Τα στερεοτυπικά γυναικεία πρότυπα των videogames και η επιρροή στα παιδιά
Eίμαι μαμά Γωνιά της μαμάς Δραστηριότητες ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ Η σχέση με το παιδί

Τα στερεοτυπικά γυναικεία πρότυπα των videogames και η επιρροή στα παιδιά

November 25, 2014

author:

Parenting.gr

Τα στερεοτυπικά γυναικεία πρότυπα των videogames και η επιρροή στα παιδιά

fa2cc98b1404b672669dfb07e11b4524Κάποιες συνήθειες καθημερινές, που έχουν ενταχθεί στον τρόπο ζωής μας, συχνά δεν μας τραβούν ιδιαίτερα την προσοχή, όσο θα έπρεπε. Έτσι, μερικές φορές ξεχνάμε τα κρυμμένα μηνύματα που μπορεί να περιέχουν. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα βιντεοπαιχνίδια. Είναι σχεδόν κοινώς αποδεκτό, ότι πάρα πολλά videogames, διακατέχονται από μισογυνισμό και ανάρμοστη αντιμετώπιση των γυναικών κατά την πλοκή τους. Ακόμη και αν έχει αυξηθεί η δημοτικότητα των παιχνιδιών μεταξύ των γυναικών (και όλο και περισσότερες γυναίκες εργάζονται στις εταιρίες παραγωγής τέτοιων παιχνιδιών) αυτά τα στερεότυπα δυστυχώς επιμένουν και κάποιες φορές παίρνουν τις διαστάσεις σεξιστικού παραληρήματος. Ακόμα κι αν ορισμένοι προγραμματιστές έχουν δημιουργήσει ισχυρούς γυναικείους χαρακτήρες σε παιχνίδια – όπως στο “Dragon Age: Inquisition” ή στο “Tomb Raider” – οι γυναίκες στα βιντεοπαιχνίδια, πιο συχνά χρησιμοποιούνται ως βοηθοί, έπαθλα, αντικείμενα ή “σκύλες” που γρονθοκοπούνται, βιάζονται ή δολοφονούνται άγρια. Ας δούμε μερικά από τα πιο μισογυνιστικά βιντεοπαιχνίδια όλων των εποχών (σίγουρα υπάρχουν και πολλά άλλα):

5. Custer’s Revenge, 1982 – Atari 2600

Το “Custer’s Revenge” γνωστό και ως “Westward Ho” ή “The White Man Came” δημιουργήθηκε για την Atari 2600 από την Mystique, μια θυγατρικής, που κατασκεύασε μια σειρά από πορνογραφικού περιεχομένου παιχνίδια, με τίτλο «Bachelor Party”.
Κύριος χαρακτήρας του παιχνιδιού είναι ο στρατηγό George Armstrong Custer, που απεικονίζεται ως ένας ολόγυμνος άνδρας, που δεν φοράει τίποτα άλλο, εκτός από ένα καπέλο, μπότες και μια μπαντάνα. Ο Custer πρέπει να επιβιώσει από τις επιθέσεις με βέλη ώστε να καταφέρει να πλησιάσει μια γυμνή ιθαγενή Αμερικανή γυναίκα, που είναι δεμένη σε ένα στύλο, και να κάνει σεξ μαζί της. Όταν το παιχνίδι κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του 1980, πωλείτο σε σφραγισμένη συσκευασία με την ένδειξη “Ακατάλληλο για ανηλίκους”. Πολλοί τότε κατέκριναν το παιχνίδι για σεξιστικό και ρατσιστικό περιεχόμενο. Αλλά, εξακολούθησε να κυκλοφορεί, και πούλησε 80.000 αντίτυπα.

