Τα 20 πιο γνωστά παραμύθια όλων των εποχών! - μέρος 1ο
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Τα 20 πιο γνωστά παραμύθια όλων των εποχών! – μέρος 1ο

June 3, 2019

author:

Parenting.gr

Τα 20 πιο γνωστά παραμύθια όλων των εποχών! – μέρος 1ο

Τα παραμύθια, είναι όμορφα και ονειρικά. Τα παιδιά και οι μεγάλοι τα αγαπούν. Τα παιδιά τα αγαπαούν, γιατί τα βοηθά να ονειρεύονται, και οι μεγάλοι, γιατί μας θυμίζουν ότι δεν θα πρέπει να σταματήσουμε να ονειρευόμαστε ποτέ.  Υπάρχουν  κάποια παραμύθια, που έχουν γράψει την δική τους ιστορία, έχουν αντέξει στους αιώνες και ακόμα και αν προσαρμόζονται με παραλλαγές στην κάθε εποχή, συνεχίζουν να αγαπιούνται από μικρούς και μεγάλους.

Η σταχτοπούτα

Η Σταχτοπούτα είναι ένα κλασικό παραμύθι που αφηγείται την ιστορία μιας κοπέλας, που την κακομεταχειρίζονται η κακιά μητριά της και οι αδερφές της. Συγγραφέας του παραμυθιού θεωρείται ο Σαρλ Περώ, ωστόσο υπάρχουν καταγεγραμμένες παρόμοιες ιστορίες σε κινεζικά χειρόγραφα, που χρονολογούνται από το 850 μ.Χ., και μια έκδοση του μύθου από την αρχαία Αίγυπτο.
Το παραμύθι έχει κυκλοφορήσει σε αρκετές παραλλαγές, που διαφέρουν σε μικρές λεπτομέρειες της πλοκής. Έχει διασκευαστεί σε μπαλέτο από τον Σεργκέι Προκόφιεφ και τον Γιόχαν Στράους και σε όπερα από τον Ροσσίνι και άλλους συνθέτες. Στον κινηματογράφο, Η πιο διάσημη μεταφορά είναι αυτή του Γουόλτ Ντίσνεϊ. Σε εκδοχή των αδελφών Γκριμ, ο ρόλος της νεράιδας-νονάς αντικαθίσταται από το περιστέρι που κατοικεί σε δέντρο δίπλα από τον τάφο της μητέρας της Σταχτοπούτας. Επίσης, οι αδελφοί Γκριμ αναφέρουν ότι ο λόγος που χάθηκε το γοβάκι είναι επειδή κόλλησε στην πίσσα που είχε διατάξει ο πρίγκιπας να βάλουν, για να μη μπορέσει να φύγει η Σταχτοπούτα.

Η ωραία κοιμωμένη

Η Ωραία Κοιμωμένη (La Βelle au bois dormant) είναι και αυτό ένα από τα παραμύθια του Σαρλ Περό, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο βιβλίο του Τα Παραμύθια της Μητέρας Χήνας, το 1697. Το παραμύθι έχει μεταφερθεί στην σκηνή και στον μουσικό κόσμο από τον Τσαϊκόφσκι και άλλους διάσημους συνθέτες, καθώς και στον κινηματογράφο με πιο διάσημη την διασκευή του Γουόλτ Ντίσνεϊ.

Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι

Η πρώτη έκδοση του παραμυθιού το 1812, η ιστορία είναι λίγο πολύ η γνωστή μας, ωστόσο κάποιες ουσιώδεις λεπτομέρειες είναι διαφορετικές. Όπως ότι αρχικά, η κακιά βασίλισσα παρουσιάζεται ως η μητέρα της Χιονάτης, στοιχείο που άλλαξε στις μετέπειτα εκδόσεις. Επιπλέον με τα χρόνια ακολουθούν υπάρχει πληθώρα αλλαγών ως προς τις γλωσσικές διατυπώσεις σε σχέση με την αρχική. Το παραμύθι έχει γνωρίσει επίσης, ποικίλες παραλλαγές από χώρα σε χώρα, καθώς υπάρχει Κέλτικη, Ιταλική, Αρμένικη, αλλά και Ελληνική εκδοχή, η “Μυρσίνη”. Η Χιονάτη, είναι επίσης η πρώτη από τις πριγκίπισσες της Disney που εμφανίζεται στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων του Ουώλτ Ντίσνεϋ, “Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι”, το 1937.

Ρομπέν των Δασών

Η αλήθεια είναι ότι ως προς τον Ρομπέν των δασών, δεν μιλάμε ακριβώς για παραμύθι, αλλά για την ιστορία ενός θρύλου. O Ρομπέν, είναι ο αρχετυπικός Άγγλος λαϊκός ήρωας: ένας αβρός κι ευσεβής κακοποιός της μεσαιωνικής εποχής, ο οποίος είναι διάσημος από σύγχρονες εκδοχές της ιστορίας, για το γεγονός ότι έκλεβε από τους πλούσιους και μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς, πολεμώντας την αδικία. Η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας έγινε από την Walt Disney και προβλήθηκε στις αίθουσες για πρώτη φορά το 1973, με ζώα στους ρόλους των ηρώων.

