Aσφαλές βρεφικό δωμάτιο σε 5 βήματα!
ΒΡΕΦΟΣ ΠΑΙΔΙ

Aσφαλές βρεφικό δωμάτιο σε 5 βήματα!

August 10, 2019

author:

Parenting.gr

Aσφαλές βρεφικό δωμάτιο σε 5 βήματα!

Η διαδικασία επιλογής χρωμάτων και διακόσμησης για το βρεφικό δωμάτιο του μωρού σου είναι σίγουρα διασκεδαστική  και συγκινητική.  Εξαιρετικής σημασίας είναι όμως και τα ζητήματα ασφαλείας και τους αναλογεί ο ίδιος (ίσως και περισσότερος) χρόνος.

Εδώ θα βρεις πρακτικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις το δωμάτιο του μωρού σου όσο ασφαλές χρειάζεται.

shutterstock_426358144
1. Πώς θα είναι οι πρίζες και τα καλώδια ασφαλή στο δωμάτιο;

Πλέον δεν θεωρείται απαραίτητο να υπάρχουν καλύμματα στις πρίζες. Αυτό συμβαίνει επειδή οι σύγχρονες πρίζες έχουν ενσωματωμένη μια αυτόματη απώθηση που εμποδίζει τα παιδιά να κολλούν τα δάχτυλά τους ή άλλα αντικείμενα. Αν δεν είσαι σίγουρη για το πόσο παλιές είναι οι πρίζες σας, θα μπορούσες να ζητήσεις από έναν ηλεκτρολόγο να ελέγξει αν είναι κατασκευασμένες με το BS 1363: 1995.
Ωστόσο, μπορεί να επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις καλύμματα ούτως ή άλλως, για να αποτρέψεις το παιδί να συνδέσει συσκευές που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνες, όπως το πιστολάκι για τα μαλλιά. Αν και το ασφαλέστερο είναι να κρατήσεις τις συσκευές αυτές μακριά από το δωμάτιο.
Φρόντισε το εξωτερικό περίβλημα των καλωδίων ρεύματος να μην είναι ξεφτισμένο ή κατεστραμμένο. Ανάλογα την κατάστασή τους ίσως χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις.
Τα καλώδια και οι αγωγοί θα πρέπει να τοποθετούνται μακριά από το παιδί και μακριά από πηγές θερμότητας.
Μια καλή ιδέα είναι να εγκαταστήστεις έναν ηχητικό συναγερμό καπνού σε κάθε όροφο του σπιτιού σας. Αν έχετε θέρμανση ή κουζίνα αερίου, θα πρέπει να εγκαταστήσετε και μια ηχητική ειδοποίηση αερίου μονοξειδίου του άνθρακα. Κάνε δοκιμή των συναγερμών κάθε μήνα για να βεβαιωθείς ότι δουλεύουν και μην ξεχνάς να ελέγχεις τις μπαταρίες κάθε χρόνο.

shutterstock_267455273
2. Είναι τα παράθυρα και οι πόρτες είναι ασφαλείς;

Διάλεξε κουρτίνες και στόρια χωρίς κορδόνια ή καλώδια. Αν έχουν κορδόνια, να τα δένεις ψηλά και μακριά από το παιδί. Προτίμησε να ανοίγεις τα παράθυρα με ανάκληση αν υπάρχει, για να μην μπορεί το παιδί να βγαίνει έξω. Να τοποθετείς μακριά από τα παράθυρα έπιπλα και άλλα αντικείμενα στα οποία μπορεί να σκαρφαλώσει το παιδί. Τα μικρά παιδιά συχνά μαγκώνουν τα δάχτυλά τους στις πόρτες, όταν ξεκινούν να μπουσουλάνε. Τοποθέτησε στις πόρτες σφήνες για την προστασία των δακτύλων του παιδιού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι – κάποιοι μπαίνουν στο πλάι και κάποιοι ανάμεσα στην πόρτα και το πάτωμα.

shutterstock_132973334

3. Υπάρχει κάποια παλιά στρώση βαφής στους τοίχους;
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο μόλυβδος χρησιμοποιούνταν σαν συστατικό για κάποια είδη χρωμάτων. Τα χρώματα αυτά, αν βρίσκονται σε κακή κατάσταση μπορεί να δημιουργήσουν μια επικίνδυνη σκόνη. Αν το σπίτι σας χτίστηκε πριν τη δεκαετία του 1970 και εξακολουθεί να έχει την αρχική στρώση χρώματος, μπορεί να περιέχει χρώμα με μόλυβδο.
Αν η επιφάνεια είναι σε καλή κατάσταση, μπορεί να περαστεί με μια στρώση σύγχρονης βαφής αν είναι όμως  σε κακή κατάσταση και παρουσιάζει ξεφλούδισμα, θα πρέπει να αφαιρεθεί.
Τα μοντέρνα χρώματα βαφής δεν περιέχουν μόλυβδο, συνεπώς αν το σπίτι σας χτίστηκε μετά το 1970 πιθανότατα δεν περιέχει καθόλου χρώμα με βάση το μόλυβδο. Διάβασε εδώ συμβουλές για τη χρήση βαφών κατά την εγκυμοσύνη.

