Τηλεόραση: χρησιμοποίησε την σωστά!
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τηλεόραση: χρησιμοποίησε την σωστά!

June 7, 2019

author:

Parenting.gr

Τηλεόραση: χρησιμοποίησε την σωστά!

TV_0912

Σίγουρα η τηλεόραση αποτελεί πηγή εκπαίδευσης και διασκέδασης για τα παιδιά. Όμως η κατάχρηση του μέσου αυτού έχει αρνητικές συνέπειες για το παιδί μας. Δες μερικούς πρακτικούς τρόπους για να περιορίσεις το χρόνο που το παιδί βλέπει τηλεόραση και να τον κάνεις πιο δημιουργικό.

Περιόρισε το χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης:
– Γέμισε το δωμάτιο στο οποίο παρακολουθεί τηλεόραση με ποικίλες άλλες μη τεχνολογικής φύσης δραστηριότητες, όπως βιβλία, παιδικά περιοδικά, παζλς, επιτραπέζια παιχνίδια κ.α. Έτσι θα ενθαρρύνεις να ασχοληθεί με διαφορετικά πράγματα, εναλλακτικά της τηλεόρασης.
– Κράτησε την τηλεόραση έξω από το παιδικό δωμάτιο.
– Κλείσε την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων.
– Μην επιτρέπεις στο παιδί να παρακολουθεί τηλεόραση όταν μελετά για το σχολείο.
– Παρουσίασε την τηλεόραση σαν ένα προνόμιο, το οποίο τα παιδιά πρέπει να κερδίσουν και όχι σαν ένα δικαίωμα που τους ανήκει. Επισήμανε ότι η παρακολούθηση θα επιτρέπεται μόνο αφού το διάβασμα και οι υποχρεώσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Δοκίμασε την απαγόρευση της τηλεθέασης μεσοβδόμαδα. Οι σχολικές υποχρεώσεις, οι αθλητικές δραστηριότητες και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις των γονιών μειώνουν ήδη αρκετά τον οικογενειακό χρόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες. Μαγνητοσκόπησε εκπομπές που προβάλλονται μεσοβδόμαδα και διέθεσε το χρόνο του αποκλειστικά το σαββατοκύριακο για την τηλεόραση. Έτσι, θα έχετε περισσότερο χρόνο μαζί για γεύματα, παιχνίδια, φυσική άσκηση και μελέτη μέσα στην εβδομάδα.

Δώσε το καλό παράδειγμα. Περιόρισε και εσύ το χρόνο που παρακολουθείς τηλεόραση.

Έλεγξε τις εκπομπές που βλέπει. Ψάξε για προγράμματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε όλοι μαζί. Διάλεξε κατάλληλες για την ηλικία του εκπομπές, χωρίς βίαιο ή αντίθετο στις αρχές της οικογένειας περιεχόμενο. Επέλεξε παραγωγές που να προωθούν τις δραστηριότητες, τα χόμπι και την εκπαίδευση (ανάγνωση, επιστήμη κλπ).

Δες πρώτος την εκπομπή. Σιγουρέψου ότι είναι κατάλληλη, πριν τη δει το παιδί.

Αξιοποίησε τις αξιολογήσεις. Δώσε βάση στην ομαδοποίηση των προγραμμάτων ανάλογα με την ηλικία του τηλεθεατή που εμφανίζεται πάνω στην οθόνη κατά την έναρξή τους ή που χαρακτηρίζει την κάθε επιλογή στα τηλεοπτικά περιοδικά.

Κάνε χρήση του τηλεοπτικού ελέγχου. Μερικές τηλεοπτικές συσκευές σήμερα, διαθέτουν σύστημα μπλοκαρίσματος προγραμμάτων, τα οποία ξέρετε ήδη ότι δεν θέλετε να δει.

Κατάστρωσε ένα οικογενειακό τηλεοπτικό χρονοδιάγραμμα. Σκέψου κάτι που αρέσει σε όλους σας. Έπειτα τοποθέτησε το χαρτί σε ορατό από όλους σημείο (π.χ. στο ψυγείο) έτσι ώστε ο καθένας να γνωρίζει πότε παρακολουθούμε τι. Και φυσικά, επιβεβαίωσε ότι η τηλεόραση έκλεισε μετά το τέλος των προγραμματισμένων εκπομπών, χωρίς ζάπινγκ και τα λοιπά.

Δείτε μαζί τηλεόραση. Αν δεν αντέξεις να το δεις όλο, τουλάχιστον παρακολούθησε τα πρώτα λεπτά ώστε να αξιολογήσεις το κλίμα και την καταλληλότητα.

Συζητήστε με τα παιδιά αυτά τα οποία βλέπουν στην τηλεόραση και πες τις δικές σου απόψεις και αξίες. Αν δεις πράγματα στην οθόνη με τα οποία δεν συμφωνείς, κλείσε την τηλεόραση και δώσε ερεθίσματα στο παιδί διατυπώνοντας ερωτήσεις όπως: “Νομίζεις ότι είναι φυσιολογικό αυτοί οι άντρες να τσακώνονται; Τι θα μπορούσαν να κάνουν εναλλακτικά; Εσύ τι θα έκανες;”. Αν άνθρωποι ή χαρακτήρες κακομεταχειρίζονται ή πέφτουν θύματα ρατσιστικής αντιμετώπισης στην τηλεόραση, είναι κατάλληλη ευκαιρία να του διδάξεις ότι πρέπει όλοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Μέσα από την τηλεόραση, μπορείς να το εξηγήσεις δύσκολα θέματα και να εκφράσεις τις σκέψεις σου για θέματα όπως το σεξ, την αγάπη, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το κάπνισμα, την εργασία, την συμπεριφορά και την οικογενειακή ζωή. Μάθε στα παιδιά σου να ρωτούν και να μαθαίνουν από όσα παρακολουθούν στην τηλεόραση.

Μάθε πως αντιμετωπίζουν την τηλεόραση οι άλλοι. Συζήτησε με άλλους γονείς, με τον παιδίατρο και με τους εκπαιδευτικούς για το πως να παρακολουθούν τα παιδιά τηλεόραση και ποια προγράμματα έχουν να σου συστήσουν.

Originally posted 2014-07-01 10:17:21.