Είναι γεγονός πως είναι αρκετά δύσκολο να περιγράψουμε τους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη διαταραχών σε ένα παιδί, καθώς και τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αργότερα κάποιο σύνδρομο. Στην προκειμένη περίπτωση με τον όρο διαταραχή εννοούμε “χαρακτηριστικά” που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στην πορεία της ζωής του όπως κοινωνική διαστροφή, απομόνωση, υπερκινητικότητα ή απόσπαση προσοχής.

Σύμφωνα με πρόσφατη ιατρική έρευνα, τα παιδιά εμφανίζουν ολοένα και περισσότερες διαταραχές (με κάθε είδους περίεργο όνομα)  που συνδέονται με τη συμπεριφορά και τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η πλειοψηφία των γονιών με παιδιά που εμφανίζουν διαταραχές, κατηγορεί τον εαυτό της για αυτήν την εξέλιξη και νιώθει έντονες ενοχές για τη συμπεριφορά του παιδιού. Συχνά, αναρωτιούνται τί έκαναν λάθος στην ανατροφή των παιδιών και πώς η δική τους συμπεριφορά μπορεί να επηρέασε την κατάσταση.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το Μαιευτήρα – Γυναικολόγο  Δρ. Seema Sharma, συχνά δεν ευθύνεται η ανατροφή των παιδιών στην ανάπτυξη διαταραχών. Αντίθετα, μπορεί να ευθύνονται τα γονίδια ή η περίοδος της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, πιθανή έκθεση της μέλλουσας μητέρας σε συγκεκριμένες τοξίνες είναι πολύ πιθανό να συμβάλει στην ανάπτυξη συγκεκριμένων μαθησιακών δυσκολιών. Συνεπώς, μικρές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και σε άλλες πτυχές της ζωής της εγκυμονούσας, θα μπορούσαν να αποτρέψουν συγκεκριμένες μαθησιακές δυσκολίες και μελλοντικά σύνδρομα.

Συγκεκριμένα, μέλλουσες μαμάδες θα ήταν καλό να:

Σταματήσετε το κάπνισμα και να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα 

Θα πρέπει να βρίσκεστε σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από κάποιον που καπνίζει. Κάτι τέτοιο πρακτικά σημαίνει πως δεν θα πρέπει να βρίσκεστε ποτέ στο ίδιο δωμάτιο με ένα καπνιστή.

Αποφύγετε τοξίνες που βρίσκονται σε προϊόντα όπως βαφή μαλλιών ή απορρυπαντικά

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε σημαντικά τη χρήση προϊόντων όπως οι βαφές των μαλλιών και τα λευκαντικά ρούχων.  Δυστυχώς, για τις μέλλουσες μαμάδες που η εργασία τους επιβάλει πιο προσεγμένο ντύσιμο, δεν μένουν πολλές διαθέσιμες επιλογές. Καλό θα ήταν όμως να προσπαθήσουν να μείνουν μακρυά, τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν φυτικές βαφές.

Αποφύγετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα ή εντομοκτόνα που μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους για ανάπτυξη συγκεκριμένων ανικανοτήτων στο παιδί

Η πλήρης απομάκρυνση από τέτοιου είδους προϊόντα μπορεί να μοιάζει σχεδόν αδύνατη, αλλά ένα σχολαστικό πλύσιμο σε φρούτα και λαχανικά σας πριν την κατανάλωσή τους, θα σας φέρει πολύ κοντά στο στόχο σας.

Αποφύγετε τους κλειστούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

Με σκοπό να περιορίσετε την πιθανότητα να αρρωστήσετε και να χρειαστεί να λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Εάν παρόλα αυτά, ασθενήσετε, φροντίστε να αποφύγετε την χρήση φαρμάκων που περιέχουν αλκοόλ, κοκαΐνη και άλλα διεγερτικά (ακόμα και σε μικρές ποσότητες) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς είναι γνωστό πως επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού.

Ξεφλουδίζετε τα φρούτα πριν τα καταναλώσετε

Η φλούδα των φρούτων μπορεί να διαθέτει μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών σε ένα φρούτο, εκεί όμως συσσωρεύεται και η μεγαλύτερη ποσότητα των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους. Εάν δεν θέλετε να τα ξεφλουδίσετε, πρέπει να είστε πολύ σχολαστική με το πλύσιμο τους.