4. Πώς να τοποθετήσω τα έπιπλα ώστε να είναι ασφαλή;
Χρησιμοποίησε σταθερά έπιπλα που δεν θα ανατρέπονται εύκολα. Αν κάποια έπιπλα, όπως συρταριέρες ή ντουλάπες, είναι επίφοβα, στερέωσέ τα στους τοίχους. Μια απλή βάση στήριξης μπορεί να βοηθήσει.
Είναι πιθανό όμως, ως πολυάσχολη μητέρα, να σου ξεφύγουν πιθανοί κίνδυνοι. Έτσι, να θυμάσαι να κλείνεις τα συρτάρια ώστε να μην παγιδευτεί το κεφάλι ή τα δάχτυλα του παιδιού. Βάλε σύρτες στα χαμηλότερα συρτάρια που δεν θέλεις να ανοίγει και στερέωσε μαξιλάρια για προστασία σε γωνίες επίπλων. Προσοχή δεν αφήνουμε ποτέ το μωρό μόνο του στην αλλαξιέρα, όποια στήριξη κι αν έχουμε επιλέξει.  Οργανώσε λοιπόν σωστά το χώρο αλλαγής πάνας για να έχεις εύκολη πρόσβαση στα μωρομάντιλα, στις πάνες και στα άλλα είδη προσωπικής υγιεινής του μωρού.

shutterstock_63443509

5. Ποιο είναι το ασφαλέστερο μέρος για τον ύπνο του μωρού;
Όταν αγοράσετε κούνια, θα πρέπει να συμμορφώνονται με το BS EN 716-2: 2008. Το πρότυπο αυτό εξασφαλίζει ότι η κούνια είναι αρκετά βαθιά, ώστε να είναι ασφαλής για το μωρό. Εξασφαλίζει επίσης ότι οι ράβδοι έχουν τη σωστή απόσταση μεταξύ τους και ότι η κούνια δεν έχει προεξοχές ή σκαλοπάτια. Μέτρησε τις διαστάσεις της κούνιας για να βεβαιωθείς ότι το στρώμα ταιριάζει καλά.
Αν το κρεβατάκι είναι από δεύτερο χέρι ή δανικό, να είσαι προσεκτική. Βεβαιώσου ότι οι αποστάσεις ανάμεσα στις ράβδους δεν ξεπερνούν τα 6,5 εκατοστά. Φρόντισε να μην υπάρχουν προεξοχές στις πλευρές ή τα άκρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μωρό να βγει. Αν υπάρχει κάποιο ξεφλούδισμα στο χρώμα, βάψε ξανά την κούνια.
Δημιούργησε μια ασφαλή ζώνη γύρω από την κούνια, τοποθετώντας τη μακριά από παράθυρα, θερμοσίφωνες, φωτιστικά, διακοσμητικά τοίχου και καλώδια. Βάλε τα έπιπλα στα οποία το μωρό θα μπορούσε να σκαρφαλώσει, πολύ μακριά από την κούνια. Μην βάζεις μαξιλάρια, παπλώματα και μαλακά παιχνίδια μέσα στην κούνια. Μπορεί να κάνουν το κρεβατάκι να δείχνει άνετο, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).
Μια πολύ καλή θερμοκρασία ύπνου για το μωρό είναι μεταξύ 16°C και 20°C. Ένα θερμόμετρο μέσα στο δωμάτιο θα βοηθήσει να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία.
Μην τοποθετήσεις την κούνια κοντά σε καλοριφέρ, θερμαντήρα ή σε άμεσο ηλιακό φως. Μη βάλεις το μωρό να κοιμηθεί με θερμοφόρα ή ηλεκτρική κουβέρτα. Αν το μωρό δέχεται μεγάλη θερμότητα, μπορεί να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο του SIDS. Διάβασε το άρθρο σχετικά με το πως να μειώσεις τον κίνδυνο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

 

Originally posted 2014-09-30 05:51:51.