Τελικά είναι τα ψηφιακά βιβλία καλή επιλογή για τα παιδιά μας;
Eκπαίδευση Γωνιά της μαμάς

Τελικά είναι τα ψηφιακά βιβλία καλή επιλογή για τα παιδιά μας;

October 28, 2019

author:

Parenting.gr

Τελικά είναι τα ψηφιακά βιβλία καλή επιλογή για τα παιδιά μας;

Mother and girl with E-bookΜε αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ψηφιακού Βιβλίου που διανύουμε, είναι μια καλή ευκαιρία να εξετάσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των ψηφιακών βιβλίων σαν εναλλακτικό ανάγνωσμα για τα παιδιά μας, σε σχέση με τα κλασικά βιβλία. Είναι γεγονός ότι τα παιδιά μας ανήκουν σε μια γενιά πλήρως απορροφημένη από την χρήση υπολογιστών και δεν θα πρέπει αν μας εκπλήσσει το ενδεχόμενο να δούμε παραδοσιακές συνήθειες, όπως το ξεφύλλισμα ενός βιβλίου, να αντικαθίσταται ολικά από το ρολάρισμα ενός ebook στο tablet μας. Ας δούμε τα υπέρ και τα κατά της πρακτικής αυτής:

 

Πλεονεκτήματα
1. Τα παιδιά αναπτύσσουν καλύτερες δεξιότητες αλφαβητισμού πιο νωρίς, όταν διαβάζουν καλής ποιότητας e-books, με χαρακτηριστικά που προάγουν τις γλωσσικές και μαθησιακές δεξιότητες τους, όπως:

  • αν μελετούν λεξικά
  • αν υπάρχουν λέξεις που τονίζονται όταν ο αφηγητής τις διαβάζει
  • αν υπάρχουν παιχνίδια και διαδραστικές εικόνες που βοηθούν την εξέλιξη της ιστορίας

2. Τα παιδιά αλληλεπιδρούν περισσότερο με τους γονείς τους, όταν διαβάζουν e-books, σε σχέση με όταν διαβάζουν παραδοσιακά βιβλία.
3. Τα παιδιά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις μπορούν να επωφεληθούν από τα e-books. Μια μελέτη έδειξε ότι μετά την ομαδική ανάγνωση ενός e-book, τα παιδιά με αναπτυξιακές καθυστερήσεις παρουσίασαν βελτίωση στο λεξιλόγιό τους, καθώς και στην κατανόηση για το πως οι λέξεις μπορούν να χωριστούν συλλαβές.
4. Τα παιδιά μπορούν να διαβάζουν τα e-books ξανά και ξανά. Η επαναλαμβανόμενη ανάγνωση της ίδιας ιστορίας βελτιώνει τις δεξιότητες αλφαβητισμού των παιδιών.
5. Τα παιδιά μπορούν να απολαύσουν ένα e-book με δική τους πρωτοβουλία. Αυτό ενδέχεται να ενθαρρύνει τα παιδιά να διαβάζουν βιβλία πιο συχνά από ότι θα έκαναν διαφορετικά.
6. Τα ψηφιακά βιβλία είναι εύκολα και προσιτά. Μπορούν να μεταφορτωθούν σε υπολογιστές ή να μεταφέρονται σε φορητές συσκευές.
7. Τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα από τα e-books, όταν μοιράζονται την ανάγνωση με ενήλικες οι οποίοι θα τους μιλήσουν για την ιστορία. Αντίθετα, τα παιδιά μαθαίνουν λιγότερα όταν μελετούν τα e-books από μόνα τους.

Μειονεκτήματα
cq5dam.web.1280.12801. Οι γονείς δεν χρησιμοποιούν πολλές χρήσιμες στρατηγικές ανάγνωσης, ενώ μοιράζονται τα e-books (σε σύγκριση με τα παραδοσιακά βιβλία). Αντίθετα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι γονείς δεν μιλούν πολύ για την ιστορία και για το πως σχετίζεται με τη ζωή του παιδιού τους, αλλά αναφέρονται περισσότερο σε θέματα που αφορούν τα κουμπιά και τα παιχνίδια στο e-book. Διάβασε εδώ πως να δημιουργήσεις έναν μικρό αναγνώστη!
2. Τα παιδιά καταλαβαίνουν λιγότερα για την ιστορία από τα e-books. Μια μελέτη έδειξε ότι ενώ παιδιά γνώριζαν μερικές πληροφορίες για την ιστορία από ένα e-book, τα παιδιά που διάβασαν ένα κανονικό βιβλίο ήταν σε θέση να αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και καλύτερα τη σειρά των γεγονότων.
3. Οι διαδραστικές λειτουργίες των e-books θα μπορούσαν να αποσπούν την προσοχή. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιχνίδια και οι διαδραστικές συνδέσεις και τα πολλά κουμπιά των e-books, αποσπούν την προσοχή των παιδιών από την ιστορία.

Πώς θα επιλέξουμε καλής ποιότητας ψηφιακά βιβλία;

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ακόλουθες ιδιότητες των e-books, βοηθούν τα παιδιά να μαθαίνουν καλύτερα:

1. Οι εικόνες και τα διαδραστικά σημεία, θα πρέπει να βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν την ιστορία. Όταν η μουσική ή τα κινούμενα σχέδια προσθέτουν επιπλέον πληροφορίες που δεν σχετίζονται με την ιστορία, αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα των παιδιών να κατανοήσουν την ιστορία.
2. Τα παιχνίδια και οι διαδραστικές λειτουργίες θα πρέπει να ενεργοποιούνται μόνο αφού ο αφηγητής έχει τελειώσει την ανάγνωση της σελίδας. Πολλά e-books προσφέρουν πλέον διάφορες δυνατότητες (π.χ. μόνο ανάγνωση, χωριστά από τα παιχνίδια). Όταν το παιδί έρθει σε επαφή με την ιστορία για πρώτη φορά μέσω της ανάγνωσης, αυτό θα το βοηθήσει καλύτερα να κατανοήσει την ουσία.
3. Οι υπογραμμισμένες λέξεις που επισημαίνονται καθώς ο αφηγητής διαβάζει. Αυτό βοηθά τα παιδιά να κατανοήσουν τη σχέση ανάμεσα στις τυπωμένες λέξεις και σε αυτά που λέει ο αφηγητής.
4. Ένα λεξικό που εξηγεί τις δύσκολες λέξεις. Αυτό μπορεί να βοηθήσει πολύ στην οικοδόμηση πλούσιου λεξιλογίου.
5. Τα κουμπιά “Μπροστά” και “Πίσω”. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν το “γύρισμα των σελίδων” όπως σε ένα παραδοσιακό βιβλίο.
6. Οι επαναλαμβανόμενες επιλογές ανάγνωσης. Αυτή η λειτουργία επιτρέπει στα παιδιά να επαναλάβουν σελίδες, προτάσεις ή συγκεκριμένες λέξεις, μέθοδος η οποία βοηθά στην οικοδόμηση της κατανόησης στα παιδιά.

Originally posted 2015-03-02 04:30:42.