Τεχνητή γονιμοποίηση: Πρωτοποριακό τεστ προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας
ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Τεχνητή γονιμοποίηση: Πρωτοποριακό τεστ προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας

July 14, 2020

author:

Parenting.gr

Τεχνητή γονιμοποίηση: Πρωτοποριακό τεστ προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας

shutterstock_111538643Ένα νέο τεστ που προβλέπει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να γλιτώσει τις γυναίκες από την ταλαιπωρία αλλά και την απογοήτευση των επαναλαμβανόμενων άκαρπων κύκλων εξωσωματικής.

Το τεστ ανιχνεύει ένα «γενετικό αποτύπωμα» στη μήτρα που καθιστά, σε ορισμένες περιπτώσεις, την εγκυμοσύνη σχεδόν αδύνατη.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν θετικό αποτέλεσμα από το τεστ μπορούν να αποφύγουν το σημαντικό κόστος που συνοδεύει κάθε κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης αλλά και τη σημαντική σωματική και ψυχολογική καταπόνηση που συνεπάγεται κάθε προσπάθεια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νικ Μάκλον, διευθυντή του κέντρου γονιμότητας Complete Fertility Centre στο Σαουθάμπτον και υπεύθυνο των δοκιμών που αφορούσαν στην εφαρμογή του τεστ, «αρκετές γυναίκες υποβάλλονται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους εξωσωματικής χωρίς επιτυχία παρά το γεγονός ότι το έμβρυο είναι υγιές και μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές κατά πόσο το τοίχωμα της μήτρας ευθύνεται για αυτήν την αποτυχία».

Ο ειδικός συμπληρώνει πως «η μη φυσιολογική έκφραση των γονιδίων στο τοίχωμα της μήτρας μπορεί να εντοπιστεί σε αρκετές από αυτές τις γυναίκες». Ένα συγκεκριμένο γονιδιακό «αποτύπωμα» στη μήτρα συνδέεται με τη βέβαιη αποτυχία του κύκλου τεχνητής γονιμοποίησης, εύρημα εξαιρετικά χρήσιμο ώστε να κατανοηθεί καλύτερα γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις αποτυγχάνει η προσπάθεια εξωσωματικής.

Το πρωτοποριακό τεστ περιλαμβάνει το γενετικό έλεγχο βάσει βιοψίας σε δείγμα από τη μήτρα της γυναίκας. Ο Μάκλον διεξήγαγε δοκιμή σε 115 γυναίκες ώστε να εξετάσει την αποτελεσματικότητα του τεστ. Ορισμένες από τις γυναίκες ήταν απολύτως υγιείς, ενώ άλλες είχαν διαγνωστεί με τη λεγόμενη επαναλαμβανόμενη αποτυχία εμφύτευσης (recurrent implantation failure).

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports καταδεικνύει ότι το τεστ αναγνώρισε με επιτυχία τις γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με επαναλαμβανόμενη αποτυχία εμφύτευσης.

Για τις γυναίκες αυτές, οι πιθανότητες να επιτευχθεί εγκυμοσύνη είναι ελάχιστες, οπότε ο γιατρός θα μπορεί να παράσχει την κατάλληλη καθοδήγηση και υποστήριξη στην ασθενή ώστε να μην επενδύσει χρόνο, προσπάθεια και χρήματα σε επαναλαμβανόμενους κύκλους εξωσωματικής που δεν θα αποδώσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το τεστ πρόκειται να χορηγηθεί και να δοκιμαστεί στο πλαίσιο εκτενέστερης έρευνας ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα και η ακρίβειά του.

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστε επίσης:

Διατροφή για μια υγιή εγκυμοσύνη

Πως να κοιμάσαι καλύτερα κατά την εγκυμοσύνη!

ΒΙΝΤΕΟ: Πώς αλλάζουν τα όργανα της μητέρας στην εγκυμοσύνη