Τι αισθάνεται το μωρό μέσα στην κοιλιά μας;
ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι αισθάνεται το μωρό μέσα στην κοιλιά μας;

February 14, 2021

author:

Parenting.gr

Τι αισθάνεται το μωρό μέσα στην κοιλιά μας;

Εσύ αγγίζεις τρυφερά τη φουσκωμένη σου κοιλίτσα και ονειρεύεσαι τη στιγμή που το παιδί σου, θα βρεθεί στην αγκαλιά σου. Σκέφτεσαι τις αλλαγές στη ζωή σου και στη ζωή της οικογένειας σου. Νιώθεις πότε το μωρό κινείται και πότε κοιμάται. Νομίζεις ότι νιώθεις πότε είναι ήρεμο και πότε θυμωμένο ή τρομαγμένο. Έχεις αναρωτηθεί όμως τι νιώθει εκείνο; Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα βρέφη έρχονται στον κόσμο χωρίς να έχουν καμιά προηγούμενη “σχέση” με αυτόν. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει αλλάξει ριζικά. Έρευνες έχουν ρίξει φως στο “σκοτεινό” και εντυπωσιακό κομμάτι της εγκυμοσύνης και έχουν κατανοήσει  τις αισθήσεις του εμβρύου!

Τι αισθάνονται άραγε τα μωρά μας μέσα στην κοιλιά; Ποιες από τις αισθήσεις τους λειτουργούν και πότε;

Γεύση

Είναι η πρώτη αίσθηση που αναπτύσσεται. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι κατά την 20η εβδομάδα της κύησης το έμβρυο διαθέτει δεκαπλάσιες γευστικές απολήξεις συγκριτικά με ένα νεογέννητο μωράκι. Η αίσθηση της γεύσης χρησιμεύει στα έμβρυα για να γεύονται το αμνιακό υγρό, το οποίο αλλάζει γεύση ανάλογα με τις τροφές που καταναλώνει η μαμά!

Ακοή

Όταν το έμβρυο γίνει 20 εβδομάδων, ξεκινάει να αντιλαμβάνεται τους ήχους, με πρώτο τον ήχο της καρδιάς της μαμάς. Ένα μήνα μετά ξεχωρίζει δειλά τη φωνή της μαμάς και του μπαμπά, ακούει μουσική και τα παραδοσιακά ελληνικά νανουρίσματα που του τραγουδούν. Αντιδρά απότομα και τρομάζει με τους έντονους θορύβους, παρόλο που στα δικά του αυτιά φτάνουν αρκετά μειωμένοι, αφού απορροφώνται από το αμνιακό υγρό και  το δέρμα.
shutterstock_361364801
Αφή

Μετά την συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου, τα έμβρυα αναπτύσσουν σταδιακά την αφή τους και εξερευνούν συνεχώς τον χώρο τους. Περιεργάζονται τα όρια του αμνιακού σάκου και τον ομφάλιο λώρο. Καταλαβαίνουν τα τρυφερά χάδια στην κοιλιά και εντυπωσιάζονται όταν ένα αντικείμενο εισβάλλει στον σάκο τους. Κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων μάλιστα, οι γιατροί είναι πολύ προσεχτικοί για να μην τραυματίσουν το υπερδραστήριο έμβρυο. Μετά την 23η εβδομάδα της κύησης το μωρό μπορεί να νιώσει πόνο.

Όραση

Τα έμβρυα κολυμπούν μέσα στο αμνιακό υγρό, οπότε δεν ανοίγουν πολύ τα ματάκια τους, προκειμένου να τα προστατεύσουν. Όμως, η όρασή τους αναπτύσσεται σταδιακά και έτσι αντιλαμβάνονται την παρουσία του έντονου φωτός. Επίσης, καταλαβαίνουν τις διαφορές στα χρώματα και ξεχωρίζουν το κόκκινο.

Μνήμη

Τα έμβρυα έχουν την ικανότητα να καταγράφουν εμπειρίες, όπως τα τραγούδια ή τα νανουρίσματα που ακούν στην κοιλιά. Οι μνήμες αυτές μπορούν να παραμείνουν ζωντανές ακόμα και ένα χρόνο μετά τη γέννησή τους.

Συναισθήματα

Το έμβρυο καταλαβαίνει τις εναλλαγές στα συναισθήματα της μαμάς του.  Με τις αισθήσεις του “πιάνει” τις αλλαγές  στη συμπεριφορά της μητέρας του και λαμβάνει τα αντίστοιχα μηνύματα. Για παράδειγμα, όταν η μαμά βιώνει μια αγχωτική εμπειρία,  η γεύση του αμνιακού υγρού αλλάζει και το έμβρυο το αντιλαμβάνεται. Αντίστοιχα όταν είναι ήρεμη και ευτυχισμένη, το έμβρυο νιώθει αυτή τη γαλήνη και την απολαμβάνει.

Originally posted 2016-09-28 04:30:42.