Τεχνικές για να μάθει να τακτοποιεί το δωμάτιό του!
ΝΗΠΙΟ ΠΑΙΔΙ ΠΑΙΔΙ

Τεχνικές για να μάθει να τακτοποιεί το δωμάτιό του!

September 4, 2019

author:

Parenting.gr

Τεχνικές για να μάθει να τακτοποιεί το δωμάτιό του!

Είναι πραγματικά σπάνιο (και μεγάλη τύχη) για έναν γονέα, το παιδί να προτίθεται μόνο του να καθαρίσει το δωμάτιό του. Τα περισσότερα παιδιά δεν ασχολούνται καθόλου με το συμμάζεμα του δωματίου τους και αδιαφορούν πλήρως για την εικόνα του.  Προφανώς,  το να κλείσεις την πόρτα στο χάος είναι η ευκολότερη λύση παρόλο που δεν είναι η καλύτερη.
Προσπάθησε, λοιπόν,  να καταστήσεις τον καθαρισμό του δωματίου του παιδιού σου λίγο πιο εύκολη διαδικασία, οργανώνοντας το χώρο του και λαμβάνοντας υπόψη τα θέλω του.
Παρακάτω θα βρεις  μερικές ιδέες για να γίνει ο καθαρισμός του δωματίου ευκολότερη διαδικασία:

Old clothes, new memories_1Απαλλάξου από τα περιττά
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει ο καθαρισμός του δωματίου  πιο εύκολος, είναι η απαλλαγή από τα παραπανίσια ρούχα, παιχνίδια και βιβλία. Απομάκρυνε τα ρούχα που δεν του κάνουν πια, τα παιχνίδια με τα οποία δεν έχει παίξει εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες και τα βιβλία που είναι  φθαρμένα ή για πιο μικρά παιδιά. Μπορείς να χαρίσεις αυτά τα αντικείμενα, ή, αν είναι σε καλή κατάσταση, μπορείς να τα πουλήσεις!

Καθάρισε με μουσική
Ντύσε την ώρα της καθαριότητας με μουσική και καθαρίσε “χορεύοντας” μαζί με το μικρό σου! Εκτός των άλλων, θα κάψεις μερικές επιπλέον θερμίδες και θα γελάσεις!

kids-rugsΔημιούργησε πτέρυγες
Ένας απλός τρόπος για να γίνει ο καθαρισμός πιο εύκολος είναι να δημιουργήσεις χώρους, όπως σε έναν παιδικό σταθμό. Χρησιμοποίησε ράφια για να δημιουργήσεις έναν χώρο ανάγνωσης, τοποθέτησε το καλάθι για τα άπλυτα κοντά ή μέσα στην ντουλάπα του και οριοθέτησε το χώρο παιχνιδιού με ένα χαλί. Για να το βοηθήσεις να διατηρήσει το δωμάτιο του οργανωμένο, εξήγησέ του ότι πρέπει να κρατήσει τα αντικείμενα στις περιοχές όπου ανήκουν. Δηλαδή τα ρούχα, τα παπούτσια και τα άπλυτα στην ντουλάπα, τα παιχνίδια στον παιδότοπο και τα βιβλία στην περιοχή της ανάγνωσης.

Κάνε το να μοιάζει με παιχνίδι
Μια ιδέα για να απομακρυνθούν τα ρούχα από το πάτωμα, είναι αυτό το “μπάσκετ με άπλυτα”. Ενθάρρυνέ το, να “σκοράρει” στο καλάθι με ανταμοιβή πόντους για κάθε είδος ένδυσης που θα μπαίνει εύστοχα μέσα (πουκάμισα 1 πόντους, κάλτσες 2 πόντοι κλπ).
images (8)Σε μικρότερα παιδιά, μπορεί να φανεί σαν καλή ευκαιρία για μαθησιακή διαδικασία. Βάλτο να συγκεντρώσει τα πράγματα ανα χρώμα και πες του μπράβο, όταν το κάνει σωστά. Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις ¨και τις κατηγορίες “μέγεθος” και το “σχήμα” για τους πιο μικρούς μας φίλους.  Η ίδια τεχνική, μπορεί να εφαρμοστεί και για το μάζεμα των παιχνιδιών ή των βιβλίων.

339__ex_167-350x256Χρησιμοποίησε ετικέτες
Αν ο χώρος είναι μικρός ή χρειάζεσαι λεπτομερή οργάνωση, σκέψου την πιθανότητα αγοράς μερικών οικονομικών πλαστικών δοχείων. Ονόμασε τον κάθε κάδο με μια εικόνα που θα περιγράφη την χρησιμότητά του. Αυτό θα βοηθήσει την εξάλειψη του επιχειρήματος “Δεν ξέρω πού πηγαίνει”.

 

Κάνε το καθημερινή συνήθεια: Όρισε μια συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα (πχ. 30 λεπτά πριν πάει για ύπνο) ως το χρόνο που προορίζεται για τον καθαρισμό του υπνοδωματίου ή του παιδότοπού του. Ο καθημερινός καθαρισμός του δωματίου είναι πολύ πιο εύκολος και αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να ολοκληρωθεί η ημέρα!

Originally posted 2014-11-13 05:05:47.