Τι δεν πρέπει να κάνεις ενώ το παιδί εκπαιδεύεται για να βγάλει την πάνα!
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ

Τι δεν πρέπει να κάνεις ενώ το παιδί εκπαιδεύεται για να βγάλει την πάνα!

December 29, 2019

author:

Parenting.gr

Τι δεν πρέπει να κάνεις ενώ το παιδί εκπαιδεύεται για να βγάλει την πάνα!

Για να γίνει η απεξάρτηση από την πάνα, μια ομαλή διαδικασία όσο το δυνατόν περισσότερο, για εσάς και το παιδί, ρίξε μια ματιά για να δεις τι τείνει να λειτουργεί – και τι όχι.

Μην ξεκινήσεις τη λάθος στιγμή

Σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσεις νωρίτερα από όταν το παιδί είναι έτοιμο. Δες εδώ ποια σημάδια δείχνουν ότι θα βγάλει την πάνα. Επίσης, δεν είναι καλή ιδέα για να ξεκινήσεις την εκπαίδευση μια εβδομάδα πριν έρθει ένα νεογέννητο στο σπίτι, όταν αλλάζεις νταντά ή κατά οποιαδήποτε άλλη διασπαστική φάση στη ζωή του παιδιού. Τα μικρά παιδιά είναι πλάσματα ρουτίνας και οποιεσδήποτε αλλαγές στο συνηθισμένο πρόγραμμα τους είναι πιθανό να προκαλέσει αποτυχίες. Έτσι, περίμενε μέχρι τα πράγματα έχουν ηρεμήσει πριν ξεκινήσετε.

 Μην ασκείς πίεση

Αν το παιδί έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για την χρήση της τουαλέτας, αυτό είναι καλό. Αλλά δεν ωφελεί να το ωθείς να το κάνει πιο γρήγορα από ότι μπορεί να διαχειριστεί. Αν αγχωθεί με το θέμα, θα μπορούσε να αρχίσει να τα κρατάει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και άλλα προβλήματα.

Να μην ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα κάποιου άλλου

Δεν έχει σημασία πόσες φορές έχεις ακούσει τους γονείς, τα πεθερικά, ή κάποιον άλλο από μια παλαιότερη γενιά να σου λέει ότι θα πρέπει να βιαστείς και να αρχίσεις την εκπαίδευση, εσύ θα το κάνεις με το δικό σου πρόγραμμα. Η στρατηγική της εκπαίδευσης αλλάζει από τη μια γενιά στην επόμενη, και κάποια που ήταν συνήθης πρακτική όταν ήσουν εσύ παιδί, μπορεί να μην είναι πλέον ο κανόνας. Στις μέρες μας, είναι σύνηθες να περιμένουμε τα σήματα του παιδιού ότι είναι έτοιμο, αντί να επιβάλουμε εμείς ένα χρονοδιάγραμμα στο παιδί. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν πλήρως τους μύες της ουροδόχου κύστης και του ορθού τους μέχρι να γίνουν τουλάχιστον 18 μηνών.
Έτσι, αν ακούσει οποιεσδήποτε ιστορίες για το γιο του θείου Κώστα, που είχε εκπαιδευτεί από τα πρώτα του γενέθλια, απλά χαμογέλασε του, κάνε του ένα νεύμα και πες, “Εμείς έχουμε σχέδιο. Δεν ανησυχούμε και δεν αγχωνόμαστε καθόλου γι ‘αυτό.”

Μην τιμωρείς το παιδί

Δεν θα καταφέρεις τίποτα αν θυμώσεις ή αν τιμωρήσεις το παιδί, αν αυτό δεν ενδιαφέρεται για την διαδικασία, αν δεν κάθεται στο γιογιό, αν έχει ένα ατύχημα, ή αν έχει οποιοδήποτε από τα άλλα κοινά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα παιδιά όταν εκπαιδεύονται. Οι δυσκολίες είναι αναμενόμενες και η επίπληξη όχι μόνο θα κάνει λιγότερο ενδιαφέρουσα τη διαδικασία, αλλά θα πρέπει να φοβόμαστε επίσης ότι τα λάθη, μπορεί να το αναστατώσουν.

 

Διάβασε επίσης: Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι έτοιμο να βγάλει την πάνα;

Originally posted 2015-05-13 04:30:34.