4. Grand Theft Auto V, 2013 – Xbox 360, PlayStation 3, coming to Xbox One, PS4, PC


Τα παιχνίδια “Grand Theft Auto” είναι διασκεδαστικά. Περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, εγκληματικό τρόπο ζωής και πολυτελές lifestyle. Και ενώ μερικοί μπορεί να ισχυρίζονται ότι οι βασικοί χαρακτήρες του παιχνιδιού, ο Michael, ο Trevor και ο Franklin αντιμετωπίζουν λίγο πολύ τους πάντες με τον χείριστο τρόπο, υπάρχει ωστόσο κάτι το πολύ ανησυχητικό στην δυνατότητα ενός παίκτη να γρονθοκοπεί μια πόρνη και στη συνέχεια να την πατάει με το αυτοκίνητο.
Επίσης, υπάρχει το θέμα της γυναικείας συμπεριφοράς στο εν λόγω παιχνίδι, όπου οι γυναίκες παρουσιάζονται ως ηλίθιες, ανούσιες, κλαψιάρες και απελπισμένες. Καθόλου σημάδια νοημοσύνης, προσωπικότητας ή ανεξαρτησίας.
Βέβαια, το επιχείρημα του Dan Houser, ενός εκ των προγραμματιστών, σε συνέντευξή του το 2012, ήταν ότι σε έναν κόσμο με γκανγκστερς και ζωή του δρόμου, είναι φυσικό να απεικονίζονται έτσι οι γυναίκες πόρνες και στριπερς και ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτή η εικόνα που έχουν συνολικά για το γυναικείο φύλο.
Αυτό το επιχείρημα είναι κάπως κατανοητό, αλλά όμως γιατί το σύνολο των γυναικείων χαρακτήρων του παιχνιδιού απεικονίζονται με αυτόν τον τρόπο; Γιατί δεν υπάρχουν κυρίαρχες γυναικείες παρουσίες; Επίσης, συστηματικά αναφέρονται ως “σκύλες” και έχουν υπερβολικά πεισματάρικη συμπεριφορά.

3. God Of War II, 2007 – PlayStation 3, PlayStation 3, PS Vita


Πρόκειται για χαρακτηριστικό παιχνίδι δράσης-περιπέτειας της σειράς παιχνιδιών, η οποία ξεκίνησε το 2005. Ο βασικός χαρακτήρας, ο Κράτος, είναι ένας Σπαρτιάτης πολεμιστής και το παιχνίδι διαδραματίζεται στον υπέροχο κόσμο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Οι εχθροί είναι ωραίοι, οι ρυθμίσεις είναι δημιουργικές. Όμως, ποιος είναι ο λόγος που ο Κράτος κάνει σεξ με μια ή δύο γυναίκες όλη την ώρα, γεγονός που είναι εντελώς περιττό στη βελτίωση του gameplay.
Στο “God of War III,” o Κράτος συναντά την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα και να κάνουν σεξ, ενώ δύο παρθένες τους παρακολουθούν. Δεν είναι στοιχεία καθόλου απαραίτητα στην πλοκή του παιχνιδιού ή στην πρόοδο του και χρησιμοποιούνται σαν βραβεία. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της παρουσίας των γυναικών ως αντικείμενα που κερδίζονται από τον παίκτη.

