Τι διδάσκει η φύση στα παιδιά μας
7hmeres Eίμαι μαμά Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς

Τι διδάσκει η φύση στα παιδιά μας

December 10, 2019

author:

Parenting.gr

Τι διδάσκει η φύση στα παιδιά μας

Princess-of-NatureΠολλοί πιστεύουν ότι η φύση μπορεί να διδάξει ωφέλιμα πράγματα στους ανθρώπους πόσο μάλλον και στα παιδιά! Δεν είναι ότι μαθαίνουμε πολλά για τη φύση κάνοντας μια βόλτα σε ένα δάσος, ή στο βουνό ή στην εξοχή αλλά παίρνουμε σημαντικά μαθήματα για τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Στη φύση υπάρχει ενέργεια και όταν παρατηρούμε την ενέργεια αυτή και ανακαλύπτουμε διάφορα στοιχεία μπορούμε να διαπιστώσουμε πολλά για τον εαυτό μας και τη ζωή μας! Η διάδραση με τη φύση βοηθά το παιδί να διευρύνει τους ορίζοντές του και να αναπτύξει την προσωπικότητά του.
Τι όμως μπορεί να μας διδάξει η φύση συγκεκριμένα;

Χαράαρχείο λήψης
Η χαρά του να ακούς τους ήχους της φύσης, να μυρίζεις τα λουλούδια και το ξύλο, να βλέπεις ζωάκια, να παρατηρείς τα χρώματα, να χαίρεσαι τη ζωή τόσο απλά! Ας θυμηθούμε ως παιδιά αλλά και ως μεγάλοι την ωραία αίσθηση που νιώθουμε όταν είμαστε στη φύση. Περνάμε ωραία με απλά πράγματα. Και τα παιδιά τρελαίνονται να ανακαλύπτουν κάτι καινούργιο!

Έκφραση
Απλά κάντε μια βόλτα με το παιδί και παρατηρήστε την ομορφιά της φύσης. έπειτα ρώτα τί του άρεσε πιο πολύ. Οτιδήποτε και να σου πει θα του έχει δοθεί ένα κίνητρο να εκφραστεί και να επικοινωνήσει με εσένα και τους φίλους του. Είναι ένας τρόπος να μοιραστεί τις εμπειρίες του κι όχι μόνο με τα λόγια αλλά μπορεί να εμπνευστεί και να βγάλει φωτογραφίες, να φτιάξει ανοιξιάτικες κατασκευές, μια ζωγραφιά, μια μελωδία, μια ιστορία!

Η φύση δε ζορίζεται!2743579459_4cfbb77613
Πάντα βρίσκει το μονοπάτι με τη λιγότερη αντίσταση. Η φύση μας διδάσκει όσο την παρατηρούμε ότι η λιγότερη αντίσταση είναι το κλειδί της επιβίωσης και της επιτυχίας. Δε σημαίνει ότι δεν προσπαθεί αλλά βρίσκει τρόπους αντιμετώπισης και ανοιχτά μονοπάτια. Το ποτάμι πάντα κυλάει προς τα κάτω κι όχι προς τα πάνω, ένα λουλούδι βρίσκει ένα άνοιγμα στο πεζοδρόμιο και ξεφυτρώνει. Με λίγα λόγια η φύση χρησιμοποιεί την ενέργειά της για να επιβιώσει όσο το δυνατόν καλύτερα και δεν αναλώνει την ενέργειά της για να παλεύει με τις συνθήκες. Γιατί έτσι χάνει την ενέργειά της. Πολλές φορές το περιβάλλον μας βομβαρδίζει με δυσκολίες και προκλήσεις. Αντί να παλεύουμε εναντίον τους αν τις αγκαλιάσουμε μπορούμε να βρούμε πιο εποικοδομητικές λύσεις. Αντί λοιπόν το λουλούδι να παλέψει με το τσιμέντο βρίσκει ένα άνοιγμα για να συνεχίσει να είναι λουλούδι!

Τα άκαμπτα δέντρα σπάνε σε μία καταιγίδα ενώ τα ευλύγιστα επιβιώνουν!
Παρατηρώντας τα δέντρα λέγοντας στο παιδί ότι τα άκαμπτα δέντρα σπάνε μπορείς να του μεταφέρεις το μήνυμα ότι η φύση μας δείχνει πως η ικανότητα να παραμένουμε ευέλικτοι σε δύσκολες στιγμές χωρίς να αντιστεκόμαστε ίσως να είναι προς την επιβίωση μας! Είναι πιο αποτελεσματικό να αποβάλλουμε τις αντιστάσεις και να αντιμετωπίζουμε το κάθε πρόβλημα με ευλυγισία γιατί με το να μην είμαστε σκληροί επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να βρει λύσεις! Όπως τα εύκαμπτα δέντρα δηλαδή που πάνε με τον άνεμο για να μην σπάσουν!

Η φύση δεν προσπαθεί να γίνει κάτι που δεν είναι!OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Πόσο συχνά δεν έχουμε αναρωτηθεί πώς θα ήταν αν ήμασταν κάποιοι άλλοι ή αν είχαμε περισσότερα πράγματα; Πόσες φορές ένα παιδί αλλάζει κάτι πάνω του ή στα ρούχα του για να μοιάζει με κάποιον άλλον; Η φύση μας δείχνει πως δεν προσφέρουμε και πολλά στον εαυτό μας και στους γύρω μας εάν προσπαθούμε να γίνουμε κάποιοι άλλοι. Μπορεί ένα τριαντάφυλλο να γίνει τουλίπα; Εάν τελικά το κατάφερνε σίγουρα θα κατέστρεφε τα πέταλά της και το άρωμά της ώστε να γίνει σαν της τουλίπας και φυσικά δε θα υπήρχε στον κόσμο το τριαντάφυλλο, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να αναπτυχθεί και να γίνει το καλύτερο και ακόμα πιο όμορφο τριαντάφυλλο! Όταν λοιπόν σκεφτόμαστε να γίνουμε κάποιοι άλλοι καταπιέζουμε τα χαρακτηριστικά αυτά που στην πραγματικότητά αν τα ενισχύαμε θα μπορούσαν να ξεδιπλώσουν τον καλύτερο εαυτό μας! Τι πιο ωφέλιμο για το παιδί μας να καταλάβει πόσο σημαντικό και μοναδικό είναι;

Λαμβάνοντας αυτά υπόψη μπορούμε να προσπαθήσουμε μέσω της παρατήρησης στη φύση να τα μεταδώσουμε στα παιδιά μας! Και την επόμενη φορά που ίσως μας κάνουν να θυμώσουμε μπορούμε να θυμηθούμε ότι η φύση δεν παλέυει, ότι παραμένει ευλύγιστη και αναγνωρίζει τη μοναδικότητα!

Διάβασε επίσης: Οργάνωσε μια δραπέτευση στη φύση!

Originally posted 2015-04-20 06:00:38.