Η Μικρή Γοργόνα

Η Μικρή Γοργόνα βασίζεται σε έναν χαρακτήρα παραμυθιού, που δημιουργήθηκε το 1837 από τον Αντερσεν. Στην ιστορία, η κόρη ενός βασιλιά της θάλασσας ερωτεύεται έναν πρίγκηπα, αλλά πρέπει να περιμένει 300 χρόνια για να μεταμορφωθεί από γοργόνα σε άνθρωπο, για να ζήσει μαζί του. Το παραμύθι έχει εμπνεύσει, μεταξύ πολλών άλλων, την βιομηχανία Ντίσνεϋ, που κυκλοφόρησε την Άριελ. Το παιδικό φιλμ έχει φυσικά αίσιο τέλος, αλλά η πρώτη εκδοχή, του Αντερσεν, είναι σκοτεινή. Η Αριελ βλέπει τον Ερικ να παντρεύεται μια πριγκίπισσα και απελπίζεται. Τότε της δίνεται ένα μαχαίρι με σκοπό να σκοτώσει τον πρίγκηπα, αλλά αντί να κάνει κακό στον αγαπημένο της, εκείνη πηδάει στη θάλασσα και πεθαίνει.

Χάνσελ και Γκρέτελ

Ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, είναι τα παιδιά ενός φτωχού ξυλοκόπου, που η μητέρα τους τα εγκαταλείπει στο δάσος όταν η οικογένεια δεν έχει πια αρκετό φαγητό να τραφεί και αυτά μπλέκονται μια περιπέτεια με ένα σπιτάκι κατασκευασμένο από γλυκίσματα. Η πρώτη έκδοση, κυκλοφόρησε από τους αδερφούς Γκριμ το 1812, ενώ ακολούθησαν κάποιες παραλλαγές από τους ίδιους και άλλους. Χαρακτηριστικό είναι ότι από την έκδοση του 1840 και σε μεταγενέστερες εκδόσεις, ο ρόλος της μητέρας αντικαθίσταται από αυτόν της μητριάς. Ωστόσο, το παραμύθι στν αρχική του μορφή, όταν ακόμη πρωταγωνιστούσε η μητέρα των παιδιών, αποτελούσε καταγγελία για τις κοινωνικές δομές της εποχής: τα παιδιά εγκαταλείπονται στο δάσος από τους ίδιους τους γονείς τους, λόγω του υποσιτισμού.

Ραπουνζέλ

Η Ραπουνζέλ είναι το παιδί που απέκτησε ένα ζευγάρι το οποίο για πολλά χρόνια έμενε άτεκνο. Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μητέρα της επέμεινε να φάει λυκοτρίβολα από τον γειτονικό κήπο μιας μάγισσας. Ο πατέρας, προκειμένου να μην χαλάσει το χατίρι της εγκύου, έμπενε επανειλημμένα στον κήπο της μάγισσας για να κλέβει σαλατικά. Όταν τελικά γίνεται αντιληπτός από την μάγισσα, αναγκάζεται να της τάξει το παιδί που θα φέρει στον κόσμο η γυναίκα του. Η προέλευση του παραμυθιού είναι από την Γαλλία, αφού το 1698, η κυρία της αυλής Mademoiselle de la Force έγραψε το παραμύθι Persinette. Η ρίζα του ονόματος Persinette προέρχεται από την λέξη “persil”, που σημαίνει “μαϊντανός”. Σε αυτή την εκδοχή, η μητέρα του κοριτσιού δεν ζητούσε  λυκοτρίβολα, αλλά μαϊντανό. 

Η πεντάμορφη και το τερας

Η Πεντάμορφη και το Τέρας είναι ένα παραδοσιακό παραμύθι γραμμένο από τον Γάλλο συγγραφέα Jeanne-Marie Leprince de Beaumont που δημοσιεύθηκε το 1756. Η ιστορία έχει μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, στη σκηνή, στην πεζογραφία και στην τηλεόραση πολλές φορές. Μάλιστα, το 1991, η παραγωγή της Ντίσνεϋ, τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ.

Ο Αλαντίν και το μαγικό λυχνάρι

Το περίφημο λυχνάρι του Αλλαντίν ήταν ένα μαγικό λυχνάρι που εξασφάλιζε στον κάτοχό του ότι επιθυμούσε. Ο Αλλαντίν, ένας από τους βασικούς ήρωες της συλλογής αραβικών παραμυθιών «Χίλιες και μια νύχτες», (γνωστές και σαν «Τα παραμύθια της Χαλιμάς»). Ο Αλλαντίν φτωχός νέος, πλην όμως έξυπνος και ωραίος, κατάφερε με το λυχνάρι αφενός μεν να γίνει πάμπλουτος, αφετέρου στο τέλος να παντρευτεί την κόρη του Σουλτάνου. Βέβαια στις διάφορες ιστορίες που αναπτύχθηκαν με τον Αλλαντίν έχουν προστεθεί και διάφορα κατορθώματα, δράσεις αλλά και απώλειες του λυχναριού που με έξυπνους πάντα τρόπους το επανακτούσε μέχρι να καταλήξει στο ευτυχές για τον ίδιο τελικό σκοπό.

Το ασχημόπαπο

Ένα ακόμα παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, που μας περνάει σπουδαία μηνύματα για τη ζωή. Ένα παπάκι, μεγαλώνει μέσα σε μια οικογένεια και είναι ξεκάθαρα διαφορετικό από τα αδέρφια του, κάπως άσχημο θα λέγαμε. Όμως, στο τέλος, το ασχημόπαπο, μεταμορφώνεται σε έναν κύκνο, που ξεχωρίζει από όλα τα άλλα, με την θετική έννοια.

Originally posted 2014-06-23 11:38:16.