Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια;
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια;

January 6, 2017

author:

Parenting.gr

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνεια;

Τα Θεοφάνεια θεωρούνται από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες γιορτές του Χριστιανισμού και γιορτάζονται στις 6 Ιανουαρίου, ως η ημέρα βάφτισης του Ιησού Χριστού, από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή.

Το γεγονός της βάπτισης είναι πολύ σημαντικό, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής τελετής εμφανίστηκε η Αγία Τριάδα με όλες τις μορφές της.

Την ώρα που βαπτιζόταν ο Ιησούς (υιός), σύμφωνα με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, ακούστηκε η φωνή του Θεού να λέει Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα(Πατήρ) και εμφανίστηκε το Άγιο Πνέυμα με τη μορφή ενός λευκού περιστεριού.

Η ταυτόχρονη εμφάνιση της Αγίας Τριάδας, είναι ένα σημείο αναφοράς για τη χριστιανική θρησκεία και ο όρος Θεοφάνεια, προκύπτει ακριβώς από αυτό, καθώς εννοιολογικά σημαίνει Θεός και φαίνομαι.

Η γιορτή αυτή είναι διαδεδομένη και ως Φώτα, κάθως τα σημαντικά γεγονότα που έγιναν εκείνη την ημέρα, έδωσαν το φως σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Το πιο παραδοσιακό και διαδεδομένο έθιμο των Φώτων, είναι ο Αγιασμός των υδάτων και το πιάσιμο του Σταυρού.

Οι ιερείς μαζί με τους πιστούς , ξεκινούν ακολουθία από την εκκλησία προς τα νερά που θα γίνει ο αγιασμός και το πιάσιμο του Σταυρού. Ο ιερέας πετά το Σταυρό στο νερό και οι λεγόμενοι Βουτηχτάδες, νεαρά συνήθως και “θαρραλέα” άτομα βουτάνε για να τον πιάσουν.

Λέγεται πως εκείνος που θα τα καταφέρει, θα έχει ευλογία και καλοτυχία για τον ίδιο και για το σπίτι του. Πέρα από αυτό, συνηθίζεται να αγιάζουν τις εικόνες  και τα σπίτια.

Μια άλλη παράδοση, που έχει αρχίσει να χάνεται στις μεγάλες πόλεις, είναι τα κάλαντα των Φώτων. Πέρα από τα κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν και τα κάλαντα των Θεοφανείων, που ποικίλλουν ανάλογα με τον τόπο.

Παράλληλα, εκείνη την ημέρα  το φως διώχνει το κακό από τις πόλεις και τα χωριά, που τα παλιά χρόνια συμβόλιζαν οι καλικάντζαροι και τα ξωτικά.

Οι καλικάντζαροι είναι μικρά πλάσματα που θέλουν να προκαλούν ζημιές, και μέχρι την ημέρα της κάθαρσης κυκλοφορούν ανενόχλητοι και πριονίζουν τον κορμό από το δέντρο της γης . Στις γιορτές, ανεβαίνουν στην επιφάνεια και αρπάζουν όποιον κυκλοφορεί το βράδυ για να χορέψουν μαζί του μέχρι να τον εξαντλήσουν (ο χορός των καλικάντζαρων).

Όταν έρθει η μέρα των Φώτων και τα σπίτια αγιαστούν, οι καλικάντζαροι γυρνάνε πίσω στο κέντρο της γης, όπου ο κορμός που κατέστρεφαν, τώρα πια είναι ολόκληρος και γερός για να ξαναρχίσουν το πριόνισμα.

Χρόνια Πολλά σε όλους!