Τι είναι όλος αυτός ο πανικός με το μαρούλι και το επικίνδυνο βακτήριο;
Επικαιρότητα

Τι είναι όλος αυτός ο πανικός με το μαρούλι και το επικίνδυνο βακτήριο;

May 10, 2023

author:

Parenting.gr

Τι είναι όλος αυτός ο πανικός με το μαρούλι και το επικίνδυνο βακτήριο;

Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί έντονα στο Διαδίκτυο η είδηση ότι το CDC (Kέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων) των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές καλό είναι να αποφεύγουν να καταναλώνουν μαρούλι ρομάνα… Μια συγκεκριμένη ποικιλία μαρουλιού που συνδέεται με το επικίνδυνο κολοβακτηρίδιο E. Coli (Εσερίχια Κόλι). Μέχρι τη στιγμή που δόθηκε η σχετική ανακοίνωση από το CDC, 32 άνθρωποι είχαν νοσήσει σε 11 πολιτείες των ΗΠΑ. Περισσότεροι από 12 χρειάστηκε να νοσηλευθούν στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση του CDC ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι καταναλωτές που έχουν οποιονδήποτε τύπο μαρουλιού ρομάνα στο σπίτι τους δεν πρέπει να το φάνε και πρέπει να το πετάξουν, ακόμη κι αν κάποιος έφαγε από αυτό και δεν αρρώστησε.»Αντίστοιχα περιστατικά σημειώθηκαν στον Καναδά και συγκεκριμένα, 15 στο Κεμπέκ και 3 στο οντάριο. Κάπως έτσι και οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Υγείας στον Καναδά, εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Στη χώρα μας ως τώρα δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση από τις υγειονομικές Αρχές. Η Εσερίχια Κόλι είναι ένα κολοβακτηριδίο με πολλούς τύπους, αρκετοί από τους οποίους είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τον οργανισμό. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι η διάρροια με αίμα, οι κράμπες στο στομάχι, η ναυτία και ο εμετός. Πολλές φορές κρίνεται αναγκαία η νοσηλεία του ασθενούς αφού αρκετοί τύποι του βακτηριδίου μπορούν να προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια ή και θάνατο. Σε κάθε περίπτωση, από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχετική ανακοίνωση για τη χώρα μας, δεν συντρέχει και λόγος ανησυχίας. Μεγάλη προσοχή όμως από πού αγοράζουμε λαχανικά αλλά και σε τι κατάσταση είναι τα λαχανικά αυτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το εν λόγω βακτήριο είναι ορατό ή βρίσκεται στα ταλαιπωρημένα λαχανικά μόνο! Το καλό πλύσιμο των λαχανικών ακόμα κι αν αυτά βρίσκονται σε συσκευασία που αναγράφει ότι είναι έτοιμα για κατανάλωση, είναι απαραίτητο. Extra tip: χρησιμοποιείστε ξίδι και μαγειρική σόδα στο πλύσιμό τους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να εξουδετερώσουν την Εσερίχια Κόλι.

Originally posted 2018-11-22 13:08:36.