2. Dead or Alive Paradise, 2010 – PlayStation Portable

Αυτό το παιχνίδι, κερδίζει πόντους, καθώς είναι απολύτως ειλικρινές ως προς τι κερδίζουν οι παίκτες, δηλαδή ημίγυμνες γυναίκες, που δεν κάνουν τίποτα αξιόλογο. Ο τίτλος κυκλοφόρησε το 2010 για το PSP. Το “Dead or Alive Paradise” λαμβάνει χώρα σε ένα θέρετρο αναψυχής, ένα μέρος που κατοικείται από κορίτσια με μαγιό.
Όταν κυκλοφόρησε, το Entertainment Software Rating Board, ταξινόμησε το παιχνίδι ως “ανατριχιαστικά ηδονοβλεπτικό” και με “περίεργες, άστοχες αντιλήψεις για το τι πραγματικά θέλουν οι γυναίκες.” Αλλά δεν σταματά εκεί το θέμα. Το “DOA Paradise” αναπαριστά τις γυναίκες ως μονοδιάστατες, και οι παίκτες μπορούν να κερδίσουν πιστώσεις για να πάνε για ψώνια και να αγοράσουν μαγιό, γυαλιά ηλίου και είδη ένδυσης. Επίσης μπορεί να κάνει δώρο αυτά τα αντικείμενα σε άλλες γυναίκες, για να κερδίσουν τη φιλία τους. Μόλις ο παίκτης κερδίσει μια φιλία, το πράγμα χειροτερεύει. Αποκτά τη δυνατότητα να κάνει ζουμ σε μισόγυμνα σημεία της φίλης του και να τη συναντά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, αργά το βράδυ.
Σε συνέντευξη του του 2010, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του παιχνιδιού, δήλωσε ότι αν οι παίκτες αυνανίζονται ενώ παίζουν, τότε οι προγραμματιστές του θα θεωρήσουν ότι το παιχνίδι είναι πολύ επιτυχημένο.

1. Catherine, 2011 – PlayStation 3, Xbox 360

Το παιχνίδι κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία τον Φεβρουάριο του 2011 και στην Αμερική, πέντε μήνες αργότερα. Το παιχνίδι εστιάζει στον Vincent Brooks, του οποίου η φιλενάδα Κathrine ενδιαφέρεται για μια πιο σοβαρή δέσμευση και του ανακοινώνει ότι είναι έγκυος. Ο Βίνσεντ συναντά τότε Cathrine, η οποία τον αποπλανεί και καταλήγει να είναι ένα κακό Σουκουμπούς, που κάθε βράδυ,παίρνει τη μορφή και μιας διαφορετικής αντρικής φαντασίωσης. Προσπαθεί επίσης να σκοτώσει Κάθριν, η οποία αποκαλύπτει ότι η εγκυμοσύνη της ήταν πρόφαση.
Δεν είναι οι σκηνές σεξ που κάνουν αυτό το παιχνίδι κακόβουλο, αλλά ο τρόπος που κάθε γυναίκα απεικονίζεται. Ο Vince μπορεί να επιλέξει μια ζωή με την Kathrine, η οποία αντιπροσωπεύει μια βαρετή, παγίδα γάμου, που θα διαρκέσει για πάντα, ή μπορεί να επιλέξει την Cathrine, ένα κακό δαιμόνιο, που σκοτώνει άνδρες στον ύπνο τους. Είναι και πάλι, αυτός ο μονοδιάστατος τρόπος, που οι γυναίκες εμφανίζονται σε ορισμένα παιχνίδια, ο οποίος μπορεί να είναι επιβλαβής.Δεν λέμε ότι κάποιο από αυτά τα παιχνίδια είναι απαίσιο, απεναντίας, μερικά από αυτά είναι πραγματικά διασκεδαστικά και ευχάριστα. Ωστόσο, είναι αρνητικό να διδάσκεις σε ευαίσθητους, νέους άνδρες και παιδιά (που είναι και η πλειοψηφία των παικτών) ότι είναι αποδεκτό να σκοτώνεις μια πόρνη, ή ότι όλες οι γυναίκες ενδιαφέρονται μόνο για τα ψώνια. Αυτά τα στερεότυπα μπορούν να αφήσουν ανεξίτηλες εντυπώσεις στους παίκτες, οι οποίες μπορεί με τη σειρά τους διαμορφώσουν τη στάση τους απέναντι στις πραγματικές γυναίκες. Εμείς σαν γονείς, έχουμε υποχρέωση να ελέγχουμε το υλικό με το οποίο έρχονται σε επαφή τα παιδιά μας, για να διαφυλάξουμε την ψυχική τους ισορροπία και να τα βοηθήσουμε να εξελίξουν έναν υγιή τρόπο θεώρησης του κόσμου που τα περιβάλλει.

Πηγή: www.game.gr

Διάβασε επίσης: H επίδραση των βίαιων videogames στην ανθρώπινη συμπεριφορά